Lasse Olovsson i Alingsås IF

Lasse Olovsson ger Alingsås IF allt han har

Mjörnvallen rankas av många som en av landets vackraste idrottsplatser. Här har Lasse Olovsson varit ett känt ansikte sedan 99, då han blev lagledare för sin sons lag i Alingsås IF.

Inne i klubbhuset hjälper Lasse Olovsson Fredrik Olsson från Tifosi att plocka upp de nya barn- och ungdomsställen. Om bara några dagar välkomnar AIF 60 sexåringar som ska göra sin första fotbollsträning. Av dessa är nära hälften flickor – för första gången i klubbens historia.

– Nu blir vi en hel förening, öppen för alla, säger Lasse Olovsson.

I slutet av förra seklet hade Lasse Olovsson varit ifrån fotbollen i tio år. Som spelare var han en hårdför höger- och mittback som inte släppte förbi någon, och som sällan tog klivet över mittplan.

– Det var en annan fotboll på den tiden, säger han med nostalgi i blicken.

28 år ung avslutade han spelarkarriären. Han var Hol trogen och spelade som högst i gamla div. 4 (samma nivå som nuvarande div. 3).

Fredrik Olsson och Lasse Olovsson håller uppe nya tröjan
Fredrik Olsson på Tifosi och Lasse Olovsson håller uppe nya tröjan

Lagledare i sonens lag

Tio år senare skulle äldste sonen börja spela fotboll i AIF:s pojklag födda 1993. Lasse fick frågan om att vara lagledare och tackade ja tillsammans med Per Aversund. Sedan dess har Lasse lagt åtskilliga timmar av sin fritid på Mjörnvallen.

Och två år efter att han började tog han över ett lag till: P95 där yngste sonen spelade.

I dag får varje ny lagledare och tränare en utbildning. Så var det inte på den tiden. Lasse fick gå en utbildning inom träning efter 1,5 år. Men ingen i hur man tar hand om en grupp barn.

– Min filosofi har alltid varit att grabbarna ska vilja heja på mig när de möter mig på Kungsgatan när de är 25 år.

– För mig har det varit viktigt att se och uppmuntra varje enskild individ.

AIF Vargön Cup

I AIF får alla spela

AIF hade redan när Lasse klev in i föreningen ett uttalat mål om att låta alla spela lika mycket. Toppning var inte tillåtet förrän vid 15 års ålder.

– Vi spelade Eskilscupen nere i Skåne fem år i rad. Sista året när killarna var 16 spelade vi med det bästa vi hade och då vann vi. Det var en kul avslutning som ledare för det laget.

Ett annat starkt minne är säsongavslutningen i P14 Elit. Laget hankade sig fram med idel uddamålssegrar, medan största konkurrenten IFK Uddevalla vann tvåsiffrigt.

– Men plötsligt förlorade Uddevalla oväntat. Det skulle bli en ren seriefinal i sista omgången hemma på Mjörnvallen.

IFK Uddevalla kunde säkra seriesegern med ett kryss. Bortalaget tog ledningen och gick till halvtidsvila med 1–0.

– Men vi kvitterade på straff. I matchens sista minut kommer en boll långt upp i planen. En av killarna slår en boll tillbaka i luften till min son Erik som får till ett skott rätt upp i krysset.

Seriesegern var säkrad.

– Det är ett härligt minne och det lever kvar hos killarna också, säger han.

– Det roliga är att vi fortfarande har sju kvar från P93 och P95 i a-laget, säger Lasse Olovsson.

Lasse Olovsson AIF

Heltidsanställd sedan 2015

Under åren har de nedlagda timmarna blivit fler och tillgivenheten till föreningen större. Lasse tog hand om Bil-Nilsson Cup och skötte landslagsskolan på sommaren. Närmast omärkligt blev han en eldsjäl.

Lasse Olovsson säger nästan alltid ja. Och sedan 2015 är han faktiskt heltidsanställd i klubben. Han sköter gräsplanerna, administrationen inne på kansliet samt är lagledare och materialförvaltare för a-laget.

– Jag snittar nog 45–50 timmar i veckan här nere. Under våren är det intensivt jobb för att få till våra gräsplaner.

Lasse har sett klubben utvecklas under de senaste åren i rätt riktning. Han lyfter både senior- och ungdomskommittéerna som gör ett bra jobb för att ta AIF in i framtiden.

För egen del ser han inget slut, även om han fyller 65 i år.

– Vad ska jag göra annars?

Lasse Olovsson ger sig i väg för att krita linjer på planerna utanför Mjörnvallen.

– Såna här dagar är fantastiska, säger han.

Andra idrottsliga framgångar genom åren

”I Vargön Cup 2004, som spelades på grus, blev 93:orna 1:a, 2:a, 3:a och 95:orna 1:a och 2:a.

Det största minnet är nog när vi tog SM-silver inomhus för 15-åringar med P95. Först tog vi oss igenom tre kval för att nå slutspelet med åtta lag från hela Sverige. I sista kvalet slog vi bland annat Örebro SK i en avgörande match.

När det väl var dags för SM-slutspel slog vi Brommapojkarna i gruppen med 4–3. Efter storseger i semifinal mot Hille från Gävle skulle vi möta BP igen. Där blev de för starka och vi fick nöja oss med silver.”

AIF i Bil-Nilsson Cup
Till AIF:s hemsida>

Till toppen av sidan