Däckets märkning

Vad betyder märkningen på själva däcket?

Däckmarknaden kan av många upplevas som en riktig djungel. Vi vill med den här artikeln ge dig en förståelse och vägledning kring vad de olika symbolerna och märkningarna på däcken betyder.

Låt oss börja med siffrorna och bokstäverna på själva däcken. Vi ger ett exempel på ett däck från Nokian Tyres med märkningen 235/45 R17 97W. Det är den så kallade dimensionsbeteckningen och ger information om däckets dimensioner.

Dimensionsbeteckning

Första siffran står för hur brett däcket är som bredast. I det här fallet 235 mm. 45 står för hur högt däcket är i procent av höjden. R står för radialdäck och 17 för fälgdiametern.

Efter dimensionsbeteckningen finner vi 97W. Det står för belastningsindex samt hastighetsindex.

Belastningsindex

Siffran ger information om hur stor maxbelastningen är för däcket. Däckets belastningsförmåga ska motsvara bilen största tillåtna axelbelastning. I det här fallet motsvarar det så kallade load indexet på 97 en axelbelastning på 730 kg.

Hastighetsindex

Bokstaven efter belastningsindex ger information om hastighetsindex. Det ger dig information om högsta rekommenderade hastighet för däcket. I det undersökta däckets fall med W som hastighetsindex vet vi att maxhastighet för däcket är 270 km/h.

Se nedan tabell för vägledning för just ditt däck:

Exempel på hastighetsklasser är:

J: 100 km/h

L: 120 km/h

M: 130 km/h

N: 140 km/h

P: 150 km/h

Q: 160 km/h

R: 170 km/h

S: 180 km/h

T: 190 km/h

U: 200 km/h

H: 210 km/h

V: 240 km/h

W: 270 km/h

Y: 300 km/h

Däckets ålder

Ett däck som inte används och förvaras bra behåller sina ursprungliga tekniska egenskaper i fem år från tillverkningsdatum. Därför får man sälja dessa som nya, men de flesta handlare informerar om när däcken tillverkades om de är mer än tre år gamla.

Från att däcken tillverkas är den rekommenderade totala livslängden tio år. För däck i bruk räknar man med max sex år. I praktiken slits de oftast mer och behöver bytas ut oftare än så.

DOT-märkning

För att ta reda på när däcken tillverkades kan man leta reda på den så kallade DOT-märkningen på en av däckets sidor. Den består av fyra siffror där de första två anger vilken vecka och de avslutande två visar vilket år däcket tillverkades. För att ta ett exempel DOT 4018 betyder att däcket tillverkades i vecka 40 år 2018.

Märkning av vinterdäck

Ett godkänt vinterdäck ska alltid ha symbolen alptopp/snöflinga. Den är lätt att känna igen och består av en snöflinga omgiven av tre bergstoppar. Däck som har den här märkningen har genomgått och blivit godkända på ett standardiserat test som prövar däckets köregenskaper och säkerhet på vinterunderlag. Efter symbolen står också M+S.

M+S står för mud + snow. Detta var tidigare den officiella märkningen för vinterdäck. Men däck med enbart den här märkningen behöver inte gå igenom det standardiserade test som ett däck med altopp/snöflinge-symbolen har testats för. Köp därför alltid vinterdäck med alptopp/snöflinga på.

I nästa artikel går vi igenom EU-märkningen av däck. Det är en etikett vars utseende du känner igen från hemelektronik och vitvaror och som syftar till att ge ytterligare information om däckets egenskaper.


Hitta dina nästa däck här>

Till vår däcksida>

Till toppen av sidan