Robert Linnerborg

Robert Linnerborg – lagspelaren med många bollar i luften

Robert Linnerborg är Bil-Nilssons nye transportbilssäljare. Efter att ha pendlat till Kungälv i tio år började han i oktober på Bil-Nilsson.
– Det var när barnen började ifrågasätta varför jag aldrig var hemma som jag kände att jag måste hitta ett jobb där jag bor, säger Robert.

Alingsåsaren Robert Linnerborg växte upp i Ornunga utanför Vårgårda. Han beskriver en aktiv uppväxt där fotbollen var en ständig följeslagare.

– Som för många andra var det utomhuslek som gällde. Det fanns ju inga iPads på den tiden. Där lade jag grunden för ett aktivt liv.

Robert är starkt rotad i förenings-Sverige, med bakgrund i både Säven och Östadkulle, där han utöver fotbollen även var aktiv som spelare och i styrelsen för innebandylaget. På fyra år tog det nybildade innebandylaget sig från sexan till division 3.

Inom innebandyn var Robert målvakt, och när Östadkulle lades ner provade han på lyckan i Vårgårdas division-två-lag.

– Händerna är lite krokiga, men känseln börjar komma tillbaka, säger han och skrattar.

Robert Linnerborg framför en Renault Master

Det aktiva livet går i arv

Det är viktigt med föreningslivet för Robert. Äldsta dottern är sju år och hon spelar fotboll, innebandy, dansar, håller på med gymnastik och ridning. Det är ett digert schema.

– Nu när jag inte längre är aktiv har jag gått över till att vara lagledare för min dotters innebandylag i IBK Alingsås. Det är jättekul och jag är glad att hon vill spela, säger han.

Sin egen träning hinner han inte med, men hoppas att det nya jobbet kan frigöra tid till att bli aktiv igen.

– All ledig tid idag lägger jag på familjen samt vårt hus som vi byggde 2016 ovanför fotbollsplanen vid Ängaboskolan.

Robert Linnerborg med sina två döttrar

Inledde yrkeslivet som egenföretagare

Yrkeslivet då? Det rivstartade direkt efter gymnasiet när han blev yngste delägare i Göteborgs lastbilscentral.

– Jag startade min egen budfirma när jag var 18, och det var riktigt kul. Jag skötte mig själv och det passade bra när jag var aktiv inom fotbollen och innebandyn med fria tider.

13 år efter starten bestämde han sig för att byta inriktning. Då började han på Berlex, som bygger krockskydd till lastbilar, så kallade TMA-skydd. Efter ett par år i det Kungälvsbaserade företaget blev han ansvarig att ta hand om uthyrning av vägavstängningsmaterial.

Verksamheten mångdubblade sin omsättning under åren, och det var ett lyckokast att satsa på uthyrning.

Robert beskriver sig själv lite som en allt-i-allo på Berlex. Något som han också tror att han kommer få nytta av i sin nya roll som transportbilssäljare på Bil-Nilsson:

– Jag var med och fakturerade, räknade på jobb och var med och köpte in kranbilar. Det känns lite så här också, att min roll är lite spretigare än en vanlig säljroll. Här får jag vara spindeln i nätet gentemot kunden, säger han.

Robert linnerborg bredvid en Renault Master

Vad tar du med dig från tidigare yrken?

– Min största styrka är förmågan att planera och hålla ihop det. Jag har tidigare haft hantverksfolk som kunder så jag har lite koll på deras behov, säger han.

Den största utmaningen blir att lära sig nya system och allt räknande, menar han.

– Jag var tolv år på mitt gamla jobb och kunde allt, så i det här nya känner jag mig ganska värdelös just nu, säger han och skrattar.

En annan utmaning är att jobba på provision.

– Det är så klart lite läskigt. Jag gillar att ha koll. Men samtidigt har jag vinnarskalle från idrotten.

Vad ska bli roligast med det nya jobbet?

– Det jag tror kommer att bli mest inspirerande är att få göra kunderna nöjda. Det kan vara alltifrån att välkomna någon som är lite vilsen i hallen till att hjälpa någon som ska köpa transportbil, säger Robert Linnerborg.

Några veckor har gått sedan Robert började på Bil-Nilsson. Han tycker att stämningen verkar vara bra.

– Säljteamet känns väldigt kunnigt och kompetent. Jag känner mig välkommen och det märks att det är ett familjeföretag. Här kan alla prata med alla, organisationen är platt och det gillar jag, säger han.

Vad kommer du bidra med tror du?

– Jag gillar att snacka med folk och har lätt att fungera i grupp. Jag gillar struktur och hoppas det kan smitta av sig. Jag har tidigare känt att jobbet verkar intressant och nu är jag här. Det känns spännande!

Robert Linnerborg

Ålder: 43 år

Familj: Sambo och två döttrar, 7 och 4.

Bor: Villa i Ängabo

Intressen: Sport, retro-tv-spel, trav, gräsmattan, pula med huset, veteranmopeder, musikquiz.

Text: Christoffer Hiding

Till toppen av sidan