Josefine Simon: Med passion för bilar - Välkommen till Bil-Nilsson

Med passion för bilar

Josefine Simon

Josefine Simon: Med passion för bilar

Har du under den senaste tiden sett en ung tjej komma körandes i en gammal amerikanare? Chansen är stor att det var Josefine Simon från Lerum bakom ratten. Sedan två månader är hon skadebesiktare på Bil-Nilsson. Vi tog tempen på vår senaste medarbetare.

Josefine Simon har sin pappa att tacka för sitt bilintresse. Hans eviga mekande i garaget och passionerade förhållande till gamla amerikanare gjorde att Josefine tidigt började älska bilar och allt som där hör till.

– Hemma kretsar allt kring bilar. Grejar vi inte med dem så pratar vi om dem. Åtminstone gör jag och pappa det. Lillasyster och mamma är kanske inte riktigt lika förtjusta, säger Josefine med viss ironi i rösten.

Favoritbilen är en Hotrod från 1930. Karossen är intakt men drivlinan i sig är modern. Den bilen, berättar Josefine, är den enda som pappa Henrik behållit från när hon var liten.

Edsel-fantaster

På gården i Nääs står i princip bara gamla amerikanare. De byts ut med jämna mellanrum. Varje år åker Josefine och pappa Henrik till USA på bilresor. Där träffar de likasinnade och går på bilträffar för att hitta nya ögonstenar.

– Bilen jag äger nu, en Edsel-58, har jag importerat själv. Det är den första jag har importerat på egen hand.

Edsel-bilarna, som blev något av ett ekonomiskt fiasko när de lanserades, är idag eftertraktade och värdefulla samlarbilar. Bilmärket tillverkade bilar mellan 1958 och 1960. Idag finns endast 11 000 bilar kvar i världen, varav cirka 450 i Sverige.

– Min bil har en speciell växelanordning. Man växlar nämligen med knappar på ratten. Det är mycket som kan krångla, men det är kul med något så ovanligt! säger Josefine.

Klicka här för att lära dig mer om Edsel
Josefine Simon står lutatd mot sin Edsel
Josefine Simon med sin Edsel från 1958.

Vägen till Bil-Nilsson

När så mycket i livet har kretsat kring bilar, hade det varit naturligt att välja ett gymnasieprogram med den inriktningen. Men Josefine lyssnade på råd om att inte jobba med sitt intresse, så hon utbildade sig till barnskötare.

Men redan under gymnasietiden började hon jobba extra på en bilskrot och senare som reservdelssäljare samtidigt som hon gick sista året på gymnasiet. Där fortsatte hon på heltid när hon tagit studenten men efter ett tag började hon se sig om efter nytt. Hon ville ju vara nära bilar hela dagen, inte bara prata om dem. Då dök annonsen som skadebesiktare upp från Bil-Nilsson.

– Jag har alltid velat jobba här. Jag har alltid gillat Volvo-bilar och anläggningen är stor. I mitt gamla jobb var vi bara sex personer, nu är vi det tiodubbla.

Josefine Simon tvättar en VolvoOmställningen från det lilla företaget till Bil-Nilsson var stor. Och det har varit mycket att lära sig. I regel besiktar hon fem bilar om dagen och har mycket telefonkontakt. Hon koordinerar och stämmer av med grabbarna i plåten.

– Jag har haft jättebra kollegor som har stöttat mig under den första tiden. Nu är jag självgående i grunderna, men kan hela tiden fråga om det är något jag känner mig osäker på, säger Josefine.

Positiv, leende och ständigt nära till ett skratt. Josefine sprider glädje omkring sig och berättar att hon trivs på jobbet.

– Jag tycker om variationen. Jag vet aldrig vad som kan tänkas dyka upp under dagen. Det allra bästa är att ha bilar omkring sig hela tiden.

Bilar, bilar, bilar

När jag frågar henne om vilka drömmar hon har svarar hon att hon tänker på vilka bilar hon vill ha. Man märker att hon lever och andas bilar. Rätt person på rätt plats med andra ord.

– Jag har den klassiska muskelbilsdrömmen. Antingen en Charger, Camaro eller Mustang. Snackar vi nya bilar drömmer jag om att köpa en Dodge Challenger. Det är en riktigt rå bil och den kommer i min favoritfärg lila. En sån bil ska jag bara ha, säger Josefine samtidigt som hon slår näven i bordet och skrattar.

Josefine Simon

Ålder: 20 år

Bor: Nääs utanför Floda, uppvuxen i Lerum

Familj: Mamma Therese, pappa Henrik, lillasyster Sandra, pojkvännen Dennis, hund och katt

Roll på Bil-Nilsson: skadebesiktare

Text: Christoffer Hiding

Lär känna fler medarbetare här:

Lisa Johansson: Töllsjös Maradona

Hampus Nilsson: ”De enda autograferna jag skriver nu är på hyrbilskontrakten”

Anders Eggelind: Yrkesmusikern som bytte bana

Åsa Schardt: Mellan fjälluft och verkstadsgolv

Tommy Hägg: Den endurofrälste trotjänaren

Joakim Svensson: Med skruvandet i blodet