Elektrisk motorvärmare volvo

Därför bör du använda en motorvärmare

50 % av alla bilresor i Sverige är kortare än fem km. Det är också dessa som påverkar miljön allra mest per km. En motorvärmare minskar denna påverkan.

En kall motor drar mer bränsle än en varm. Men det finns en enkel lösning för att påverka miljön lite mindre även vid korta resor: motorvärmaren. Faktum kvarstår dock: kan du låta bilen stå när du ska göra korta ärenden, så gör det.

Du har säkert hört det förr: en motorvärmare är bra för miljön. En förvärmd motor drar 0,5 till 1,5 dl mindre bränsle per körning jämfört med när du kör med en kall motor under vintern. För din egen del slipper du också att skrapa rutor när det är kallt. Win-win för allt och alla alltså.

För att få en bra effekt av motorvärmaren finns det några tider att känna till:

Vid 15 minusgrader behöver motorvärmaren vara i gång 90 minuter. Är temperaturen runt nollan räcker det med 60 minuter. Och vid 10 plus endast 30 minuter. Över tio plus ger inte motorvärmaren någon effekt och behöver inte användas.

Katalysatorn förvärms inte

Men oavsett om du använder en motorvärmare eller inte så tar det fem–tio minuters körning för att katalysatorn ska komma upp i arbetstemperatur och börja rena avgaserna från giftiga ämnen. Därför bör du alltid överväga andra transportsätt när du vet att resan med bilen bara kommer att ta några minuter.

Andra effekter av motorvärmaren

Användningen av en motorvärmare gör att motorn håller längre. Det minskar nämligen slitaget då det bildas mindre sot.

Till toppen av sidan