Lupiner med en husbil i bakgrunden

10 fina ställplatser för husbilssemestern

Låt husbilen bli ditt portabla hem under en vecka i sommar. Här är några av Sveriges trevligaste och vackraste ställplatser för den ultimata roadtripen. Stanna en till två nätter och utforska närområdet innan du åker vidare. Vilka väljer du?

Bua hamn

Foto: batfjordenshamn.se

Bua hamn

Ställplatsen i Bua hamn var Sveriges mest populära ställplats 2021 enligt husbil.se. Bua är ett gammalt fiskeläge som ligger 25 km norr om Varberg. Här bor runt 2000 personer. Njut av Hallands ljuvliga sandstränder eller ta ett härligt klippbad om du föredrar det. Har du tröttnat på att laga mat i husbilens gasolkök finns det fina grillplatser.

För den som vill ta en rask promenad eller löptur hittar du en motionsslinga med utegym i närheten. Besök gärna fiskemuséet. Den 16 juli är det återigen dags för Makrillfestivalen, efter ett par års uppehåll. Tänk då på att det kan vara svårt att få plats.

Besök hemsidan>

Lysekils marina

Foto: Lysekils marina

Lysekils marina

Underbara Lysekil! I Basteviksholmarnas båthamn hittar du en av Bohusläns mest populära ställplatser. Fem av platserna går att boka, så se till att planera semestern i god tid för att vara säker på att få en plats. Upptäck Lysekils hänförande skärgård och njut av salta bad och sena middagar med den fantastiska solnedgången som extra krydda. Missa inte ett besök på hamnens restaurang där det också bjuds på underhållning av restaurangens trubadurer.

Säsong: april till oktober

Besök hemsidan>

Naturställplats Grebbestad

Foto: husbil.se

Naturställplats Grebbestad

Vi fortsätter norrut i Bohuslän mot Grebbestad. Här finns en naturställplats bredvid Grebbestadsfjordens camping. Hela 120 platser varav samtliga har el. En promenad bort hittar du Grebbestads hamn och dess trevliga bryggpromenad, där du finner både restauranger och butiker. Njut av en langos eller dagsfärska havskräftor och ta sedan ett dopp i närheten. Passa på att hyra kajak och upplev Grebbestad från havet samtidigt som du får motion.

Säsong: 15/6 till 15/8.

Besök hemsidan>

Gränna hamn

Ställplatsen i Gränna hamn är också den mycket populär bland husbilsägare. Närmsta granne är en minigolfbana. Efter golfrundan så tar du en promenad till centrum och upptäcker den pitoreska staden som är mest känd för sina polkagrisar. Passa även på att ta färjan till Visingsö. Här kan du känna historiens vingslag fläkta samtidigt som du upptäcker ön via cykel. Ett populärt sätt att se Visingsö är via remmalagen: häst och vagn.

Säsong: året runt

Besök hemsidan>

Ales stenar

Kåseberga ställplats

De flesta som någon gång varit på Österlen vill återvända. Kåseberga ställplats utanför Ystad erbjuder 21 platser, samtliga med el och goda faciliteter. Den natursköna ställplatsen har gångavstånd till fornlämningen Ales stenar. Den är Sveriges störst skeppssättning och består av 59 stenar som väger minst fem ton styck. I närheten finns trevliga restauranger direkt vid havet.

Säsong: april till oktober

Besök hemsidan>

Höganäs hamn

Vi tar husbilen västerut från Kåseberga och parkerar den på ställplatsen i Höganäs hamn, med utsikt över Öresund och Danmark. Vackra Höganäs ligger söder om magnifika Kullaberg som är ett måste för den äventyrslystne. Ett tips när du är här är att åka på tumlarsafari för att se den valen som påminner om en delfin. Safarit tar dig även till Lars Vilks konstverk Nimis.

Säsong: juni till augusti

Besök hemsidan>

Mossholmen

Mossholmens marina

Mossholmens marina ligger nära Tjörns centralort Skärhamn och endast en promenad över bron till Klädesholmen. Passa på att njut av de saltstänkta vindarna på en av Bohusläns pärlor. Inled dagen med att köpa frukostbrödet på surdegsbageriet nära Mossholmen. Hyr sedan en SUP och paddla runt Klädesholmen. På restaurangen Salt & Sill kan du och ditt sällskap äta gott.

Säsong: maj till september

Besök hemsidan>

Måkebergsplan i Åmål

Vi tar vårt ekipage norrut och anländer till Dalslands enda stad: Åmål. Här ställer du dig direkt vid Vänern och har bara några hundra meter in till stadens pittoreska centrum, med trähus och kullersten. Kanske du också skulle utbrista: ”Det var ändå något”, när du ser Åmål. Staden är kanske mest känd för sin fyra dagar långa bluesfestival, i folkmun kallad för ”bluesen”.

Säsong: Måndag i påskveckan till slutet av oktober

Besök hemsidan>

Gästhamnen i Dals Långed

Fyra mil från Åmål, I Dals Långeds centrum, längs med Dalslands kanal, finns en naturskön och charmig ställplats intill sjön Råvarp. Nedanför ställplatsen har elever på Stenebyskolan byggt en bastu som går att hyra. Insup det stilla lugnet som präglar det lilla samhället, och som osar av kreativitet tack vare Stenebyskolan. Baldersnäs herrgård är väl värd ett besök. I slutet av maj går konstrundan i Dalsland av stapeln. Då ställer de lokala byborna ut – ett uppskattat inslag på en plats där livet har sin stilla gång.

Besök hemsidan>

Nääs slott

Ställplatsen vid Nääs slott

Vi vill också lyfta ställplatsen vid Nääs slott. Man behöver ju inte åka särskilt långt från Alingsås för att hitta en plats som man varit på men ändå inte riktigt utforskat på djupet. Upplev den fantastiska naturen och de fina promenadslingorna på Nääs. Ta en fika eller ät något i restaurangen efter promenaden och upptäck alla de fina små butikerna, gallerierna och utställningarna. Nääs är väl värt att stanna på under ett dygn.

OBS! Ingen el.

Besök hemsidan>

Hyr husbil

På Bil-Nilsson kan du hyra husbilen Ahorn Van 620. Klicka på länken nedan för att läsa mer och skicka en bokningsförfrågan.

Hyr husbil här>

Till toppen av sidan