Vanliga frågor om laddbox till elbil

Laddbox Movehome
Funderar du på att installera en laddbox till din elbil eller laddhybrid hemma? Här är de vanligaste frågorna och svaren.

Spara många kronor genom att ladda bilen hemma. För att kunna göra det på ett säkert sätt behöver du en laddbox.

Kan jag ladda min elbil i ett vanligt eluttag?

Det är fullt möjligt, men vi råder dig ifrån att göra det. Det är förenat med brandrisk. Se svaret på nästa fråga.

Behöver jag hjälp med installationen av en laddbox?

Ja. En elektriker behöver kontrollera elen i ditt hus. De går igenom huvudsäkringen, ser över elen och säkrar så att det är ofarligt att koppla på en laddbox. Kräver laddboxen en högre huvudsäkring kan elektrikerna hjälpa dig med det arbetet.

Elektrikern ser också till att koppla på laddboxen på en trefas istället för enfas. Enfas ger mindre ström än trefas och risken med enfas är att det blir överhettat och i värsta fall börjar brinna. Ett vanligt vägguttag är i regel enfas. Som vi tidigare skrivit så råder vi dig alltså att undvika ladda elbil hemma om du inte har laddbox.

Vad kostar en laddbox?

Givetvis är installation och köp av en laddbox en betydande kostnad, men staten subventionerar just nu både inköp och installation med Grön teknik-avdraget på 50 %.

Räkna med att en komplett installation av en laddbox går på runt 8 000–20 000 kronor, beroende på laddbox. Kolla gärna med Assemblin om du vill installera en laddbox i ditt hem.

Vilken typ av laddbox ska jag köpa?

Vårt råd är att framtidssäkra behovet och köpa minst en 11kw-laddbox som använder 16 ampere i tre faser samtidigt.

Det finns också laddboxar med 3,7 kw, men de laddar långsammare och passar främst för laddhybrider.

Många av dagens laddboxar erbjuder upp till 22 kw i maximal laddeffekt. Det är bilens maximala laddeffekt som styr, så du behöver inte vara orolig för att ladda i en laddbox med högre laddeffekt än vad din bil klarar av.

Vad innebär lastbalansering?

Att ladda en elbil samtidigt som man kör tvättmaskinen eller brödrosten hemma kan innebära att huvudsäkringarna löser ut. 

Detta problemet slipper man med lastbalansering.

Lastbalansering jämnar ut flödet och hindrar överbelastning av elsystemet. Med så kallad dynamisk lastbalansering påkopplad på laddboxen går effekten ner när du samtidigt till exempel lagar mat eller kör diskmaskinen. När det finns mer el tillgänglig går sedan laddningen upp.

Med lastbalansering klarar du dig även på 16A eller 20A huvudsäkring.

Svar på frågor som rör kostnad för att ladda elbilen hittar du här>

Läs mer

Aktuella kampanjer