Lokalen Alingsås

Lokalen: Från utekök till saluhall

Lokalen satsar allt på delikatesser

Delikatessbutiken Lokalen inne på Hjelmqvistska gården är resultatet av en kärlekshistoria. Henrik Nilsson och Jennie Andersson delar ett passionerat intresse för mat och idag har de startat upp två varumärken, en butik och snart en saluhall tillsammans, allt med basen i Alingsås.

Relationen mellan Henrik Nilsson och Jennie Andersson tog sin början när Henrik var återkommande kund hos Jennie på salongen hon arbetade på. Samtalen där mynnade ut i dejter där matlagningen stod i centrum. De fann varandra genom sitt passionerade intresse för mat, olika kulturer och människor och de experimenterade med råvaror och smaker.

Två år efter att de startade Lokalen inne på Hjelmqvistska gården är det dags för nästa steg. Nu kommer de att uppfylla Jennie Anderssons föräldrars dröm om en saluhall i Alingsås. Den ska öppna i Flying Tigers nuvarande lokaler på Kungsgatan i början på våren om allt går vägen.

– Mina föräldrar pratade ofta om att starta en saluhall i gamla bryggeriet. Tyvärr blev det aldrig av och bryggeriet revs. Nu ser jag och Henrik istället till att det blir verklighet, säger Jennie Andersson.

Spännande planer för Alingsås alltså, men vi tar det från början.

Olivolja hos Lokalen

Idén föddes i Spanien

Idén till deras första varumärke – Tranquilo Kitchen – kom till när de var på besök i Henriks föräldrars hus i Spanien, där de lagade mycket mat utomhus på stora pannor på gasbrännare.

– Det var en riktig wow-upplevelse för mig. Jag tyckte det var så coolt och då tänkte Henrik att det borde vara fler som skulle känna samma sak som jag, säger Jennie Andersson.

Tillsammans filade de på konceptet och testade olika varianter. Produkten var tänkt att vara snyggare än de olika vildmarksprodukter som fanns i Sverige. Paret landade i Tranquilo Kitchen, som då enbart var ett utekök.

Jennie och Henrik fick bra respons på inrednings- och designmässan Formex och har sedan dess arbetat upp ett brett kontaktnät av återförsäljare.

I början visade man upp produkten på plats hos återförsäljarna men det uppstod snart ett behov av ett showroom. När lokalen på Hjelmqvistska gården blev ledig för två år sedan tog man tillfället i akt och öppnade upp Lokalen.

– Då var steget inte långt till att också ha en hylla med delikatesser, säger Jennie.

Lokalen första hyllan

Delikatessbutiken Lokalen växte

Delikatessbutiken Lokalen började i liten skala och det verkade finnas ett uppdämt behov av just en sådan butik i Alingsås, enligt Jennie Andersson.

– Vi har många matintresserade i staden. I butiken bytte vi recept med våra kunder och fick nya idéer samt efterfrågan på varor: ”En ostdisk hade varit mysigt”, säger hon.

En ostdisk fick inte plats i den gamla lokalen, men när den lilla butiken var proppfull öppnade sig en ny möjlighet upp. Lokalen mitt emot blev ledig.

Efter flytten tog Henrik Nilsson det stora beslutet att lämna tryggheten bakom sig och säga upp sig från sitt jobb som ingenjör.

– Det kändes väldigt skönt att kunna fokusera på enbart en sak. Det gick jättebra på Formex i början av året, men sen kom corona. Då höll man andan, säger Henrik.

Stekhällar Tranquilo Kitchen Lokalen

”Blev som en rörelse i stan”

Alingsås innerstad tömdes på människor. Inte en kotte var ute på gatorna när myndigheterna skärpte allvaret i situationen. Men bara efter några dagar började folk dyka upp igen.

– Det blev som en rörelse i stan. Vill vi ha kvar butikerna så måste vi handla. Folk köpte presentkort till sig själva, de behövde inte något just då, men kände att de ville vara med och stötta, säger Henrik varpå Jennie utbrister:

– Nu har du gåshud.

Stödet från alingsåsarna betyder jättemycket för Jennie och Henrik. Invånarna är också en av anledningarna till att det är så roligt att jobba med det här, menar de.

– Vi har fantastiska kunder, alla är så glada som kommer in här. Och jag är lycklig över att få jobba med det jag älskar, säger Jennie.

Jennie på Lokalen

Satsade mitt i krisen

Under våren bestämde de sig att satsa ytterligare genom att plocka in en charkdisk, frukt och grönt samt surdegsbröd från Hobergs surdegsbageri i Vårgårda.

– Vi hittade en leverantör som levererar apelsiner som smakar som dem i Spanien. Helt fantastiska! säger Jennie.

