Lisa Johansson: Töllsjös Maradona - Välkommen till Bil-Nilsson

Lisa Johansson: Töllsjös Maradona

Lisa Johansson på fotbollsplanen

Lisa Johansson: Töllsjös Maradona

Lisa Johansson blev som barn jämförd med Maradona. I dag är hon en viktig offensiv kraft i det Alingsås FC som tagit klivet upp i Elitettan. Mellan fotbollsträningarna jobbar hon som bilvårdare på Bil-Nilsson.

Det var en hänförd tränare i Lisa Johanssons moderklubb Töllsjö som gav henne smeknamnet Töllsjös Maradona. Hennes touch, teknik och ringa storlek inspirerade till det namn som än idag följer med henne.

Porträtt på Lisa Johansson– Jag började spela fotboll som femåring och har spelat så länge jag kan minnas. Det kanske inte är så konstigt när min familj lever och andas fotboll. Både mamma och pappa har spelat och min bror spelar, säger Lisa Johansson.

Som tolvåring växte hon ur Töllsjö-kostymen som blev för liten för hennes skills. Holmalund blev Lisas nya klubbadress och två år senare tog hon klivet upp i A-laget.

– I början var jag ganska tillbakadragen, de flesta var ju mycket äldre. På planen fick jag ta för mig och visa att jag hörde hemma där. Det märktes så klart en stor skillnad på tempot i spelet jämfört med i flicklaget, säger hon.

Holmalund Dam blev Alingsås FC

Jobbet på plan gjorde hon med bravur och hon etablerade sig i det lag som numera är Alingsås FC. Efter att laget gått upp i Elitettan 2016 brusade diskussionen upp om Holmalund skulle satsa på bredd eller elitverksamhet. 

Holmalund firar avancemanget till Elitettan 2016.
Holmalund firar avancemanget till Elitettan 2016.

Svaret på frågan blev bredd. Damlaget bröt sig därmed ur den anrika föreningen och bildade Alingsås FC under hösten 2017. Några veckor senare stod det dock klart att laget åkte ur elitettan. Alingsås FC gjorde en okej säsong året efter men det var först under 2019 som det verkligen lyfte. Lisa tror att en stor anledning till det var att man fick något större att spela för.

– Vår lagkamrat Cassandra Ejevad Hörnstad dog i en trafikolycka. Vi var i chock. På något sätt lyckades vi samla oss och gick stärkta ur det. Vi svetsades samman och spelade varje match för henne.

Åter i fotbollens finrum

Seriespelet 2019 gick som på räls. Tränaren Mikael Prodér hade gått ut med en tydlig målsättning: att avsluta sin sejour i klubben med serieseger. Till slut vann Alingsås FC serien med nio poäng och säkrade sedan spel i elitettan 2020 genom att besegra Älvsjö i kvalet över två matcher.

Alingsås FC firar avancemanget till Elitettan

Lisa Johansson nämner att Mikael Prodér ville vinna till varje pris – det spelade mindre roll på vilket sätt laget spelade. Med nye tränaren Lars-Petter Björk har laget fått en tydlig spelfilosofi där bollen ska hållas på marken och passera genom lagdelarna.

– Det blir en utmaning att bli spelförande lag som nykomlingar. Det är trots allt ett jättekliv från division 1. I år tränar vi mer och just nu kör vi fem träningar i veckan, och det kommer behövas med tanke på vilket motstånd som väntar.

Lag som AIK och Hammarby kommer stå på motståndarsidan?

– Ja! Det är riktigt häftigt att få möta storlagen. Speciellt Hammarby har storpublik på sina hemmamatcher så det ser jag fram emot. Ett långsiktigt mål är att gå upp i Allsvenskan inom en femårsperiod, men just i år är målsättningen att hålla oss kvar, säger Lisa Johansson.

Från Green Landscaping till Bil-Nilsson

Som satsande elitfotbollsspelare på damsidan kan hon ännu inte leva på sin sport. Efter studenten jobbade hon som säsongsarbetare på Green Landscaping i Göteborg med riktigt tidiga morgnar. Men i höstas stod hon utan jobb och då tipsade fotbollskompisen Amanda Olsson om ett jobb som bilvårdare på Bil-Nilsson. Det passade perfekt att kunna ta cykeln till jobbet och få jobba på en större arbetsplats.

– Jag trivs jättebra. En vanlig dag tvättar jag många bilar, både utvändigt och invändigt. Jag fotar också bilarna till våra bilannonser samt lär mig hyrbilsprogrammet för att kunna avlasta i den delen av verksamheten, säger hon.

Lisa Johansson tvättar en röd bil på Bil-Nilsson

Hon nämner också att en av anledningarna att hon trivs så bra är Hampus Nilsson som chef.

– Jag gillar att han är så ung. Hampus känns som en av oss och man kan prata med honom om annat än bara jobb. Det är bra stämning på jobbet!

Drömmer om utbildning och Allsvenskan

Lisa ser jobbet på Bil-Nilsson som en bra kombination med elitsatsningen. I framtiden drömmer hon om att utbilda sig. Under tiden som korsbandsskadad träffade hon en fysioterapeut och blev intresserad av att jobba med idrottsskador. Men just nu är det fullt fokus på fotboll där målet är att få spela i Allsvenskan.

– Om du frågar mina kompisar om jag hinner med något annat än fotboll, så svarar de nog nej på den frågan, säger Lisa Johansson med ett skratt.

Lisas kompisar

Lisa Johansson

Ålder: 19. Fyller 20 i augusti.

Familj: Mamma Veronica, pappa jörgen, brorsan Victor och katten Leo

Yrke: Bilvårdare på Bil-Nilsson

Bor: Lägenhet i centrala Alingsås

Text: Christoffer Hiding

Lär känna fler av våra medarbetare här: