Nolbygårds ekobageri

Nolbygårds ekobageri & kafé

Hållbara smaksensationer på Nolbygård

Lasse ”Bagare” lämnade tryggheten på ICA Maxi för ett jobb där han de flesta dagar är på plats mellan 05.00 och 20.00. Som stadens enda KRAV-certifierade bageri och kafé har Nolbygårds ekobageri och kafé byggt upp ett rykte om sig att värdesätta både kvalitét, smak och hållbarhet.

Som en liten prunkande oas i ett område med stora industrilokaler ligger Nolbygårds ekobageri och café i utkanten av Alingsås. Fram till 70-talet var gården bondgård, sedermera i kommunens ägo, och numera Lasse ”Bagares” hjärtebarn sedan 8,5 år tillbaka. Lasse Bagare, eller Lasse Larsson som han egentligen heter, har bakat så länge han kan minnas.

– Det började hemma hos mormor. Jag såg hur hon gjorde och började baka bullar och kakor i tidig ålder. Vi var med i en kyrka och en tant där, Klara Kluck, blev alldeles exalterad när hon åt mina kakor, säger Lasse.

Chokladboll med brynt smör

Blev bagare i 30-årsåldern

Man kanske kan säga att det var menat att Lasse skulle bli bagare. Men livet tog sig en omväg via brevbäraryrket och planer på att bli textilkonstnär. Det var först när Lasse var runt 30 som han började plugga till bagare på Ester Mosessons gymnasium, tillsammans med 13 år yngre klasskamrater. Han blev snabbt klassens pappa, och en motiverad Lasse lyckades fixa hela den tvååriga utbildningen på drygt ett halvår.

Sedan dess har han arbetat som bagare. Först på ett eget bageri, Korinten, men sen också på Ica Maxi som han var med att bygga upp. Under tiden Lasse var på Maxi började Valter, som driver Hus till hus i ladan på Nolbygård, bearbeta Lasse.

– Han frågade om jag ville ta över kaféet. Jag ville egentligen inte ha något eget, men till slut tackade jag ja, säger Lasse.

Exteriören på Nolbygård

100 % ekologiskt och kulturspannmål

På Nolbygårds ekobageri fick han förverkliga den vision han inte riktigt fick utrymme för i Maxis bageri. Nu skulle han kunna bygga upp ett helt ekologiskt bageri, där hållbarhet och högsta kvalitét var i fokus.

– Ekologiskt är viktigt för hållbarheten för vår jord. Jag brinner egentligen mer för det än att baka, säger han.

Både bröd och godsaker bakas på dinkel, en mjölsort som är nyttigare än vanligt vete. Utöver dinkel bakar han också med andra kulturspannmål, som emmer.

– Det blir lite torrare med dinkel än med processat vete, men det löser jag genom att skålla de flesta degarna så att det blir saftigt.

Det stora kakbordet på Nolbygårds ekobageri för definitivt tankarna till gamla tiders kaffebjudningar, där man satte en ära i att ha så många kakor som möjligt. Doften är inbjudande och ett första bett i kardemummabullen, som jag blir bjuden på, sprider välbehag i hela kroppen.

Bullfat med kardemummabullar och mandeltosca

Nolbygård i White Guide sedan 2013

Visst märks det att Lasse bagare bakar med bra ingredienser.

– Mina egna favoriter är mazarinen och kanelbullen. Folk säger att de är ovanligt goda. Hemligheten bakom mazarinen är att jag bakar dem lite varmare, 230 grader istället för 200 grader. Det gör dem saftigare, säger Lasse.

Nolbygårds ekobageri har uppmärksammats för sin kvalité i White Guide, som ett av tre bagerier och kaféer i Alingsås. Utöver det har stället högsta nivån, tre stjärnor, av KRAV-certifiering.

– Vi köper alltid ekologiskt och kravodlat, men är det också närproducerat är det en bonus. Bäst är när vi kan kombinera.

Whiteguide-skyltarna utanför Nolbygård

Populär sopplunch

Kaféet står på två ben: fikaverksamheten och lunchverksamheten. Ansvarig för den populära sopplunchen är Anna Flodin. Hon är utbildad inom näringslära och ser till att sopporna både är välsmakande och näringsrika.

–Vi använder bra ekologiska råvaror och lagar allt från grunden. Grunden är vegetarisk, men vi har fisksoppa och köttsoppa en gång i veckan, säger Anna,

Varje dag serveras två olika soppor, där en alltid är vegansk. Annas favorit är rotsellerisoppan, som återkommer vart tredje vecka.

– Den är fantastisk med en jättemustig smak. Vi rostar rotsellerin för att ta fram smaken och har grädde och vitt vin i, säger hon.

Anna Flodin på Nolbygård

Hemester gav bra sommar

Nolbygård har coronasäkrat verksamheten och ser till att gäster håller avstånd. I våras köpte man möbler så att den stora trädgården kunde nyttjas under sommaren. Och även om man tappade under de första veckorna började kunderna hitta tillbaka. Sommaren blev riktigt bra.

– Många har hemestrat och funnit oss. Vi har fått kämpa i alla år, så att vi har fått ett lyft i år är vi glada för, säger Lasse.

Höstdekoration Nolbygård

Kuriosa:

  • Nolbygård syntes på SVT när de hade besök av tv-serien Allt för Sverige med Anders Lundin som programledare.
  • En återkommande gäst är Håkan Hellström, som gillar att fika där.
  • Hundar är varmt välkomna på fiket, och blir bjudna på en skål med hundgodis.

Text och foto: Christoffer Hiding

Till toppen av sidan