Åsa Schardt

Mellan fjälluft och verkstadsgolv

Ständigt positiv och med ett stort hjärta för familjen, vännerna, skidåkning och hockeyklubben Färjestad. Det är verkstadssupport Åsa Schardt i ett nötskal.

Åtta år. Så länge trodde aldrig Åsa Schardt att hon skulle vara kvar på ett jobb. Åsa Schardt levde ju för skidåkningen och vintrarna i Branäs-fjällen där hon säsongade.

– Jag älskar att åka skidor. Få saker slår den mosiga känslan i kroppen efter en dag utomhus i den klara och syrerika luften. Jag hade inga planer på att göra annat, säger hon.

Men föräldrarna i fotbollslaget som Åsa Schardt tränade saknade hennes positiva attityd under vinterhalvåret. Under en cup planterade en av föräldrarna idén om att söka ett jobb i kundcenter på Bil-Nilsson. Åsa sökte – och fick jobbet.

I kundcenter var hon i nästan tre år. En helt ny bransch och en stor utmaning var att säga ”kunder” istället för gäster, beskriver hon. I början sköttes allt manuellt.

– Telefonen ringde i ett, vi skötte bland annat alla servicebokningar. Det jobbet gör ju teknikerna idag, eller så bokar folk online. Vi var tre stycken som hade fullt upp och jag trivdes jättebra.

Allt större ansvar

Åsa växte i popularitet på Bil-Nilsson och blev först tillfrågad att jobba som marknadssamordnare, som hon inte kände var rätt. Därefter erbjöds hon att vara ute i verkstaden med försäkringsärenden och garantihantering för Ford och Renault.

Ett år senare var hon gravid med sitt första barn – resultatet av en kärlekshistoria på jobbet. Ganska tidigt på Bil-Nilsson blev Åsa tillsammans med Sanny, som var mekaniker.

– Han säger att han såg något direkt när jag gick runt och blev presenterad under min första arbetsdag, att något jag sa var kul. Men jag lade inte märke till honom då, säger Åsa med ett skratt.

– Under en julfest slog det gnistor. Vi höll det hemligt i ett par månader. Det var ganska kul att ingen fattade något trots att vi åt samma mackor och hade samma lunchlåda med oss varje dag.

Men en kväll när Sanny hade varit ute med verkstadsgänget bad han henne hämta honom. När Åsa dök upp på Stures utbröt stort jubel. Åsa hade träffat sin stora kärlek och tillsammans fick de sonen Elliot 2015.

I samma veva köpte Åsa och Sanny Åsas barndomshem ute i Simmenäs. Åsa hade stadgat sig. I dag är det bara hunden som saknas för att schablonbilden av Svensson-livet ska uppfyllas.

– Men någon hund blir det aldrig! tillägger hon med glimten i ögat.

Brinner för Färjestad

Något hela familjen delar är det stora intresset för Färjestad. Hockeyn kom in i Åsas liv när befann sig i Branäs. Där var matcherna med Värmlands stolthet ett stående inslag på kvällsmenyn. Åsa kände direkt att det här är hennes sport, och FBK hennes lag i hjärtat.

– Trots att jag spelat fotboll tycker jag att hockey är så mycket roligare att kolla på. Det händer saker hela tiden och det är aldrig kört. En match som står 4–0 är ju i regel avgjord i fotboll, medan man alltid kan vända ett sådant underläge i hockey.

Åsa med familjen i Färjestadströjor.

Den eviga optimisten Åsa säger att hon uppskattar hockeyns läktarkultur. Den är inte alls lika hård som i fotbollen och hon är inte rädd för att ta med sonen Elliot på en match.

– När jag var fotbollstränare var det viktigt att aldrig klanka ner på motståndare eller domare, utan att vara positiv och vinna på ett schysst sätt. Samma mentalitet tar jag med mig in på hockeyläktaren.

– Tyvärr finns det ju rötägg även inom hockeyn. Jag avskyr när killarna i klacken skriker fula ord mot motståndarna på isen, men i stort är hockeykulturen snällare.

Inte ens Åsa är perfekt dock:

– Visst kan det ibland slinka ur en och annan groda ur min mun också. Men i regel är jag den där supportern som är positiv och aldrig ger upp.

”Varje dag lär jag mig något nytt”

Tillbaka till Bil-Nilsson. I dag jobbar Åsa Schardt som verkstadssupport. Hon älskar all kundkontakt, att vara spindeln i nätet samt de raka rör som blir i en grupp med enbart killar, menar hon.

– Jag gick elprogrammet på gymnasiet och då var vi 58 killar och 2 tjejer. Så jag har gillat det sedan gymnasiet. När jag var liten var jag fast beslutad att gå i min farfars och pappas fotspår och bli elektriker, men jag hamnade på Bil-Nilsson istället, och det ångrar jag inte.

När jag frågar om hon haft användning av elutbildningen på Bil-Nilsson, nu när elbilen börjar öka i popularitet svarar hon snabbt nej och skrattar.

– Jag kan inget om bilar, men jag gillar att lära mig. Varje dag lär jag mig något nytt av killarna, och det är verkligen något av det bästa med jobbet.

– Jag är en gateway mellan teknikerna och kunderna – förstår jag vad som står på teknikernas arbetsordrar så kommer också kunderna att förstå, säger Åsa Schardt.

Klicka här för att boka ditt verkstadsbesök>

Åsa Schardt samtalar med killarna i verkstaden.

Åsa Schardt

Ålder: 31 år

Bor: Hus i Simmenäs

Familj: Sambon Sanny, sonen Elliot

Roll på Bil-Nilsson: Verkstadssupport

Tre snabba:

V70 eller S60?

– V70, utan tvekan.

Håkan Loob eller Jörgen Jönsson?

– Håkan Loob. Jörgen Jönsson var dryg i en liftkortskassa en gång, så där förlorade jag lite respekt för honom, haha.

Färjestad vinner SM-guld eller Frölunda åker ur?

– Helt klart att Färjestad vinner SM-guld.

Text: Christoffer Hiding

Lär känna fler medarbetare här:

Lisa Johansson: Töllsjös Maradona>

Hampus Nilsson: ”De enda autograferna jag skriver nu är på hyrbilskontrakten”>

Josefine Simon: Med passion för bilar>

Anders Eggelind: Yrkesmusikern som bytte bana>

Tommy Hägg: Den endurofrälste trotjänaren>

Joakim Svensson: Med skruvandet i blodet>

Till toppen av sidan