biltjuv försöker ta sig in i en bil

Så stoppar du den moderna biltjuven

Tekniken i dagens bilar har lett till nya sätt att bryta sig in i en bil. Så här skyddar du dig mot så kallade ”relä-attacker”.

Det klassiska sättet att fysiskt bryta sig in i en bil har minskat under de senaste tio åren. I stället har tjuvarna kommit på andra sätt att ta sig in i nya “nyckellösa” bilar. Många nya bilar har ju inte en nyckel i regelrätt mening, utan nyckeln är i dag snarare en dosa som låser upp bilen när den befinner sig inom ett visst avstånd.

“Relä-attacker” vanligt tillvägagångssätt

Tjuvarna, som ofta är två till antalet, fångar upp signalen från din nyckel genom att stå utanför husdörren. En nyckel som ligger i en väska eller jacka i hallen är ett lätt byte. Därefter tar medbrottslingen emot signalen via en så kallad relä-sändare bredvid bilen, och låser upp den utan att behöva använda våld.

Enkel lösning på problemet

Som tur är går det att skydda sig. Förvara nyckeln i en plåtlåda med plåtlock som förhindrar illasinnade personer att läsa av signalen när du är hemma. Det går också att köpa bilnyckelfodral med så kallat RFID-skydd för en billig penning.

Båda dessa sätt är smarta, enkla och billiga lösningar som fungerar mot den här typen av angrepp.

FAKTA:
2006 uppgav 9 % av hushållen att de haft bilinbrott och 2 % bilstöld. I dag är siffran halverad efter en kraftig nedgång mellan 2006–2014. Därefter skedde en liten uppgång som har hållit sig stabil sedan dess.

Läs mer:

Brottsförebyggande rådets statistik kring bilbrott>