Volvo Sport

Veckans klassiker: Volvo Sport

Volvo Sport: Ett klassiskt misslyckande

I mitten av 50-talet spände Volvo bågen och lanserade Volvo Sport. Men satsningen på Volvos första sportvagn blev ett misslyckande. Inte ens 70 exemplar tillverkades. Hur kommer det sig?

Idén till Volvo Sport föddes under Volvos grundare och vd Assar Gabrielssons många researchresor till USA inför en kommande transatlantisk lansering av märket. Under en av resorna besökte han företaget Glasspar i Kalifornien som byggde båtskrov och karosser till sportbilar i glasfiberarmerad plast.

Det nya materialet väckte Assar Gabrielssons intresse. I samarbete med Glasspar skulle Volvo ta fram en liten europeisk sportbil, en biltyp som då var populär i USA. Efter ett år kunde Glasspar leverera en första prototyp. Men kvalitén var undermålig och stötte på hård kritik.

En gul Volvo Sport på svenska landsbygden

Trög lansering

Efter justeringar och ytterligare två prototyper kunde Volvo till slut presentera Volvo Sport på Torslanda Flygplats i juni 1954. Sport var tänkt som en direkt utmanare till Chevrolet Corvette.

Modellen skulle lanseras endast för export i en första serie på 300 exemplar. 1956 kunde de första kunderna få sin bil. Men försäljningen gick inget vidare. Första året byggdes endast 44 bilar och året därpå 23 till.

En röd Volvo Sport med kvinna ståendes i

Sågad av nye vd:n

Gunnar Engellau, Volvos vd, fick köra Volvo Sport en helg. Han var långtifrån upprymd och ansåg att bilen inte alls levde upp till Volvos krav på kvalitet. Tillverkningen lades ner.

Den officiella skrivningen är att 67 exemplar tillverkades. Men uppgifter gör gällande att chassinummer 20 av misstag trycktes på två bilar.

Cirka 50 bilar finns kvar av Volvo Sport, eller P1900, som kan ses som Volvos största misslyckande. Men inget ont som inte för något gott med sig. Fyra år senare skulle den världsvida succén Volvo P1800 – i stålplåt – lanseras.

Till toppen av sidan