Suleyman på Sallys

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

2019 firade det omtyckta caféet Sallys tio år. För att hitta Sallys rötter får vi vandra tillbaka till 1970, då Süleyman Aydins pappa Musse lämnade Turkiet och anlände till Alingsås en torsdag.
– På måndagen gjorde han sin första dag på Almedahls, utan att kunna ett ord svenska, säger Suleyman.

Familjen Aydins stund på jorden präglas av företagsamhet. Helt utan kockutbildning har både pappa Musse och sonen Süleyman tillsammans med sin fru Sally, lyckats skapa omtyckta ställen av varierande karaktär i Alingsås med omnejd. Det hela startade 1986 med Musses pizzeria i Lerum. Där började en 13-årig Süleyman, eller ”Sulan” som han kallas, experimentera med olika smaker. Tre år senare fick han jobb på Daniel Stuas restaurang Rimini.

– Stua är min mentor och gudfader. Hans matlagning har varit en stor influens. Men till stor del har vi vår egen fantasi och experimentlusta att tacka för framgångarna, säger Süleyman.

– Man måste våga lita på sitt smaksinne. Testar jag en ny kryddning och tycker det är gott, så vågar jag tro att andra också kommer att gilla det.

Salladsbuffén på Sallys

Orion blir Sallys

Süleyman Aydin föddes i Alingsås 1973. Som liten satt han ofta och åt frukost på Konditori Orion, som låg på Kungsgatan. En morgon sa han till ägarna Ragnhild och Bertil att han skulle köpa stället i framtiden.

– När tillfället dök upp runt 2009, något år efter att jag och frugan hade slutat driva Café Göta för att bli kompanjoner med farsan på Musses på Östlyckan, sa jag till pappa: ”Nu måste jag göra detta. Jag köper Orion och startar ett eget ställe.”

Och så föddes Sallys, som fått sitt namn efter ”Sulans” fru. 2009 slog caféet med den omtyckta lunchbuffén upp dörrarna. När Expert lades ner några år senare flyttade man verksamheten till nuvarande lokaler och idag är stället ett välkänt och uppskattat inslag i Alingsås stadsbild.

– Det har varit en fantastisk resa från det lilla caféet till de fina lokaler vi har idag. Men konceptet har alltid varit detsamma. Anledningen till att jag tycker att det är så roligt är att jag älskar att träffa människor.

Sulan vid uteserveringen utanför Sallys

Gifta och kollegor

Süleyman gifte sig med Sally för 26 år sedan. I över tjugo år har de två jobbat ihop – det sammansvetsade radarparet som tillsammans utvecklar recepten. Sally står mestadels i köket medan ”Sulan” blivit ansiktet utåt. Skämtsamt säger han att caféet fick heta Sallys för hemfridens skull.

– Det är otroligt att det har fungerat så bra att både jobba och leva ihop. Vi borde få fredspriset. Ida, som jobbat med oss i 13 år, känner oss väl och har ibland varit lite av en diplomat, säger han.

Många är de gäster som har förälskat sig i stället. Süleyman säger att 80 procent av hans gäster är stammisar. Det tar han som ett kvitto på att det Sallys gör är helt rätt.

– Det sitter i de små detaljerna. Man hjälper äldre med brickan och barnfamiljer med att hjälpa barnen att välja. Gästen är i fokus oavsett om den är ett år eller 99 år gammal.

– Jag skiljer aldrig på någon, utan alla är välkomna här.

Interiören på Sallys

Vad är utmaningen med att driva Sallys?

– Den stora utmaningen är att få alla nöjda när de går härifrån. Säger någon att det var ok så betyder det att den inte är hundra procent nöjd.

– På Musses ville jag alltid veta vad som inte var bra. Då visste jag nästa gång vad jag skulle göra för att ge kunden en femstjärnig upplevelse, säger Süleyman.

Corona slog till

Efter tio år av hårt slit med Sallys skulle 2020 bli året då allt arbete skulle löna sig. Banklånen var betalade och nu skulle företaget bli riktigt starkt. Januari och februari gick siffrorna spikrakt uppåt. Sen kom corona.

– Det var verkligen dramatiskt: ”shit, vad hände nu” tänkte jag. Vi fick tyvärr säga upp en person och vi själva är korttidspermitterade. Men jag ger mig inte i första taget, aldrig i livet. Vi kommer lösa det här och komma ut på andra sidan ännu starkare, säger han.

– Jag tror på en omvänd effekt. När de släpper på restriktionerna kommer folk att kasta sig ut på caféer och restauranger.

Hur ser du på framtiden i övrigt då?

– Jag tror inte vi kommer fortsätta i all evighet. Det tär på både kroppen och psyket. Allt är till salu med rätt prislapp, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Men den dagen jag slutar kommer jag behöva terapi i ett år.

Sulan framme vid disken på Sallys

Tillbaka till rötterna

Sallys håller familjens renommé högt i Alingsås. Men pappa Musse har slutat jobba efter en lång och mödosam karriär. Sedan något år tillbaka bor han och frun i sin hemby i Turkiet elva månader om året.

– De lever som kungar på sin pension där nere och njuter av vädret. Det är de värda efter allt slit. Så fort coronaskiten lägger sig ska vi åka ner och hälsa på igen, säger Süleyman.

Text och bild: Christoffer Hiding

Uppdatering 19/9-22: Sallys drivs nu vidare i annan regi efter att Süleyman Aydin sålt.

Sallys hemsida
Sallys Instagram

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur. Vid vårt första tillfälle delade vi ut strumpkuponger på Tremark, tävlade ut en bilweekend och visade upp Renault Zoe och Volvo XC40.

Lär känna fler lokala entreprenörer:

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

Skosalongen satsar på vandring

Cervera: ”Vi tror och hoppas Alingsås”

Till toppen av sidan