Bollo-apelsiner från Spanien

I butiken hittar man även Jennie och Henriks andra varumärke ”Lokalens”. Båda var trötta på att det inte fanns rapsolja i Sverige där innehållet matchade flaskan, och vice versa.

– Rapsolja med snygga flaskor höll inte direkt någon överdrivet hög kvalitet. Och rapsoljorna som smakade någorlunda hade inte ett presentutseende. Där föddes idén om att ta fram en egen rapsolja som skulle kunna fungera som en present, säger Jennie.

– Vi smaksätter den ekologiska oljan med riktiga råvaror. Vi använder oss av exempelvis olja från pressat citronskal istället för artificiella aromer, säger Henrik.

– De smaksatta rapsoljorna började vi experimentera med hemma i köket. Det tog ett tag att hitta den perfekta balansen, säger Jennie.

Tonic på Lokalen

Exklusiv tonicsirap i sortimentet

Utöver rapsolja har ”Lokalens” kryddblandningar, salt och tonicsirap i sitt sortiment. Den sistnämnda är resultatet av ett samarbete med Anders Sandberg, vars exklusiva tonicsirap var så god att Henrik hörde av sig och föreslog ett samarbete. Resultatet finns att köpa nu. Rabarber och kokos är en smak, en annan är den helt nya myntavarianten.

– Den funkar även utmärkt utan alkohol. Blanda ut den med kolsyrat vatten och du har en superfräsch alkoholfri drink, säger Jennie.

Favoriterna ur Lokalens sortiment

Jennie Anderssons favoriter:

1. Färsk pesto med Karl-Johan-svamp

”Så himla bra. Går att röra ner i en pasta. Men också ha den som smaksättning i en risotto, som botten i en pizza bianco eller som pålägg på rostat surdegsbröd. Vi beställer den från en restaurangleverantör och den serveras vanligen på italienska restauranger.

2. Novello-olja från Frantoi Cutrera

”Detta är världens bästa olja! Den skördas i oktober och är från Sicilien. Oljan görs på årets första skörd och för den krävs det dubbelt så mycket oliver per liter. Därför gör man bara en liten batch och är därför väldigt exklusiv. Du känner doft av nyklippt gräs, är pepprig och har tydliga citrustoner. Den är fantastisk att doppa bröd i eller ringla över en sallad. På flaskan hänger vildoregano från kullarna kring odlingarna för en känsla av Sicilien!”

3. Vår pasta

”När man ätit den är det svårt att äta ’vanlig’ pasta igen. Vi har några olika sorter vars deg bearbetas länge. När den får sin form bronsvalsar man den. Det innebär att pastan får en matt struktur som fångar upp såsen. När pastan fått sin form torkar man den i 45 grader i stället för i 90, vilket gör att näringsämnena bibehålls. Många säger att när de äter vår pasta så blir de inte svullna i magen. Helt enkelt pasta som är bättre för kroppen.”

Henrik Nilssons favoriter:

1. La Nostra Limonata

”Limonatan är en italiensk dryck gjord på citron. Citronerna skördas fyra gånger om året. Denna dryck görs på tre olika skördar och smakar olika vid varje skörd. Den har ganska hög syra och är inte så söt. Limonatan smakar fantastiskt med is och är en jättebra måltidsdryck.”

2. Comté cyklamen

”Comté är Frankrikes stolthet och den franska motsvarigheten till gruyère. Vi hade en annan sorts comté när började med ostdisken. Men sen åt vi på fransk restaurang i Göteborg och fick smaka den här. Den var så god! Osten lagras mellan 24 och 30 månader till perfektion. Comté har en lite nötigare och fruktigare smak än gruyère. Korna strövar fritt på hög höjd i alpmiljö och mår väldigt bra. Den ligger på 600 kr/kilot och är en av våra exklusivare ostar.”

3. Lokalens egen tonicsirap

”Jag är stolt över att vi gör den och säljer den i vår butik. Den är inte som en klassisk tonic och har inte så mycket beska, utan är mer balanserad i smaken. Rabarber och kokos i bakgrunden lyfter den. Det är en jättegod drink även utan alkohol. Med mynta, krossad is och blandad med kolsyrat vatten blir vår tonicsirap inte söt och sliskig – snarare fräsch och fyllig.

… Och till sist en gemensam favorit:

Pistagekrämen

”Den är given på listan. Pistagekrämen är en söt siciliansk delikatess som görs på pistagenötter. Vi brukar värma den med lite grädde och hälla den som sås på citronsorbet eller på en riktigt bra vaniljglass. I Italien har man den på rostat bröd. En kund tipsade om att blanda den med crème fraiche och ringla över melon, jordgubbar och ananas med lite krossade nötter på. Det är en produkt som vi är fruktansvärt stolta över att vi hade i vår lilla hylla från början. Pistagekrämen görs av tre italienska svågrar.

Text och foto: Christoffer Hiding

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Till toppen av sidan