Renault 16

Veckans klassiker: Renault 16 (1965)

Renault 16 – den första moderna bilen

En flexibel familjebil som kunde vara både en kombi och sedan, och som hyllades av motorjournalister och efterapades av konkurrenterna. Renault 16 var världens första halvkombi!

1965 tog Renault stora kliv in i framtiden och skapade en vardagsbil som var en fröjd att köra. En mjuk och trevlig körning till följd av en följsam fjädring och framhjulsdrift. De flexibla fram- och baksätena samt halvkombiluckan som gjorde det lätt att lasta R16 resulterade i en bra bil för vardagens samtliga bestyr. Bilen kunde användas både som en praktisk kombi och som en tuff sedan – därav namnet halvkombi. Renault 16 ses av många som den första moderna bilen och blev en föregångare till en rad modeller av bland annat Opel, Saab och Volvo.

Renault 16
Renault 16:s designer Gaston Juchet.

Hjärnorna bakom

Geniet bakom bilens då okonventionella design hette Gaston Juchet. Hjärnan bakom tekniken i bilen var Yves Georges. Tillsammans ledde de två herrarna det fyra år långa utvecklingsarbetet med en bil som skulle vinna omvärldens hjärtan. Många hyllade Renault 16 när den kom. Inte minst Årets bil-juryn tog modellen till sina hjärtan och valde den till årets bil 1966 – framför Rolls-Royce Silver Shadow.

R16 TX sista uppgraderingen

Sju år senare – när Renault 16 TX såg dagens ljus – tog modellen ytterligare steg in i framtiden. Med elektriska fönsterhissar, centrallås, femväxlad låda och skinnklädsel förde man in dåtidens lyx i en familjebil. De 93 hästkrafterna genererade en toppfart på 175 km/h.

Renault 16 annons

Renault 16 finns på Bil-Nilsson

Den sista R16 tillverkades i Frankrike 1980. Då hade 1,8 miljoner bilar rullat ut, främst från Sandouville-fabriken i Normandie.

För den intresserade finns en Renault 16 i mycket välbevarat skick att beskåda i vår begagnatavdelning.

Renault 16 på Bil-Nilsson
Anders Nilssons Renault 16 på Bil-Nilsson.
Läs om fler klassiska Renault-modeller:

Spider

Étoile Filante

8 Gordini

 4CV

 Type A

Till toppen av sidan