Thomas Lund Tremark

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

I 50 år har Tremark försett Alingsås med herrkläder av det finare slaget. Nu tar ägarna till det familjeägda företaget, bröderna Thomas och Urban Lund, sikte på nästa halvsekel. Vi träffade Thomas för en pratstund i samband med ett gemensamt event under parollen #alingsåsärfantastiskt på Kungsgatan i slutet av maj.

Det var i september 1970 som Bernt Lund, Göte Olsson och Arthur Johansson öppnade butiken som då låg på Nygatan. De tre nyblivna butiksägarna hade tidigare arbetat på Adas som lades ner. Inte visste de då att Tremark 50 år senare fortfarande skulle fylla en roll i de stora ögonblicken i många alingsåsares liv. Otaliga är ju de kostymer för studenter, bröllop och begravningar som sålts inne i butiken.
– Jag tror vår framgångsfaktor ligger i den personliga servicen och att vi kan erbjuda fria ändringar genom vår skräddare, säger Bernts son Thomas Lund, som sedan 1998 driver butiken tillsammans med brodern Urban.

Närbild på kvinna som sitter och syr ett par kostymbyxor

Den ursprungliga tanken var att butiken skulle heta Treman.
– Men Treman var upptaget. Istället blev det Tremark. Tre står för de tre grundarna och mark är en förkortning av marknadsplats, säger Thomas Lund.
Thomas Lund började arbeta i pappa Bernts butik på 80-talet. Även om det fanns planer på att bli pilot blev han kvar. Senare började även lillebror Urban. Bröderna har två starka viljor som innebär utmaningar att driva företaget, men som framförallt har gjort Tremark till den starka handlare som den är idag.

Från Nygatan till Kungsgatan

Länge låg butiken på Nygatan. Men 1995, mitt i finanskrisens slutskede, flyttade Tremark till den nuvarande lokalen på Kungsgatan.
– Det var ett riktigt lyft för oss. Jag skulle vilja hävda att det är en av höjdpunkterna under mitt yrkesliv, säger Thomas.
Under en golfrunda fick Thomas nys om att Nordbanken fastigheter, som drev sin verksamhet i fastigheten, skulle gå ihop med Götabanken.
– Jag hoppades att de skulle flytta därifrån. Läget mitt på Kungsgatan hade varit perfekt för oss.
Mycket riktigt visade det sig att Nordbanken fastigheter skulle lämna fastigheten. Thomas fick hjälp av golfkompisens man som var jurist. Innan andra eventuella konkurrenter om fastigheten visste något satt Thomas med kontraktet i sin hand. Urban och Thomas var fastighetsägare.
– Det var en rolig affär att göra. Juristen gjorde ett fantastiskt jobb som sydde den i hamn. Det blev ett riktigt lyft med en större lokal och bättre läge går inte att få, säger Thomas.

Tremark är en analog butik i en digital värld

På de 25 år som Tremark funnits på Kungsgatan har en helt ny värld vuxit fram. Idag är nya klädinköp bara ett klick på mobilen bort. Man talar om butiksdöden och tomma innerstäder. Men i Alingsås ser det lite annorlunda ut.
– En stad utan en levande stadskärna är ingen stad. Stadskärnan är stadens motor. Av tradition har Alingsås varit en stark handelsstad. Jag tror att det i kombination med att många charmas av den mysiga stadskärnan gör att många av butikerna i Alingsås har klarat sig bättre.
– Gårdarna är viktiga: Nygrens gård med Balders Hage och Hjälmqvistska gården för att nämna några. De måste bevaras.
Thomas hävdar att samarbetet mellan kommun, handel och fastighetsägare måste vara väldigt tätt för att det ska fungera med innerstadshandel. Ett rent och fräscht centrum som är snyggt och tryggt med blommor och parkbänkar likaså.

Elias viker pikétröjor inne i butiken

”Corona blev en skräck för många”

Det ständiga orosmolnet är näthandeln, men i år har ett ännu större direkt hot mot verksamheten uppenbarat sig. Corona slog till utan förvarning.
– I början kunde man titta ut från butiken åt båda hållen och inte se en kotte. För många i handeln blev det en skräck. Vi fick acceptera den nya situationen och försöka hitta lösningar. Nu är vi på Tremark korttidspermitterade med 20 procent. Visst ser vi en nedgång i siffrorna, men vi har skött ekonomin bra historiskt, vilket har gjort oss väl rustade, säger Thomas.
– Vi har inget facit, vi får gå hit varje dag och göra vårt bästa. Vi vill vara flexibla och man kan numera boka tider utanför ordinarie öppettider.

Nya vägar för 50-årsfirandet

Vad som hade tänkt bli en klang- och jubelföreställning med många event under året för att kulminera i ett stort firande i september, blir nu något annat.
– Vi får hitta nya vägar och just nu har vi 20 % rabatt på hela sortimentet. Vi är tacksamma för varje kund som kommer. Det viktigaste i allt det här är att så många som möjligt blir friska. Ekonomin kommer som nummer två.
Trots det utmanande läget tror Thomas på framtiden.
– Nu tar vi sats mot nästa 50 år. Vi måste utveckla oss och ha kraften att ta nästa steg. Grunden kommer att vara densamma. Framgångssagan förklaras av vår trogna personal, breda utbud och erbjudande om fria ändringar som står kvar. Just nu ser vi på hur vi kan ändra skepnad i butiken, som har sett i stort sett likadan ut sedan 1995.
– Många efterfrågar också en Tremark dam. Vi får se hur det blir med den saken, men visst funderar vi och räknar på det, säger Thomas Lund.

Text: Christoffer Hiding

Besök Tremarks hemsida
Tremarks Instagram

Thomas och Elias utanför Tremarks butik på Kungsgatan

Till toppen av sidan