Tanka förnybart i Alingsås: Neste My – Välkommen till Bil-Nilsson

Nu går det att tanka fossilfritt på Bil-Nilsson

  • Nyheter
  • Nu går det att tanka fossilfritt på Bil-Nilsson
Tanka Neste My förnybar diesel på vår tankastation i Alingsås

Vi introducerar förnybar diesel i vårt utbud av drivmedel

Sedan mitten av januari kan vi erbjuda HVO100 på vår drivmedelsstation Tanka. Det betyder att dieselbilar i Alingsås nu kan köra fossilfritt.

Bränslet Neste My Förnybar Diesel (HVO100) köper vi in från Neste. När du tankar med drivmedlet minskar du din klimatpåverkan markant jämfört med fossil diesel. Prestandan jämfört med fossil diesel är dessutom densamma.

Faktum är att en dieselbil med HVO100 i tanken har mindre påverkan på klimatet än en elbil med en europeisk mix av el i batteriet. Även med en vanlig nordisk mix är HVO100 ett bättre alternativ. För att elbilen ska bli bättre krävs det miljömärkt el, enligt Gröna bilister.

Neste förnybar diesel jämfört med fossil diesel

Innehåller inte palmolja

En vanlig invändning mot HVO100 är att den tillverkas av bland annat palmolja, en känd miljöbov som bidrar till skövling av regnskog. Men den HVO100 som Neste levererar till den svenska marknaden innehåller inte palmolja.

Istället innehåller den över tio olika restavfall, som till exempel animaliska fetter, återanvänd matolja, fiskfett och restprodukter från matoljeproduktion.

”Men PFAD, då?”

För transparensens skull bör vi nämna att Neste My Förnybar Diesel (HVO100) innehåller en liten andel PFAD, som är en biprodukt vid tillverkning av palmolja. Neste använder sig endast av PFAD från certifierad och hållbart framtagen palmolja.

Med det sagt så består drivmedlet främst av restprodukten animaliska fetter.

Myter om förnybar diesel

Klicka på knappen nedan för att läsa om alla de myter som cirkulerar kring förnybar diesel. På den andra länken kan du räkna ut total CO2-besparing och läsa mer om bränslet.