No 19 Marie Langwagen

No19: Sammanhållning som smittar

När Marie Langwagen var liten var Alingsås innerstad en plats för kurragömma. Idag drivs hon av att utveckla sin salong No19 på Kungsgatan samt hjälpa andra med målet att få Alingsås att blomstra.

När väckarklockan ringer på morgonen är chansen stor att Marie Langwagen redan är vaken. Den morgonpigga alingsåsaren tar sig an varje dag full av energi. Hon har ett tydligt syfte i livet och drivs av att sätta mål.

Redan som 13-åring bestämde hon sig för att bli frisör. Och tack vare det beslutet har i dag elva frisörer, en massör och två hudterapeuter en trygg anställning på frisörsalongen No19, som funnits i nuvarande lokaler sedan 2002.

– Jag sommar- och extrajobbade som frisör från att jag var 13 till 18. Sedan hade jag gjort mina år som anställd, kände jag. Sista året på gymnasiet startade jag eget företag, och på den vägen är det, säger Marie Langwagen.

Marie Langwagen vid kassan på No 19

Från Götet till potatisstaden

Marie Langwagen kom till Alingsås från Göteborg som åttaåring. I Göteborg hade hon lekplatsen Plikta i Slottsskogen som närmaste granne. I Alingsås köpte föräldrarna ”Blomster-Lisas” gamla hus vid stadskyrkogården. Innerstaden blev hennes lekplats.

Och på sätt och vis är den det fortfarande. Hon kan gatorna utan och innan, är ordförande i Alingsås handel och älskar att driva på i samarbetet med butikerna i stan.

–Jag vill se en levande innerstad. Man kanske åker till Alingsås för de unika butikerna men har samtidigt ärenden i kedjorna som Lindex eller H&M. Vi är i symbios med varandra, säger hon.

– Vi har många eldsjälar här. Det finns en samarbetsvilja och en go stämning. Inte minst har det märkts av under coronavåren. Samarbetet mellan butikerna och shoppingcentrumen har stärkts.

Som ett exempel på samarbetsviljan och den prestigelösa attityden lyfter hon fram när isbanan på Lilla torget skulle invigas förra året.

– Vi var ett helt gäng från olika verksamheter i stan som träffades tidigt en lördag morgon och hängde upp belysningsslingan tillsammans. Det är en fin bild tycker jag, säger Marie Langwagen.

Marie Langwagen utanför frisörsalongen No19

”Försöker vara en lyhörd och tillgänglig chef”

Tillbaka till salong No19. Marie Langwagen slutade klippa för åtta år sedan. Idag är hon chef på heltid, utvecklar verksamheten och gör allt bokförings- och lönearbete. En vanlig arbetsdag är hon på plats 7.30 och har svårt att gå hem före 19. Som chef har Marie insett vikten av att arbeta med kulturen på arbetsplatsen.

– Jag försöker vara en lyhörd och tillgänglig chef. Jag lyssnar på personalen när de har tankar och idéer samt planerar för att göra roliga saker ihop. För oss är hälsa och friskvård en viktig bit. Vi har till exempel en stående tid på arbetstid varje vecka med gruppträning hos Endorfin.

– En annan är utbildning: för att kunna ge våra kunder en så bra tjänst som möjligt tycker jag det är viktigt att mina medarbetare får fortbilda sig.

Porträtt på medarbetare står i en hylla inne i salongen

Starkt team

Den fina sammanhållningen och stämningen på No19 tror Marie Langwagen smittar av sig på kunderna. Fördelen med att ha anställda jämfört med att ha hyrstolar är att teamet blir starkare, enligt Marie.

– Det blir ett tydligare ”vi”. Vi hjälper varandra och är man osäker kan man stämma av med kollegorna. Jag tror att kunden känner att man är viktig och betydelsefull här.

Vad är det bästa med att driva salong?

– Arbetsglädje! Vi är ett gott gäng som trivs ihop. Man ska inte driva frisörsalong och tro att man blir miljonär, då har man gett sig in i fel bransch. Utan det är glädjen man får sprida till sina kunder och gehöret man får av dem som ger tillfredsställelse.

Text: Christoffer Hiding

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Lär känna fler lokala entreprenörer:

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

Skosalongen satsar på vandring

Cervera: ”Vi tror och hoppas Alingsås”

Karin S: Högklassigt mode på Nygatan

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

Ekstedts: Bageri med hundraåriga anor