Planeten Ekobutiken

Planeten Ekobutiken: Banar väg för eko

För tio månader sedan tog Anton Hultmark och Eva Lindblad över Planeten Ekobutiken efter att Antons mamma Karin, grundare till Planeten, bestämt sig för att gå i pension.
– Jag brukar säga att jag började här när jag var två år, och min första uppgift var att hacka klumparna i rörsockret, säger Anton Hultmark.

Historien om Planeten Ekobutiken tog sin början med russin.

– Karin har berättat att hon ville ge Anton och hans storebror russin när de var små. Hon läste då på om hur giftiga och besprutade vanliga russin är, men kunde inte hitta ekologiska russin någonstans, säger Eva Lindblad.

Planeten Ekobutiken startade som ett kooperativ där många av grundarna var småbarnsföräldrar, och fler gick i samma tankar om just russin och vindruvor. Det blev startskottet för butiken, som sedan 1987 enbart säljer ekologiska varor.

– Kunskapen kring ekologiskt började öka, samtidigt som tillgången var i princip noll. När mamma öppnade butiken tillsammans med flera hundra andra i stan blev Planeten en föregångare för ekologisk mat, säger Anton Hultmark.

Gulbetor

Nya ägare sedan tio månader

Efter några år drevs den charmiga kvartersbutiken vidare i egen regi av Karin Hultmark och hennes anställda. Och 32 år efter starten var det dags för Karin att lämna över sitt livsverk.

– Vi har lärt oss enormt mycket under de första tio månaderna som butiksägare. Vi vet att mamma är glad över att butiken lever vidare inom familjen, säger Anton.

Eva fyller i:

– Det här stället har för mycket själ och kraft för att stängas ner.

Anton och Eva berättar att deras respektive styrkor kompletterar varandra på ett bra sätt. Anton har vuxit upp i butiken och kan produkterna och handlaget. Eva är mer strukturerad och har koll på det administrativa.

Planeten Eva och Anton gräver bland nötter och fikon

Närproducerat och personligt

Planeten Ekobutiken kommer även i fortsättningen ha fokus på närproducerat och ekologiskt. De nya butiksägarna ser ett värde i att vara på ”förstanamnsbasis” med sina leverantörer.

– Vi känner över hälften av dem personligen och vi kan svara på frågor om våra produkter som storköpen omöjligen kan, till exempel: ”får bina honung eller socker över vintern för att överleva?”. Det gör konceptet till något som vi tror är hållbart på riktigt, säger Eva Lindblad.

Många av stamkunderna har också koll på leverantörerna. De kan fråga: ”Har Svante levererat sina gurkor?”. Det öppnar upp för fina samtal med kunderna, menar Eva.

– Många har handlat här längre än vad jag levt och vet vilka Jerker och Hans är. Samtalen blir utbildande, både för oss och för våra kunder. Vi diskuterar om råvaror, odlare och producenter. Det blir väldigt personligt, säger Eva.

Ris, hirsflingor, quinoa

Komplett matbutik

Visionen med butiken är att man ska kunna göra hela sitt köp på Planeten och inte behöva åka till olika ställen. Planeten Ekobutiken är idag en komplett matbutik.

– Vi jobbar med att utöka vårt sortiment. Största nyheten för i år är att det numera går att köpa världens bästa fisk här, säger Anton Hultmark.

Fram till i slutet av 1950-talet låg en fiskaffär i samma lokaler, berättar han och fortsätter:

– Vår frysdisk med isländsk fisk, som är hållbarast i världen, är vi riktigt glada över. Fisken är småskaligt odlad och krokfångad från små båtar på den isländska kusten, säger Anton.

Eva fyller i:

– Fisken är från världens renaste hav som innehåller små mängder tungmetaller och hormonstörande ämnen. Laxen är den godaste jag har smakat. Den är helt fantastisk, säger hon.

Lax
Laxen från Grimsis. Foto: Grimsis.se.

Vegetariskt utbud i centrum

I samma disk finner man också isländskt lamm som varit viltströvande. Men det stora vegetariska utbudet är allt jämnt i centrum. På Planeten kan man köpa både svenskt bovete och quinoa, som annars importeras från Kina respektive Peru. Här finns ett stort utbud av spannmål i lösvikt. Det går även att mala sitt eget mjöl på plats för den som så önskar.

