Yrkesmusikern som bytte bana - Välkommen till Bil-Nilsson

Yrkesmusikern som bytte bana

Anders Eggelind

Yrkesmusikern som bytte bana

Anders Eggelind är altfiol-virtuosen som har suttit i orkestern på Göteborgsoperan. Hur kommer det sig att den musikhögskoleutbildade yrkesmusikern hamnade som bilförsäljare på Bil-Nilsson?

– Steget från musik till bilar är faktiskt inte så långt som man kan tro, säger Anders Eggelind i sin soffa i villan på Södra Ringgatan där han bor med sin sambo Jenny sedan sex år tillbaka.

Anders Eggelinds lite bakåtlutade göteborgska fyller rummet och hans passionerade förhållande till både musik och bilar går inte att ta miste på. Från uppväxten i Frölunda till svensson-livet i Alingsås går de två intressena som parallella linjer genom livet.

I båda fallen har han tagit steget från hobby till yrke. Det fem år långa vikariatet på Göteborgsoperan ledde honom till en tillvaro i Alingsås, och i förlängningen till det nya livet som säljare på Bil-Nilsson.

– Jag var kollega med min sambos mor som spelade fiol på Operan. Hon tjatade på Jenny om att höra av sig till mig i flera månader. Dagen före min födelsedag för nio år sedan fick jag ett meddelande på Facebook: ”Hej, min blivande make.” Och resten är historia, säger Anders med ett skratt.

Anders Eggelind framför sitt hus

Från hobby till yrke

Anders musikalitet formades i suzuki-metoden, där man lär sig rytmik innan man börjar spela ett instrument. Inlärningen bygger på gehör – att lära sig tala språket innan man lär sig läsa noter.

Musiken fanns naturligt i familjen. Mamman var musiklärare och pappan var pastor men också duktig gitarrist. Musikgudstjänster där familjen musicerade tillsammans varvades med intensiva studier där altfiolspelandet tog en allt större plats.

Hoppade av befälsutbildningen i lumpen

På gymnasiet gick han natur men samtliga elevens val landade på musik. Han hade bestämt sig – det var klassisk yrkesmusiker han ville bli. Den 15 månader långa befälsutbildningen efter gymnasiet hoppade han av när han fick reda på att han fått en plats på musikhögskolan i Göteborg. Sex års heltidsstudier väntade för att uppfylla drömmen om att spela altfiol i sitt yrke. Efter det: fem år i orkestern på Göteborgsoperan.

Varför blev det klassisk musik?

– Jag gillar struktur, något att förhålla mig till. Spelar man ett stycke gäller det att tolka det likt en orienterare som försöker hitta bästa vägen i en karta.

– Var tar man ut svängarna och på vilket sätt? Att spela klassisk musik handlar både om att tänka och att skapa, säger han och fortsätter:

– Till slut fastnade jag mest för att spela i orkester.  Jag njuter av att vara en del av något större och kompa andra som får stå i centrum. Mitt instrument, altfiolen, fyller musiken med färg och blir en nyckeldel på så sätt.

Klicka för att se när Anders Eggelind spelar ett stycke av favoriten Paul Hindemith

Efter fem år på operan, en flytt till Alingsås, nyinköpt villa och stora renoveringar på gång, så började Anders fundera på att hitta en tryggare inkomstkälla. En tanke om att söka jobb som bilförsäljare började slå rot.

Bilar hade nämligen alltid varit en stor del av hans liv. Som liten krävde han inte mycket – en bil i varje hand och en matta att köra på och Anders kunde leka i timmar.

Två sidor av samma mynt

Ganska snabbt efter att han hade tagit körkort började han experimentera med mekaniken i den bil han ägde tillsammans med sin far. Och i tidiga 20-årsåldern skaffade han en Volvo 850 Turbo från 1994.

Den började som bruksbil men blev en renodlad banbil med bur och sportstolar. Det enda som var orört i bilen var kabelmattan och värmepaketet.

– Man kan tro att musikintresset och bilintresset står långt ifrån varandra. Men benar man ner det så innehåller båda samma delar för mig.

– Man visualiserar en helhet och bygger upp den. När man har ett färdigt rullande projekt förfinar man länkarna i kedjan. Kör du något som du har byggt eller sätter ett stycke som du har övat på länge får du en alldeles speciell typ av kick.

Anders sitter i sin egenhändigt byggda bil

Bygger egen Lotus-replika

Som ung mekade Anders med växellådor och motorer på föräldrarnas uppfart. Nu har han ett eget garage där den egenbyggda replikan av en Lotus Super 7 står. Han köpte den halvfärdig för fyra och ett halvt år sedan. I höstas fick han äntligen sätta på registreringskylten och ta jungfruturen.

– Det var helt overkligt att köra den. Det var svårt att ta in att en bil som man har slutfört på egen hand var godkänd att köra på vägarna, säger Anders.

Sålde första bilen vecka 1

När Anders väl hade bestämt sig för att söka ett jobb utanför musikerbranschen fick han snabbt napp. På Bil-Nilsson träffade han försäljningschefen Andreas Pettersson som fattade tycke för Anders. Den 2 november 2015 gjorde Anders sin första dag som begagnatsäljare i Bil-Nilssons lokaler.

Redan samma vecka sålde han sin första bil. Efter provanställningen på ett halvår låg han redan på plus i provisionssystemet. Anders, som aldrig jobbat som säljare, verkade passa som handen i handsken för yrket.

– Jag är noggrann och analytisk och älskar att träffa kunder. Det mänskliga och sociala är i fokus. Jag brukar säga att jag vill sälja in en bil, inte sälja . Har en kund ett A4 med frågor är det okej för mig, jag tappar inte tålamodet eller intresset.

– Målet är alltid att en kund som köpt en bil av mig ska komma tillbaka nästa gång det vankas en bilaffär.

I dag är han både begagnat- och Renaultsäljare.

– Jag gillar verkligen Renault. Man får mycket bil för pengarna och många av modellerna är genuint roliga att köra. De har också smarta lösningar, som i nya Renault Captur med det justerbara baksätet, säger han.

– Extra kul är att Renaults sporthistoria lever i allra högsta grad. Megane har till exempel sportmodellen RS med massa hästkrafter och roligt chassi som ger föraren ett leende på läpparna.

Anders Eggelind

Ålder: 36 år

Bor: Villa i Sörhaga

Familj: Sambon Jenny och hunden Bessie, en chodsky

Roll på Bil-Nilsson: Bilförsäljare

Tre snabba:

Bach eller Beethoven?

– Bach. I sin enkelhet är musiken extremt komplex.

Fiol eller cello?

– Cello. Det är ofta vackrare.

Aldrig få spela fiol igen eller aldrig köra bil?

– Samma fråga som att förlora hörseln eller synen. Jag kommer tillbaka varje gång till att hörseln är viktigare, så musiken går först. Jag svarar att aldrig köra bil igen.

Text: Christoffer Hiding

Lär känna fler av våra medarbetare här: