Volvos säkerhetsinnovationer genom tiderna - Välkommen till Bil-Nilsson

Volvos säkerhetsinnovationer genom tiderna

Man i Volvo
Säkerhet har alltid varit i fokus när Volvo utvecklat nya innovationer. Har du koll på vilka uppfinningar som Volvos ingenjörer ligger bakom? Här är ett urval.

1. Trepunktsbältet 

Vi börjar med det som skulle bli den internationella starten på synen på Volvo som ett säkert märkeDen första serietillverkade modellen som hade trepunktsbälte som standard var Volvo PV544, som först levererades till Volvohandlaren i Kristianstad den 13 augusti 1959. Och när Volvo Amazon lanserades samma år ingick trepunktsbältet som standardutrustning. 

Volvos förste säkerhetsingenjör Nils Bohlin utvecklade det nya bältet. Tack vare bältet sågs Volvo Amazon som en av världens säkraste bilar. Bältet beräknas genom åren ha räddat mer än en miljon liv. 

2. Backkamera 

1972 gick Volvo med i organisationen ESV – Experimental Safety Vehicles. Volvo bidrog med säkerhetsbilen VESC som innehöll deformationszoner, låsningsfria bromsar, backvarningssignal men framförallt världens första backkamera.  

3. Bältessträckaren 

Eleganta Volvo 780 Bertone som lanserades 1985 var ett resultat av ett samarbete mellan Volvo och italienska Bertone. Förutom dess fina yttre fanns det innovativa säkerhetslösningar inne i bilen. Bältessträckaren var en krutladdning i bältesrullens fjädermekanism. Den utlöstes vid kollision och drog åt bältet innan krockkrafterna hunnit verka. 

Volvo 780 Bertone

4. WHIPS

En av de vanligaste trafikskadorna är whiplash. Under 90-talet utvecklade Volvo systemet WHIPS, eller Whiplash Protection System. WHIPS är ett aktivt ryggstöd som skyddar ryggraden och nacke om du skulle bli påkörd bakifrån. Systemet bygger på flera års forskning och introducerades i Volvo S80 1998. Två år senare blev tekniken standard i alla modeller. 

5. City Safety 

City Safety är samlingsnamnet på Volvo Cars automatiska bromsfunktioner. Den banbrytande autobromsen läser av distansen till fordonet framför med hjälp av lasersensorer. Systemet blev standard i alla Volvobilar när Volvo XC60 lanserades år 2008. 

6. Pedestrian Detection 

Tekniken som bygger på radar och kameror upptäcker blixtsnabbt fotgängare framför bilen. Människans reaktionshastighet är i snitt en sekund. Pedestrian Detection bromsar bilen med all kraft om du som förare inte hinner reagera i tid. Pedestrian Detection lanserades 2010 i samband med lanseringen av andra generationens Volvo S60. 

Pedestrian detection

7. Oncoming Lane Mitigation 

Oncoming Lane Mitigation är ett revolutionerande styrassistanssystem som för bilen tillbaka till rätt fil när bilen kommer över på fel sida vägen. Tekniken introducerades i Volvo XC60 år 2017. 

8. Bilkameror 

Nya kameror ska upptäcka om berusade, trötta eller distraherade förare kör bilen på ett farligt sätt. Tekniken kommer att kunna ingripa för att undvika kollisioner och andra olyckor.  

 9. Highway Pilot 

Det senaste inom självkörande teknik från Volvo är plattformen SPA 2. Tekniken använder sig av ”LiDAR” (ljusradar) som hittar hinder på vägen, genom mätning av avstånd med reflekterat laserljus. Tanken är att lansera de första bilarna med tekniken år 2022. Volvo hoppas kunna erbjuda oövervakad körning på vissa bestämda motorvägssträckor till att börja med.