Övningsköra med tonåring

Övningskör med tonåringen – det här behöver du tänka på

Ditt barn har fyllt 16 år och vill börja övningsköra. Här är våra bästa tips och vad du bör tänka på som blivande handledare.

Körkortstillstånd

För att få sätta sig bakom ratten och övningsköra måste din 16-åring ha ett giltigt körkortstillstånd. Utöver det ska ni båda ha genomgått introduktionsutbildningen som trafikskolorna tillhandahåller. Utbildningen förbereder både dig som handledare och din son eller dotter på vad som komma skall.

Utbildningen som sker under en kväll syftar till att ge dig förståelse för din roll som handledare och om vilka utmaningar som finns. För elevens del blir det en introduktion till vad man ska tänka på när man lär sig att köra bil samt teorins viktiga och utmanande roll för att bli en bättre förare.

Körkortstillstånd söker ni på Transportstyrelsens hemsida.

Åldersgränsen 16 år gäller för personbil. Ska ni övningsköra med lätt lastbil eller lätt släpvagn måste den som övningskör ha fyllt 17 år och 6 månader.

Godkänd handledare

Innan ni kan sätta övningskörningsskylten bak på bilen måste du vara en godkänd handledare. Ansök om det här. Som handledare måste du ha fyllt 24 år och haft körkort i fem av de senaste tio åren, samt genomgått introduktionsutbildningen.

Övningskörning

Dags för övningskörning

Ett hett tips för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt är att åka med i baksätet när din tonåring tar en körlektion på trafikskola. Då får du en förståelse för vad som är bra att tänka på när du åker bredvid. Se också till att fräscha upp dina egna teorikunskaper så att du inte lär ut fel, samt läs Handledarboken, som ger dig ytterligare tips och råd om i vilken ordning inlärningen bör ske.

En extra backspegel kan också vara bra att investera i, så att du också kan ha koll på trafiken bakom samt se vad din tonåring tittar på.

Tänk på att saker som du ser som självklara är helt nya för din tonåring. Var också beredd på att det kan uppstå konflikter. Det är inte alltid lätt att övningsköra med en närstående. Fundera på hur ditt eget agerande kan minska risken för att bråk ska uppstå.

Förståelse och mål med lektionen

En bra grundregel är att alltid förklara varför man bör göra på ett visst sätt i trafiken. Skapa förståelse!

Se alltid till att ha en plan för vad tonåringen ska få ut av dagens privatlektion. Prata igenom det innan han eller hon startar bilen.

Kom ihåg att det är du som ansvarar för bilen under övningskörning. I laglig mening sitter du bakom ratten. Ta er inte vatten över huvudet utan se till att din tonåring känner sig rejält trygg innan ni ger er ut i trafiken. Ett lågtrafikerat industriområde bör ses som go-to-stället för privatlektionerna till en början.

Fler bra guider som definitivt kommer att underlätta:

De 16 stegen till körkortet

Privat övningskörning – Undvik felen, spar pengar> 

Kontrollera din bilförsäkring

Sist men inte minst: kontrollera så att din bilförsäkring godkänner övningskörning.

Stort lycka till!

Till toppen av sidan