Veckans klassiker: Renault 5 (1972)

En banbrytande uppföljare

Renault 5, eller Le Car som Renault döpte den till när försäljningen gick trögt i USA, kändes ung, levande och modern när den kom 1972. Den framhjulsdrivna bilen var först i världen med att ha plaststötfångare både fram- och baktill.

1968 började arbetet med en ny fransk småbil. Vid den här tidpunkten var fordonsmarknaden starkt segmenterad. De mindre bilarna saknade de större bilarnas komfort och prestanda. Renaults vd Pierre Dreyfus lanserade ”Projet 122”, ett projekt som skulle följa upp den solida Renault 4 med en modell som dessutom var elegant och snabb.

Kännetecknen för Renault 5 vid lanseringen 1972 var de runda linjerna, den korta motorhuven, de breda sidodörrarna och den stora bakluckan. Bilen var kompakt samtidigt som den, med tidens mått, hade ett stort lastutrymme. ”Le Car” kombinerade småbilens bekvämlighet i stadstrafik, med att vara rolig att köra på större vägar. Renault 5 var en säkrare bil än sin föregångare.

Två generationer togs fram av Renault. Den första, typ 1, introducerades 1972 som tredörrars, lanserades som femdörrars 1980 och ersattes 1985 av typ 2. Den stora skillnaden var att den nya generationen hade tvärställd motor samt baserades på plattformen från Renault 9. Genom åren tillverkades bilar med motorer på mellan 40 hk till 160 hk.

Renault 5 Le Car
Renault 5 Le Car ”Black Beauty”.

Ett antal olika versioner av Renault 5 tillverkades. Ett exempel är den limiterade modellen Le Car Black Beauty som gjordes i två upplagor för den amerikanska marknaden. Den första versionen tillverkades i 2500 exemplar 1978 och den andra ett år senare i 3300.

Renault 5 såldes till slut i 5 miljoner exemplar innan produktionen lades ner 1996.

Annons Renault 5
Vid stämpelklockan på Bil-Nilsson hänger denna annons för Renault 5, införd i GP 1/10 1976.
Till toppen av sidan