Jonas på Skosalongen visar upp vandringsskor

Skosalongen satsar på vandring

Efter ett par knackiga år fick Jonas Ericson på Skosalongen en nytändning när han under hösten 2019 började sälja vandringsskor. I coronatider har det visat sig vara en lyckträff.

Man skulle kunna använda det klyschiga uttrycket framgångssaga om Alingsås-företaget Skosalongen på Kungsgatan. När Jonas Ericson 1990 köpte tillbaka den familjedrivna skoaffären ett år efter att Din sko köpt upp den kunde han nog inte föreställa sig att bolaget skulle trippla omsättningen under en tjugoårsperiod. Men så blev det och idag känner de flesta alingsåsare till affären.

Skosalongens exteriör

Efter att ha ökat omsättningen varje år fram till 2018 kom en viss nedgång under 2019 och Jonas började tappa glädjen och drivet. Den nyfunna kärleken till vandring blev vändpunkten och glöden återvände.

– Jag är just nu inne i min mest fantastiska tid. För nio månader sedan gick jag mot strömmen och gjorde en beställning på vandringsskor på skomässan för stora summor. Folk idiotförklarade mig. Till och med branschtidningen uppmärksammade min kanske lite galna satsning med ett långt reportage, säger han.

Planen som hade kläckts under en av de otaliga fisketurer han tagit på Mjörn kvälls- och nattetid är storslagen:

– Jag ville satsa på något nytt. Fokus blir på vandringsskor, men också annat som är förknippat med friluftsliv. Jag ska ha allt som Naturkompaniet har fast i miniatyr. De är bäst i klassen, men målet är att slå dem på skor.

Jonas med tre olika sorters vandringskängor

Bra investeringstajming

När Coronan slog ner som en blixt började alingsåsarna umgås i allt högre grad  med regelbundna promenader i skog och mark eller runt Gerdsken.

– Vad behöver folk då? frågar Jonas Ericson retoriskt och svarar sig själv med entusiasm i rösten:

– Vandringsskor!

Tack vare investeringen så har inte coronakrisen blivit den djupa kris som den skulle kunna ha blivit om Jonas hade kört i gamla hjulspår. Nu är personalen åter i hundra procent arbete efter en tid av korttidspermittering. Och Jonas är sitt vanliga positiva jag.

– Jag har en målbild; jag vet vart jag är på väg. Andra leverantörer börjar höra av sig som sysslar med stavar och så vidare, och pratar om att vara med på tåget. Tänk att de vill vara med mig i lilla Alingsås!

En hylla med vandringskängor

Spontanvandrade i Nepal

För att ha trovärdighet i satsningen på vandringsskor bestämde han sig för att helt spontant hänga med två kunder på en vandringsresa till Himalaya.

– De frågade mig i mitten av oktober. Den sjunde november satt jag på flyget, utrustad från topp till tå men helt utan vandringsvana. Vilket äventyr det blev! Jag blev helt såld, säger han.

Jonas Ericson i full vandringsutstyrsel

Sedan han kom hem har vandring blivit en naturlig del av Jonas vardag. Och varje onsdag anordnar han träffar där kunder får testa på Skosalongens vandringsutbud runt Gerdsken.

Just den typen av service – att gå den extra milen – tror han är anledningen till att folk kommer tillbaka.

–  Jag vill få kunden så nöjd som man själv vill bli i en butik. Vi vill vara en genuin skohandlare som står för våra produkter; som inte gör avkall på kvalitén, säger han.

– Målet är att kunden ska vara glad när den går ut, även om den var butter när den kom in.

Skor på en hylla i Skosalongen

”After Work 2.0”

Den idérike och drivne entreprenören Jonas Ericson har nyligen blivit invald i Alingsås handels styrelse som representant för centrumkärnan. Och med coronakrisen kommer nya grepp. Fredagen den tredje juli är planen att ha en afterwork 2.0 i Alingsås.

– Tanken är att alla butiker ska ha öppet till 22. På Estrad kommer lokala band spela. Konserterna kommer streamas på caféer och restauranger, samt i de affärer som har tillgång till tv. Förhoppningsvis blir det lyckat!

– Vi ska ta oss igenom krisen tillsammans: alingsåsarna, handlarna och restaurangägarna. Alingsås är värd att ha en fin och levande stadskärna. Vi jobbar ständigt för att bli bättre och det gäller att hela tiden förnya sig, säger Jonas Ericson.

Text: Christoffer Hiding

Lär känna fler lokala entreprenörer:

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor

Cervera: ”Vi tror och hoppas Alingsås”

Till toppen av sidan