TCO

Billigast är inte alltid billigast – se helhetsbilden och räkna på ”TCO”

TCO står för total cost of ownership, eller total ägandekostnad på svenska. Det är ett begrepp som blivit allt viktigare att ta hänsyn till när man köper ny bil.

Förr var det ganska enkelt. Den billigare bilen var i princip alltid billigare att äga. Men detta har vänts upp och ner under de senaste åren. I den här artikeln tittar vi på varför samt ger dig tips på hur du ska tänka.

Bonus-malus är en av anledningarna till att den bil som är billigast i inköpspris inte alltid är billigast i total ägandekostnad. Skattesystemet bonus-malus ger högre fordonsskatter på de bilar som släpper ut mer växthusgaser vid körning.

De ökade drivmedelskostnaderna är en annan faktor som kan göra att en elbil blir billigare att äga än en billigare fossilbil.

Visste du att begagnade bilar gått upp i värde under de senaste åren? Efterfrågan ökar, och då blir värdeminskningen inte lika stor som tidigare. Värdeminskningen blir därför inte en lika stor del av ägarkostnaden.

Räkna med TCO

Service och däck

En annan faktor är servicekostnaden.

En elbil har lägre kostnader för service än andra typer av bilar. Du behöver ju inte byta olja eller kamrem till exempel. En amerikansk rapport framtagen av Consumer Reports visar att elbilsägare i snitt lägger hälften så mycket pengar på service som en fossilbilsägare.

Vad gäller däck så är ofta elbilens däck lite större och måste tåla belastningen från en tung elbil. Däcken kan ha en betydande kostnad och är det en pigg elbil så är det lätt att slita på däcken lite hårdare på grund av det höga och momentana vridmomentet.  Värt att vara medveten om.

Hur kör du?

Slutligen så bör du fundera på ditt körmönster och laddmöjligheter hemma.

Kör du mest kortare sträckor i stadstrafik och kan fylla på med el hemmavid? Då är helt klart möjligt att en laddhybrid eller elbil är bästa valet. Jobbpendlar du långa sträckor samt saknar möjlighet att ladda där du bor kan en snål dieselmotor vara det mest ekonomiska.

Räkna på TCO

Detta behöver du räkna på för att få fram TCO

Slutligen, räkna ut månadskostnaden och ställ upp alternativen mot varandra.

  • Vad går billånet på i ränta och värdeminskning?
  • Månadskostnad för service och däck?
  • Hur hög är skatten per månad?
  • Vad kostar försäkringen i månaden?
  • Hur många mil kör du i månaden? Hur mycket drar bilen och vad landar kostnaden på?

Svara på dessa frågor och jämför dina alternativ med varandra. Du kan komma att bli förvånad.

Ta kontakt med någon av våra säljare om du vill få hjälp – de är rutinerade och är vana vid den här typen av frågeställningar. Lycka till!


Hitta din nästa bil här>

Till toppen av sidan