WLTP Volvo XC40

WLTP – vad innebär det?

WLTP är den metod som används vid mätning av bränsleförbrukning och utsläpp. Du har säkert stött på begreppet några gånger och faktum är att konsumenter, sedan 2019, har rätt att få WLTP-värden på nya bilar.

Modellen infördes 2018 och mäter både förbrukning och utsläpp på ett mer realistiskt sätt än den tidigare, NEDC.

WLTP tar hänsyn till bilens och eventuell extrautrustnings vikt. Den nya mätmetoden mäter också bränsleförbrukning och utsläpp vid fler hastigheter, mäter under längre tid samt gör fler accelerationer och inbromsningar. Allt detta sammantaget gör att WLTP mer liknar hur genomsnittsföraren kör sin bil.

När du köper en ny bil kan du genom WLTP uppskatta bilens driftskostnader. Sedan 2020 styr dessutom WLTP-värdena hur hög fordonsskatten blir på en ny bil.

Ett tips för konsumenten blir alltså att titta på en bils TCO (total cost of ownership), snarare än att stirra sig blind på inköpspriset/leasingavgiften. En något dyrare bil kan ju i längden bli billigare, pga lägre driftskostnader och fordonsskatt.

Din körstil avgör faktiska förbrukningen

WLTP ger rimligare värden än den tidigare metoden NEDC. Men WLTP utförs likt NEDC i labbmiljö. Därför är det viktigt att inte köpa WLTP-värden rakt av. Det är fortfarande din egen körstil och väderförhållanden som avgör den faktiska förbrukningen.

Var därför noggrann med att köra defensivt, motorbromsa mycket, accelerera bestämt, hoppa över växlar och kör på så hög växel som möjligt. Har du två vägval så välj den väg där du kan hålla så jämn hastighet som möjligt – som bekant drar bilen mer bränsle när du behöver köra ryckigt med många inbromsningar och accelerationer.

Se också till att använda en motorvärmare, som spar soppa jämfört med när du kör i väg med en kall motor.

Till toppen av sidan