Renault 4 CV

Veckans klassiker: Renault 4 (1961)

”Skrytbilen”

Liten, långsam, simpel och ganska ful. När Renault ville få igång försäljningssiffrorna av Renault 4 i Sverige skapades svensk reklamhistoria.

Renault 4 lanserades i Sverige 1961 och marknadsfördes först på ett konventionellt sätt. Det gav blygsamma försäljningssiffror och uppdraget för att öka försäljningen gick till Arbmans annonsbyrå.

Med inspiration från det stora landet i väst, närmare bestämt reklambyrån DDB:s kampanj för Volkswagen, hade Arbman insett vikten av att sticka ut och vara kreativ med sin reklam. Istället för att tala om alla fördelar modellen hade, valde man att göra tvärtom.

En röd Renault 4

Ärlighet varar längst

I vad som skulle bli svensk reklamhistoria målade Arbmans annonsbyrå med copywritern Leon Nordin och Alf Mork som art director ett ärligt porträtt av den franska småbilen.

Annonsen som läsarna fick ta del av 1964 var en enkel bild med texten ”skrytbil?”. Under bilden kunde man läsa en beskrivning av modellen.

”Den är inte vacker. Den är inte kromprydd. Inredningen är enkel. Sätena ser ut som vanliga bilsäten – men de är bekväma. Om Ni vill ha en bil som grannarna är avundsjuka på – då är den här bilen inte för Er. (De kommer inte att begripa varför ni köpt den.) Om ni köper bil på utseendet – då kan ni sluta läsa här.”

Därefter följer en rad argument om Renault 4:s fördelar. Den är framhjulsdriven, har hög markfrigång, den är billig och lägsta skatteklass. Låg bensinförbrukning, låga reservdelspriser och låga underhållskostnader.

Slutklämmen:
”Inte vacker. Inte snabb. Men ett praktiskt och billigt transportmedel för Er som vågar se förnuftigt på bilköpet.”

Renault 4 skrytbil

Renault 4 tillverkades i ett tredjedels sekel

Det vågade greppet skulle bli en framgångsfaktor. Mellan 1961 och 1981 köpte nästan 37 000 svenskar bilen.

Modellen ersatte en annan klassiker – 4CV – och var Renaults första framhjulsdrivna personbil. Utöver grundmodellen kan nämnas klassiska versioner som Parisienne och Safari. Utöver små detaljförändringar var det i stort sett samma bil som tillverkades under 33 år(!).

I Frankrike slutade Renault tillverka 4:n 1986, men produktionen fortsatte i Slovenien och Marocko fram till 1994.
Totalt såldes över åtta miljoner exemplar av Renault 4.

Läs om fler klassiska Renault-modeller:

R16

Spider

Étoile Filante

8 Gordini

4CV

Type A

Till toppen av sidan