Så packar du bilen på rätt sätt - Välkommen till Bil-Nilsson

Så packar du bilen på rätt sätt

Packa bilen
Vi börjar närma oss sommar och tiden för lite längre bilutflykter. Och som alla vet så får en barnfamilj på fyra räkna med en hel del packning. För dig och dina barns säkerhet är det av yttersta vikt att packa rätt. I denna artikel går vi igenom några viktiga saker att tänka på.

Innan du börjar stuva in grejer i bilen så gå igenom packlistan. Är allt som står på den verkligen nödvändigt? Ta bara med det som du vet att ni kommer att ha nytta av. Kontrollera maxlasten för din bil och gör en enkel överslagsräkning så att ni är på den säkra sidan.

Tyngst nederst

En grundregel är att placera de tyngsta föremålen nederst i mitten av bagageutrymmet, nära ryggstödet. Övrig last mot sidorna i första hand. Vikten bör vara så jämnt fördelad som möjligt, så att den inte gör det svårare att köra bilen. Jämn vikt gör också att däcken får bättre väggrepp. Fyll gärna på lite extra med luft om du vet med dig att bilen kommer bli tungt packad.

Packa inte bilen så här
Ett typexempel på hur man INTE bör packa…

Inga lösa föremål

Av yttersta vikt är att inte placera lösa föremål över ryggstöden. Vid kraftiga inbromsningar eller krockar kan de lättaste föremål förvandlas till dödliga projektiler. En surfplatta som ligger löst i baksätet när du krockar i 100 km/h kommer med en kraft på 80 kg när den kommer flygande. Inget som man vill ha i huvudet direkt!

Säkra lasten

Har du mycket packning i bagaget så använd gärna skyddsnät eller -galler. Se också till att saker du vill ha under färden – som badkläder till exempel – finns lättåtkomliga så att du inte behöver lyfta ut massa väskor för att komma åt det du behöver.