Eva nämner också det enorma utbudet av äpplen.

– Jag är en äpplefantast och älskar att vi har så många sorter. Varje vecka kommer det in något nytt, säger hon.

Anton Hultmark betonar vikten av att äta bra mat lagad med råvaror som inte blivit besprutade.

– Jag tror på det gamla talesättet ”man blir vad man äter”. Vi vill att man ska kunna äta maten i lugn och ro, att den har fått växa i lugn och ro samt att man också ska kunna handla den i lugn och ro.

– Vi vill vara en lugn och trygg plats, en motpol till stora mataffärer som ofta är en stressig miljö. Hela kedjan ska vara obruten från bonden till tallriken, säger Anton.

”Vi tycker inte att eko ska vara dyrt”

En myt som de gärna vill slå hål på är att det skulle vara dyrt i butiken.

– Det är absurt hur de stora livsmedelsbutikerna tar betalt för ekologisk mat. Några av deras grejer går inte ens igenom kvalitetstesterna, och sen säljer de frukt och grönt till hutlösa priser. Vi tycker inte att eko ska vara dyrt. Vi är billigare än i princip alla stora matkedjor, åtminstone dem som finns i Alingsås, på nästan all frukt och grönt, säger Eva Lindblad.

– Det är inte direkt pengar som driver oss, fyller Anton i.

– Vi har låga påslag och i motsats till vad många tror är vi väldigt billiga samt har ett större sortiment än vad många kan ana, säger han.

Mjöl från Saltå Kvarn och Wästgötarna

”Fått upp ögonen för självförsörjning”

Båda säger att de är glada för att utbudet av ekologiskt ökar, men önskar att folk tar sig förbi storköpens egna eko:

– Det är jättebra att det finns och att det hjälper många som inte har råd att köpa annat. Men från att gå därifrån till att börja köpa närproducerat, att kunna välja något där man känner personen som satt fröet i marken, den trenden hoppas jag fortsätter, säger Eva Lindblad.

– Det har varit konstiga tider i år, men det har också fört med sig att folk i större utsträckning har fått upp ögonen för självförsörjning, både för egen del och för hela landet, säger Anton Hultmark.

Text och foto: Christoffer Hiding

Anton och Evas tips för att äta mer ekologiskt och nyttigt:

Anton på Planeten
Anton:

”Kom och handla hos oss om du vill göra det riktigt enkelt för dig själv, då slipper du välja. Det är också enklare att handla med barnen hos oss. Här skriker de på sin höjd efter torkad mango, och det är ju hur gött som helst och samtidigt asnyttigt”

Eva på Planeten

Eva:

1. ”Bladgrönsaker och saker med tunt skal ska man absolut handla ekologiskt. Det är i skalet gifterna från besprutningsmedlen sitter.”

2. ”Ekologiska animaliska produkter, jag är av uppfattningen att levande varelser ska få leva ett så bra liv som möjligt om vi ska konsumera dem och deras mjölk.”

3. Undvik halv- och helfabrikat. Köp råvaror utan tillsatser och tillaga maten själv.

Anton och Evas favoriter från sortimentet:

Antons lista:

”Nöttterna. En ny favorit är cashewnötterna som är doppade i chili- och vitlökspulver.”

”Vår fina ostdisk: Det är svårt att välja en men behöver jag göra det så tar jag Wrångebäcksost från Hjo. Det är en sagolik ost, jag skulle säga Sveriges godaste ost. Den går inte att köpa hos storköpen.”

Evas lista:

”Jag är väldigt glad för vår nya fiskdisk, framförallt laxen som är magisk. Nu kan jag äta lax med gott samvete igen.”

”Vår olivolja som kommer från en familj i Västra Bodarne, och görs i Grekland av mannens familj.”

”Jag är äpplefantast så måste verkligen lyfta fram vårt stora äpplesortiment.”

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Lär känna fler lokala entreprenörer:

Hektors blommor: Kärlek till hantverket

No19: Sammanhållning som smittar

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

Skosalongen satsar på vandring

Taxi Alingsås: 95 år i samhällets tjänst

Cervera: ”Vi tror och hoppas Alingsås”

Karin S: Högklassigt mode på Nygatan

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

Ekstedts: Bageri med hundraåriga anor

Till toppen av sidan