Öijared

Öijared: både golfparadis och tillflyktsort

Halvön Öijared är lika stor som Manhattan. Men där slutar likheterna. Öijared resort erbjuder stressade storstadsbor en oas – speciellt för golfare men också för andra som för en stund vill koppla bort alla måsten.

Öijared är en vacker avkrok i Floda, bara tio minuter från E20. Vi anländer till Öijareds hjärta: det prisbelönta klubbhuset. Ur marken breder sig en på många sätt unik byggnad ut sig. Sägnen säger att arkitekten Gert Wingårdh vid ett besök hos ägaren Jonas Brandström la sig ner i gräset, lyfte på en tuva och utbrast: ”så här ska klubbhuset se ut”.

Klubbhuset, som invigdes 1988, blev genombrottet för Gert Wingårdh, men också starten för något nytt ute på Öijared. I dag har man Sveriges största golfanläggning i form av tre 18-hålsbanor och en 9-håls multibana. Öijared Resort driver också konferens, hotell och restaurang samt har bad och bastu för sina gäster.

Öijareds klubbhus

Vd utan golfbakgrund

Sandra Taranger Eberstein är Öijared Resorts vd sedan tre år. Hon har tjugo års erfarenhet i hotell- och restaurangbranschen, men hade, som hon själv uttrycker det, aldrig hållit i en golfklubba innan hon tog över som vd.

– Jag har en nära relation med ägarfamiljen Brandström sedan många år. De frågade om jag ville bli vd och jag tackade ja. Jag brinner för bygden, bor själv i Floda med min familj och har en stor kärlek till området. För varje dag som går blir jag mer och mer förälskad i det vi befinner oss i, säger hon och pekar ut över den panoramavy vi har över området där vi sitter på uteserveringen.

Sandra Taranger Eberstein vd Öijared

Anrik historia

Öijareds säteri har anor från 1500-talet och man började tidigt spela golf på halvön. 1959 invigdes en niohålsbana och Öijared blev den andra golfklubben i Göteborgsområdet. Markägaren Sten-Gustaf Fredrik Adelstierna-Adelsköld var en inbiten golfare och kunde ofta ses på banorna tillsammans med sin hund som tjänstgjorde som caddie.

När Sten-Gustafs barnlösa änka Ulla avled, köpte Jonas och Monika Brandström Öijareds säteri med tillhörande mark 1985. De bosatte sig med sina sex barn på platsen och började varsamt restaurera och utveckla platsens unika karaktär.

Öijareds golfklubb växer snabbt

Idag erbjuder de tre 18-hålsbanorna Gamla Banan, Nya Banan och Parkbanan stor variation för klubbens medlemmar. 2014 öppnade Öijared sitt nya hotell, där både konferensgäster och golfare får plats. Och förra året invigde Öijared en 9-håls multibana ritad av före detta golfproffset Pierre Fulke, där besökare kan spela golf, frisbeegolf och fotbollsgolf samtidigt. Allt detta gör Öijared till ett paradis för golfare. Och klubben växer.

– I år har vi fått över 700 nya medlemmar. Vi räknar med att vi inom några veckor får korka upp champagnen, då vi passerar 4000 medlemmer i klubben, säger Sandra Taranger Eberstein.

Golfspelare slår ut vid ett hål på Öijareds golfbana

Lamslagen hotellverksamhet

Men 2020 har också varit ett utmanande år. När coronan slog till skakades verksamheten i grunden.

– 15 mars ringde våra telefoner och allt avbokades. I vanliga fall är det högsäsong för konferenser. Men hotellet bara stod och ekade. Det var extremt oroväckande, säger hon och fortsätter:

– Jag satt med nyheterna på jobbdatorn hela tiden. Det matades ut nya restriktioner och direktiv och vi hann knappt förstå vad som hände. Allt gick så fort. Vi drog i nödbromsen och permitterade. Samtidigt satte golfsäsongen igång, och den har blivit en succé.

Eldstad Öijareds klubbhus

En strimma hopp

Under en tid var Öijared tvungna att begränsa öppettiderna för främst hotell och restaurang och bemanna efter de nya förhållandena.  I mitten på maj fick Öijared dra igång hotellverksamheten på helgerna då weekendresorna inte avbokades och två veckor efter att tvåtimmarsrestriktionen lyftes inför semestrarna började bokningarna strömma in.

– Vi fick bokningar samma dag eller dagen innan våra gäster kom. I juli bokades över 300 rum till samma månad. Sommaren har inte varit lik någon tidigare sommar, det är fantastiskt med så många gäster och så mycket golfspel och såklart även utmanande på många sätt.  Det har varit svårt att planera och jag brukar säga att jag borde byta titel från vd till analytiker, säger Sandra Taranger Eberstein.

Varm källa Öijared

Krisen till trots så verkar verksamheten ha återhämtat sig, och det mycket tack vare golfen som fått ett rejält uppsving i hela Sverige.

Hur ser du på framtiden?

– Vi har gjort stora investeringar under de senaste åren. Bland annat har vi dränerat 25 000 kvadratmeter på premiumbanan Gamla banan, köpt grävmaskin och kedjegrävare som gör att vi kan dränera själva och på så sätt förlänga golfsäsongen och få nöjdare golfare. Att fortsätta utveckla både golf- och konferensbiten handlar om att finslipa oss och höja vår kvalité.

– Sedan tittar vi på hur vi kan använda oss ännu mer av både sjö och skog. Vi märker också av att det kommer ”stadsvandrare” från Göteborg med packad ryggsäck och nyttjar våra vandringsleder. Kanske har vi småhus mitt ute i naturen där man kan bo om några år, vem vet, säger hon.

vandringsled Öijared

Värdesätter det lokala samarbetet

Det finns också ett stort intresse av att stärka bygden tillsammans med andra aktörer.

– Vi har ett gott och nära samarbete vi kallar för Sävelången där bland annat vi och Nääs fabriker ingår. Det är jätteviktigt att vi är sammansvetsade, måna och schyssta mot varandra. Det märks även i restaurangen där vi tar in en hel del kött från Vikaryds gård.

Läs mer: Öijareds hemsida>

Alingsås är fantastiskt:

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

Skosalongen satsar på vandring

Cervera: ”Vi tror och hoppas på Alingsås”

Text: Christoffer Hiding
Till toppen av sidan