Veckans klassiker: Volvo Amazon (1956) - Välkommen till Bil-Nilsson

Veckans klassiker: Volvo Amazon (1956)

Volvo Amazon

Volvo Amazon: Starten på en ny era

I Volvos unga historia fanns det inget intresse för design. Men det skulle ändras under efterkrigstiden. 1950 inrättades stylingavdelningen. Den oprövade konststudenten Jan Wilsgaard blev den som skulle bli Volvos ledande designer sedan han handplockats av Volvoledningen. Något han skulle vara fram till 1991. Efter några mindre prototypritningar fick Wilsgaard i uppdrag att designa en ny fyradörrarsmodell.

Resultatet av Wilsgaards arbete kunde Volvos återförsäljare beskåda den 3 augusti 1956 när Volvo Amason presenterades. Namnet Amason, efter den grekiska mytologins krigarkvinnor, stod i bjärt kontrast till det maskulint associerade Volvo.

Internationella Amazon

 För att bli internationellt gångbar bytte modellen namn till Amazon. Tyvärr hade då moped- och motorcykeltillverkaren Kreidler lagit beslag på namnet. Efter en uppgörelse fick bilen heta Amazon på de nordiska marknaderna. I resten av världen fick standardmodellen beteckningen 121, medan 122 var Sportmodellen. Kombimodellen med standardmotor hette 221 och med sportmotor 222.

Jan Wilsgaard var tydligt influerad av italiensk design. Tidigare hade Volvo kikat på amerikanska bilmodeller för inspiration, men detta blev en vändpunkt. 

Amazon startskottet för Volvos säkerhetstänk

Utöver designen var Amazon också den första Volvon som skulle gå i frontlinjen för bilsäkerhet. Exempelvis var fästen för tvåpunktsbälten standard redan vid lansering. Tre år senare, när årsmodell 1959 introducerades blev Amazon först i världen att ha trepunktsbälten fram som standard.

Elva år senare, inför sommarsemestern 1970, tillverkades den sista av totalt 667 322 exemplar. Amazonen går till historien som en av Volvos stora exportframgångar och som grundlade det Volvo vi ser idag.

Läs mer: 
Volvo P1800
Volvo 780