Bil-Nilsson Story: Innebandyhjärtat bultar fortfarande starkt för "Siffran"

Innebandyhjärtat bultar fortfarande starkt för ”Siffran”

Siffran IBK Alingsås

I Alingsås känner nog de flesta i föreningslivet till Stefan ”Siffran” Johansson. Många är de ideella timmar han lagt på sitt hjärtebarn: IBK Alingsås.

Bland de moderna lägenhetshusen uppe på höjden ligger Stadsskogshallen, där IBK Alingsås efter många år som förening utspridd i olika hallar äntligen fick sitt hem. I den anspråkslösa klubblokalen träffar jag Stefan ”Siffran” Johansson, klubbens grundare samt ett känt namn och ansikte för många alingsåsare.

Till vår träff har ”Siffran” rotat i arkiven hemma. Bland de 15-talet artiklar han spridit ut på bordet pekar han ut en.

I artikeln, daterad till den 16 december 1985, nämns IBK för första gången vid namn i Alingsås Tidning. Två år tidigare bildades IBK i ett kvartershus på Arrendegatan av ett kompisgäng. Nästan 40 år senare är ”Siffran” den ende av de ursprungliga medlemmarna som fortfarande är engagerad.

– Jag var inte särskilt bra på innebandy, så jag blev tränare. Och det var lättare att fortsätta som tränare än att hänga i som spelare, säger han.

Stefan Siffran innebandy tidningsurklipp

Tog IBK till högsta serien

Nog för att hans spelarkvalitéer enligt honom själv inte var de vassaste, men ingen kan ta ifrån honom hans egenskaper och kunskaper som tränare. 1991, 30 år gammal, tog han sin klubb upp till högsta serien.

– Det var enormt stort. Vi slog Uddevalla i en avgörande kvalmatch hemma. Efteråt gick 70–80 man runt och sjöng på stan, säger ”Siffran”.

Det blev bara en säsong i finrummet. Sedan dess har laget pendlat mellan serierna. I år spelar både herr- och damlaget i division 1.

– Just nu känner jag att vi ligger där vi ska göra. Division 1 passar vår organisation bra. Men man strävar alltid uppåt.

Siffran innebandy IBK Alingsås

”Det kändes rätt att ta över som tränare igen”

Under 2015 till 2018 tränade ”Siffran” damlaget när dottern Nelly spelade där. Men nu, efter ett långt avbrott från herrlaget, blev det nyligen klart att han gör en återkomst i tränarrollen.

– Min son Simon blev uppflyttad inför den här säsongen och då kändes det rätt att ta över som tränare igen.

Stefan slutade som a-lagstränare 2005, men har sedan de två barnen börjat spela innebandy varit involverad i ungdomsverksamheten. Att se flera av spelarna som han följt sedan 7-årsåldern ta klivet upp i a-laget gjorde honom stolt och suget efter att få träna dem igen blev för stort.

–Jag tror att det blir ett tufft år, men kan vi klara oss kvar i ettan siktar vi på en bättre placering nästa år. Jag ser gärna att vi i framtiden kan ta steget till Allsvenskan med de ungdomar vi har idag. Får vi behålla våra talanger så kan vi bygga ett starkt lag, säger han.

IBK Alingsås tumregler

Har en dotter i Thailands landslag

”Siffrans” andra barn Nelly är en av spelarna i Thailands innebandylandslag. Efter att ha blivit uttagen till U19 tog hon för några år sedan steget till a-laget. I samband med det blev ”Siffran” tillfrågad om han ville bli assisterande förbundskapten.

– Det var väldigt roligt. Vi var med i SEA games, ett slags olympiska spelen i Asien, och blev tvåa. 2019 fick vi spela VM, där vi slutade på 15:e plats. Vi blev näst sist men hamnade före USA.

Som ungdomsledare brottades han med att många av spelarna hellre satsar på handboll eller fotboll.

– Det är synd att barnen väljer sport så tidigt. Som 13-åring ska man inte behöva det. Jag tycker att det är bra att hålla på med flera sporter så länge som möjligt.

”Siffran” framhäver hur viktig han tror idrotten är för unga i dag.

– Många sitter mycket framför datorn. Barn behöver motion. Och att vara med i en klubb gör att man träffar barn från andra delar av stan, samt utvecklas som person. Det är en bra uppfostran och det förbereder dem för livet, säger han.

Text: Christoffer Hiding

Ett urval av tidningsartiklarna ”Siffran” visade upp under intervjun:

Tidningsurklipp

Första artikeln om innebandy i AT
Första gången IBK Alingsås nämns i AT.
IBK Alingsås till högsta serien
I laget som ”Siffran” förfogade över ses bland annat Bil-Nilssons nuvarande redovisningschef Henrik Göransson samt kommentatorn Patrik Westberg.
GP eldsjäl
Stefan uppmärksammades i GP i mitten av 90-talet för sina insatser för klubben.
För många bollar i luften
”Siffran” tränade under ett år två elitlag i innebandy.

Läs mer

Aktuella kampanjer