Magnus Liberger Taxi Alingsås

Taxi Alingsås: 95 år i samhällets tjänst

Redan 1925 började Taxi Alingsås tjäna staden med trygga transporter. Sedan elva år är Magnus Liberger en stöttepelare i verksamheten.

Magnus Libergers liv tog en helvändning när han tackade ja till erbjudandet att köra extra för en granne som hade taxibilar. Under hela sitt vuxna liv hade Magnus jobbat med försäljning, och de sista åren innan han blev taxichaufför drev han eget postorderföretag.

– Jobbet var enformigt, och de enda jag träffade på dagarna var posttanterna när jag lämnade in postsäcken med varorna som skulle skickas iväg, säger han.

Taxijobbet blev ett välkommet avbrott i monotonin. Magnus Liberger växte in i jobbet.

– Jag halkade in på ett bananskal, och började köra mer och mer. Det ledde till att jag köpte egna bilar. Nu sitter jag här, ansluten till Taxi Alingsås, med mina åtta anställda, sex Volvobilar och två Toyotas.

Magnus Liberger framför taxibil från Alingsås taxi

Taxijobbet blev en nystart

Att köra taxi är något helt annat än det tidigare livet som postorderföretagare. Den enformiga vardagen är ett minne blott. Nu när Magnus Liberger sätter väckarklockan vet han aldrig vad som kommer att hända.

– Det är ett fantastiskt jobb. Kanske får jag köra en dialyskund till Borås, eller så hamnar jag i Oslo med bud. Det enda jag vet är att jag kommer att vara hemma senast 13 timmar efter jag började om jag maxar vad som är tillåtet att köra i sträck.

Många tänker kanske att taxichaufförer har som mest att göra under fredags- och lördagskvällar. Men det stämmer inte, enligt Magnus Liberger.

– Det vi främst ägnar oss åt är samhällsnyttiga resor i form av sjuktransporter, färdtjänst och skolresor. Fredag och lördag är bara en liten del av verksamheten.

Taxi Alingsås byggnad

Ett fritt yrke

Taxi Alingsås har närmare 60 anställda och cirka 35 fordon som rullar på vägarna. Mellan arbetstopparna är det lugnare och ger möjlighet till att ställa bilen.

– Jag förenar nytta med nöje och går på gymmet en timme mitt på dagen när det är som lugnast. Arbetet är väldigt fritt och man behöver inte förhålla sig till kontorstider, säger han.

Men i våras samlade sig mörka orosmoln över verksamheten. När corona slog till som en tjuv om natten tvärdog resandet, och med det Magnus Libergers levebröd.

– Hade någon sagt detta till mig i november, hade jag bara skrattat. Men vårt jobb bygger på att man träffas. Det var verkligen som att dra proppen ur. Resorna bara försvann.

Tom Jönsson leendes i kontorsstolen
Tom Jönsson jobbar i trafikledningen med att ta emot beställningar och fördela köruppdragen till bilarna och chaufförerna.

”Katastrof för samhället”

Taxi Alingsås fick se över schemaläggningen och göra korttidspermitteringar. Samtidigt stängde man verksamheten nattetid mellan 01.00 och 04.00 måndag till torsdag.

– Det är inte bra för alingsåsarna. Föreställ dig att ett par ska föda barn och sista utvägen är en taxi, och så har vi stängt. Det är en katastrof för samhället, säger Magnus Liberger.

Hur har åkarna reagerat på allt?

– Vi har ändå haft en väldigt god stämning här och teamkänslan har ökat. Även om vi inte tjänar några pengar så har just den biten blivit en positiv bieffekt, säger han och fortsätter:

– Vi vet att det kommer att gå över. Nu märker vi att folk rör på sig på ett annat sätt än i våras. Jag ser ljust på framtiden. För oss handlar det om att härda ut.

Text: Christoffer Hiding

En plansch på anställda vid Taxi Alingsås 1942
Taxi Alingsås anno 1942.

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Lär känna fler lokala entreprenörer:

No19: Sammanhållning som smittar

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

Skosalongen satsar på vandring

Cervera: ”Vi tror och hoppas Alingsås”

Karin S: Högklassigt mode på Nygatan

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

Ekstedts: Bageri med hundraåriga anor

Till toppen av sidan