Volvo EX90 dubbelriktad landning

Tvåvägsladdning i nya Volvo EX90

Den första Volvobilen med dubbelriktad laddning

Den kommande, helt elektriska Volvo EX90, som avtäcks den 9 november, blir den första Volvon med hårdvara som är förberedd för dubbelriktad laddning.

Dubbelriktad laddning kommer inledningsvis att erbjudas på utvalda marknader och har potential att hjälpa dig göra din energianvändning billigare, effektivare och mer hållbar.

 Ladda din Volvo EX90 när efterfrågan från nätet och priserna är låga – vilket vanligtvis innebär att det finns mer förnybara källor i energimixen – och spara den lagrade energin för senare användning.

Använd bilens batteri för att driva huset vid pristoppar på el

När tekniken blir tillgänglig kan dubbelriktad laddning i Volvo EX90 göra det möjligt för dig att driva ditt hem, liksom andra elektriska apparater.

– Med Volvo EX90 kan du driva ditt liv, säger Oliver Loedel, Head of Electrification Ecosystem. 

– Du kan använda batteriet på många olika sätt, från att underhållsladda din elcykel när du är på resa, till att ansluta en elektrisk spis när du campar. Bilen kan till och med driva ditt hus under de timmar på dygnet då spotpriset på el är högt.

Dela med dig av laddning till andra kompatibla Volvobilar

Förutom att användas för laddning av apparater och andra enheter kommer din bil i slutändan att kunna dela med sig av sin laddning till andra, kompatibla Volvobilar. En annan fördel är att du inte behöver oroa dig om bilens batteri skulle ladda ur. Du kan också få samma hjälp själv från andra Volvobilar.

Där det finns tillgängligt kommer hela laddningsprocessen att vara automatisk och hanteras helt och hållet av den smarta laddningsfunktionen i Volvo Cars-appen. Den underliggande algoritmen ser också till att du laddar och laddar ur batteriet på ett begränsat sätt. Detta minskar risken för den typ av batteriförsämring som går att undvika.

Dubbelriktad laddning kan komma att erbjuda stöttning till elnätet

Beroende på de specifika reglerna på respektive energimarknad kan dubbelriktad laddning också göra det möjligt för kunderna att stötta elnätet på olika sätt. Det kan vara att ta in mer el under tider då det finns ett överskott på förnybar energi, eller att sälja tillbaka el under de timmar då efterfrågan är större. Om de flesta bilar har denna funktion i framtiden skulle nätet kunna balanseras oftare. Det skulle kunna öka nätets övergripande hållbarhet genom att minska det potentiella energislöseriet från förnybara källor vid tidpunkter då produktionen är större än efterfrågan.

Föreställ dig följande scenario: Du kommer hem från jobbet med mycket energi kvar i bilens batteri, som har laddats tidigare med billigare el från bättre källor. Under kvällen kan din bil kopplas in för att använda energin i batteriet till hushållselen när elpriserna är högre. Eftersom energi i allmänhet är billigare när klimatneutrala källor bidrar mer till strömförsörjningen, kan denna energitransaktion spara pengar på din elräkning, samtidigt som den återför bra framställd el till nätet.

– Vi tror på en framtid där våra kunder kan stötta nätet med hjälp av denna teknik, vilken möjliggör effektivare och mer hållbar el i vardagen, säger Olivier Loedel.

Volvo planerar att erbjuda den hårdvara du behöver för att börja använda dubbelriktade laddningsfunktioner, inklusive en avancerad laddningsbox och energihanteringssystem för hemmet. Andra tillbehör som adapterkontakter för apparater och kablar för laddning av andra bilar kommer också att finnas tillgängliga.

Till toppen av sidan