Kasettband förs in i en bilspelare

Så påverkas din bilkörning av musik

Kan rock göra dig till en farligare förare?

Få saker slår att se landskapet swisha förbi en varm sommardag samtidigt som dina favoritlåtar strömmar ur bilens högtalarsystem. Men har du funderat på hur olika sorters musik påverkar din bilkörning? Det finns faktiskt både studier och undersökningar i ämnet.

I bilen är vi alla fantastiska sångare, eller hur?

Vi skrålar med, trummar på ratten och känner euforin stiga. Att olika musikstilar och tempon på musiken påverkar hur vi kör bilen, är väl ingen vild gissning.

I en undersökning som gjordes av den brittiska prisjämförelse-sajten confused.com fick fyra kvinnor och fyra män köra en sträcka på 80 mil. De första 40 milen kördes i tystnad och de kvarvarande med olika sorters musik. Ett program registrerade och analyserade hur musiken påverkade förarens inbromsningar, acceleration och fart.

Personer påverkas olika

I just den här kvalitativa studien visade det sig att de olika förarna påverkades olika även av samma musik.

En kvinna i studien blev aggressiv i sin körning när hiphop strömmade ur högtalarna, medan andra inte alls visade samma tendens till hårda inbromsningar och hetsig acceleration.

När metal spelades körde en man i testgruppen betydligt snabbare än de andra förarna.

När klassisk musik spelades körde en man och en kvinna mer oberäkneligt än övriga gruppen.

Ju högre tempo desto större påverkan

Det verkar alltså vara högst individuellt hur man påverkas, men enligt psykologen Simon Moore som kommenterat studien, har skränig musik med högt tempo generellt mer påverkan på föraren. Vissa höjer omedvetet farten för att matcha musikens takt och vissa blir stressade av snabb musik de ogillar, menar Simon Moore.

Den optimala musiken för att hålla kvar sitt lugn och köra defensivt verkar vara musik som matchar förarens puls. För många ligger därför sweetspot på musik med 60-80 slag per minut, enligt psykologen Simon Moore.

Hur upplever folk det själva?

En senare svensk undersökning av vad folk själva upplever gjordes hösten 2021 av SIFO, beställd av Kvdbil.

Där uppgav var tredje tillfrågad att de höjer hastigheten när en viss typ av musik spelas.

Den ålder där flest medgav att de påverkas av musik är medelålders i åldern 35–55 år (40%). Nästan lika många (38%) yngre förare (18–35) uppgav att de påverkas.

Bland genrer påverkades flest av rock, medan klassisk musik och jazz hade en lugnande effekt.

Det återstår dock att se huruvida detta stämmer i en större studie som genomförs på liknande sätt som i tidigare nämnda brittiska studie.

Till toppen av sidan