Susanne Dickson på Vikaryd bland lammen

Vikaryd: Harmoniska djur ger hälsosamt kött

2020 var året då det verkligen blev inne med närproducerat. För Vikaryds köttbod innebär det att allt fler kunder hittar dit.

– Nu hör jag att det piper här uppe. Jag ska bara gå och kolla om det har kommit fler lamm, säger Susanne Dickson när vi går in i ladan där fåren lever under vintern.

När vi närmar oss fåret ser vi två nyfödda lamm som tvättas rena av sin mamma. Susanne går in och flyttar på lammen och mamman så att de får vara i avskildhet.

Vi har precis kommit till Vikaryds marker som funnits i släkten Dicksons ägor i många år. I ladan kommer vi undan den piskande vintervinden som härjar fritt över de öppna landskapen.

– Jag sa det till mina kollegor innan ni kom, antagligen är de stadsbor och har inte långkalsonger på sig, säger Susanne med ett skratt.

Tacka med nyfött lamm på Vikaryd

”Djuren får ett harmoniskt liv”

De nyfödda lammen är två av många djur som har levt och kommer leva på den här platsen sedan Susanne och Peter Dickson tog över efter hennes pappa för snart 30 år sedan. Här är arbetet livet och livet är arbetet. Man lever tätt inpå djuren som tas om hand från att de föds till att de dör.

– Vi är ekologiska lamm- och nötbönder. Djuren får ett harmoniskt liv, växer i sin egen takt och får bra foder. Det märks på köttet, säger Susanne.

I den stora gamla ladugården, där det förr i tiden stod 52 mjölkande kor, lever i dag cirka 50 tackor. Vanligen lammar de i slutet av mars, men i år har ett par varit ovanligt tidiga. Det beror på att baggarna som köptes in förra året betäckte fåren tidigare än tänkt, utan Susannes vetskap.

När vi vandrar runt bland lammen och korna får man känslan av att det här är djur som trivs. Det är lugnt och skönt – djuren gör inte mycket väsen av sig och tar knappt notis av att två nya människor dyker upp. En av korna vänder sig nyfiket om och kommer fram för att hälsa.

Ko på Vikaryd

Djurvän och köttbonde

Vikaryds ekologiska certifiering innebär ett bra liv för tamdjuren.

För Susanne är det ingen självmotsägelse att vara djurvän och köttbonde. Tvärtom. Hon ger djuren ett bra och tryggt liv, och ser till att den stund de får på jorden blir så bra som möjligt.

– Det är fantastiskt att kunna säga till våra kunder att lammen och korna är gjorda här, födda här, har betat här och sedan styckats på samma plats.

1984 fick paret Dickson en tacka i bröllopspresent, och köpte sedan nio till.

Susanne och Peter Dickson på Vikaryd

Från spannmålsgård till köttgård

Att föra arvet vidare kom naturligt. Som sjuåring tjatade Susanne till sig en ponny och djur är hennes liv. Som bankanställd i Stockholm trivdes hon, men det var inte så hon ville leva. Hon återvände och har levt på gården sedan dess.

När paret tog över driften av gården i början av 90-talet bedrevs en jordbrukspolitik där omställning från spannmål till andra verksamheter uppmuntrades. Gården som då odlade spannmål bytte riktning. 1992 öppnade de Vikaryds köttbod och nästa år firar de 30-årsjubileum.

Vikaryds köttbod

Intresset för närproducerat ökar och har fått sig en extra skjuts under corona-året 2020. Det märks i vår försäljning, säger Susanne.

– Redan när det slog till i våras började allt fler hitta hit ut. Och i december, vår viktigaste månad på året, slog vi all-time-high, helt utan vår julmarknad som brukar locka folk, säger hon.

Hur ser framtiden ut?

– En av döttrarna har visat intresse för att ta över när vi går i pension. Det värmer. Men det känns inte som att vi kommer att gå i pension än på några år, säger Susanne.

Text och foto: Christoffer Hiding

Klicka för att besöka Vikaryds hemsida>

Vikaryds köttbod

Vikaryd har öppet torsdagar och fredagar 11–18 samt lördagar 11–14.

Utöver nötkött och lamm erbjuder butiken även vilt, fläsk, korv och lite annat smått och gott från närområdet.

Vikaryds kött finns också i följande butiker: Ica Maxi, Ica Supermarket Noltorp, Ica Åkanten, Hemköp, Ica Servett i Lerum.

Till toppen av sidan