Ola Rosén Sörhaga Alingsås Hockey

Ola Rosén vill vara en möjliggörare

Det har hänt mycket i Sörhaga/Alingsås Hockey under de senaste tio åren. En av eldsjälarna som ligger bakom nytändningen i klubben är Ola Rosén.

Under den gnistrande vackra Alingsåsvintern 2021 förvandlades sjön Gerdsken till en vintersportarena i världsklass. Skogshjortarna anlade längdskidspår, en skridskobana skottades upp och här och där hade engagerade alingsåsare skottat upp hockeyplaner.

En av dem som hjälpte till var Ola Rosén. 47-åringen bor i ett av husen nära sandbadet längs med Gerdskens östra kant. Ola skottade upp tre planer där barn och ungdomar spelade hockey dygnets alla ljusa timmar.

– Jag brinner för att få barn och ungdomar att röra på sig. I vintras körde jag en hockeyskola för nybörjare på Gerdsken på de planer vi gjort nedanför oss. 40 barn i låg- och mellanstadieåldern var med, säger han och fortsätter:

– Och under sommaren kör jag fysläger med bland annat friidrott där ungdomar från flera klubbar i området är med. Så det är inte enbart hockey jag lägger tid på.

Ola Rosén coachar barnen i hockeyskolan på Gerdsken.
Ola Rosén coachar barnen i hockeyskolan på Gerdsken.

Från Mörrum till Alingsås

Men det är hockeyn som är hans första och stora idrottskärlek. Numera är Ola Rosén nere i ishallen varje vardagskväll från 18.30 till 22. Sedan tjugo år är han ledare inom Sörhaga/Alingsås Hockey. Innan dess spelade han. Allt började i Mörrum.

– Min morbror som var hockeytränare hämtade mig på förskolan ett par gånger i veckan. Han tog med mig till ishallen och lät mig träna med sitt lag. Grabbarna i laget var fyra, fem år äldre. Sedan dess har jag varit fast.

Nu brinner Ola Rosén för att sprida kärleken till sporten till nya generationer. I dagsläget tränar han SAH:s U16-juniorer samt det nya flicklaget.

– Jag vill tända gnistan inom dem. Viljan att träna måste komma inifrån. I U-16-laget har vi 38 spelare. Det är allt ifrån killar och tjejer som har siktet inställt på NHL eller SDHL till en kille från Dominikanska republiken som såg sin första is för två år sedan.

Ola Roséns ledarfilosofi handlar om att skapa en miljö där spelare på alla nivåer ska kunna utvecklas och där de bättre spelarna blir informella ledare som lyfter andra.

– Jag tror inte på toppning och jag tror inte på lika barn leka bäst, som präglar många lag främst i storstadsområden. Här är alla välkomna som har en vilja att utvecklas.

Ola Rosen utanför Scandinavium under VM 1981
Utanför Scandinavium under hockey-VM 1981. ”Sedan dess är jag fast.”

”De ska få träna varje dag”

Därför ger också Ola Rosén sina killar och tjejer chansen att träna varje kväll i veckan.

– Tänk att du har tränat måndag kväll och vaknar tisdag morgon med en vilja att spela igen. Då är det ju värdelöst att behöva vänta till på torsdag. Jag tycker att de ska få träna varje dag, säger han och tillägger:

– Men det är också tydligt att vill du eller hinner du bara träna en eller två gånger i veckan spelar du match ändå. När vi gör så här går det också att kombinera flera sporter vars träningar annars hade riskerat att krocka.

Ola Rosén coachar barnen i ishallen i Nolhaga

Stort förändringsarbete

De senaste tio åren har SAH jobbat med att förändra normer och utveckla klubben till en modern samlingsplats där alla ska känna sig välkomna. Det arbetet bär frukt, enligt Ola.

– Vi är i dag en ganska stor breddklubb med cirka 200 aktiva ungdomar. Antalet tjejer blir fler och nästa säsong kan vi äntligen ställa upp med ett–två flicklag i seriespel. Genom klasspucken har vi också nått ungdomar med invandrarbakgrund, som sällan synts i hockeysammanhang.

Ola pratar om att han vill att alla ska känna som att de kommer hem.

– Känner du dig trygg i en miljö så är chansen bra mycket större att du utvecklas och lär dig saker, säger han.

Sörhaga Alingsås hockey U16-lag

Individuell utveckling är kärnan

Ola Rosén är en förebild genom all den tid, kunskap och tankeverksamhet han lägger ner. Synen på sporten som ett möjligt livslångt förhållande är ständigt närvarande. Och minnena handlar sällan om seriesegrar eller cupvinster. Snarare om ”när polletter faller ner”, som han utrycker det.

– En kille jag tränat hade det riktigt svårt med både skridsko- och klubbtekniken. Det tog två år för honom att lära sig vända sig från framåt- till bakåtåkning. Och klubban använde han hellre som svärd än att träffa pucken.

Under ett föräldramöte sa Ola att när det här gänget är 16 år ska vi ha fått ut hela gängets fulla potential. Pappan till pojken kom fram efteråt och frågade Ola om han verkligen trodde att pojken hade en framtid inom hockeyn.

– Då svarade jag: ”har du sett den krigarinställningen? Jag tror att innan vi är färdiga så tränar han med a-laget”.

– Pojken var med på varenda träning och kämpade under många år. När han gick i nionde klass fick han chansen att vara med en vecka på a-lagets träningar. Jag och pappan satt på läktaren och återkopplade till samtalet vi haft sju år tidigare. Sånt gör mig stolt!

När Ola ser tillbaka på sin egen tid som barn vill han lyfta möjliggörarna.

– Jag älskade vaktmästaren som låste upp och som lät oss köra. Eller morsorna och farsorna som kom upp med pannkakor och sylt när vi hade spelat i tre timmar, så att vi skulle kunna köra en stund till.

– Den typen av vuxna är mina förebilder. De skapade förutsättningar för oss att göra det vi älskade. En sådan vill jag vara för mina ungdomar, säger Ola Rosén.

Text: Christoffer Hiding

Intresserad av hockey?

Sörhaga/Alingsås Hockey bjuder in alla som vill att testa på hockey. Utrustning finns att låna. Mejla sa.hockey@telia.com.


Till SAH:s hemsida>

Till toppen av sidan