Renault Type A

Veckans Renaultklassiker: Type A (1899)

Renaults första modell Type A

Varje storföretag har sin början. I fallet Renault började det hemma i trädgården i Louis Renaults föräldrahem där Louis som 19-åring konstruerade den voiturette (fransk benämning för småbil) som skulle bli känd som Type A.

Renaults första modell Type A skulle lägga grunden för ett av den franska historiens mest framgångsrika företag. Men ursprungligen var inte tanken att bilen skulle finnas till försäljning.

Den unge Louis Renault fascinerades av motortransport. Det stora intresset ledde honom till att bygga en liten verkstad i familjens trädgård som 14-åring. Fem år senare, 1897, började han rita och konstruera en enkel småbil.

Renault Type A blev en succé

Bröderna Renault

I december 1898 bjöd han in några av sina vänner för att se om bilen kunde ta sig uppför den branta Rue Lepic i Montmartredistriktet i Paris. Inga problem skulle det visa sig. Den lättkörda bilen med sin revolutionerande växellåda imponerade på vännerna och beställningarna på nya bilar strömmade in. Två månader senare grundade Louis företaget Renault Frères tillsammans med sina bröder Marcel och Fernand. Snart jobbade 60 personer på Renault Frères. Första året beställdes 71 bilar.

I juni 1899 fick allmänheten ta del av Type A. Samma sommar deltog Louis och brodern Marcel Paris-Trouville-rallyt med den nya bilen. Placeringarna? Etta och tvåa.

Läs mer:

Volvo Duett: anfadern till dagens kombibilar

Renault Frères fabrik i början av 1900-talet:

Renault Freres fabrik

Till toppen av sidan