Så kör du säkert vid halka

Så kör du säkert vid halka

Mörkret har sänkt sig och ett kompakt snöfall gör sikten obefintlig. På vägen finns snömodd och is. Allt fokus ligger på att hålla dig kvar. Här kommer våra bästa tips för att köra säkert på hala vägar.

1. Kolla att bilen är rustad för rejält vinterväglag

Innan du ger dig av är det alltid en god idé att kolla lufttryck och mönsterdjup på vinterdäcken. Se till att det finns kylarvätska och spolarvätska som tål minusgrader. Var noga med att alla lampor fungerar.

2. Anpassa din hastighet

Använd ditt ”spelsinne” och ligg ett steg före. Vet du att det är en backig och kurvig väg så anpassa hastigheten efter detta. Se till att sänka hastigheten i god tid så att du inte behöver bromsa onödigt hårt. Styr med små rörelser – häftiga och plötsliga rörelser ökar risken för sladd.

3. Köra på hög växel är grundregeln

När det är halt är friktionen låg mellan väg och däck. Därför är det bra att du kör på så hög växel som möjligt. Gasar man för mycket slirar det, med en högre växel är det med andra ord lättare att köra bilen på ett säkert sätt.

Behöver du bromsa i utförsbacke är det bra att växla ner och utnyttja motorbromsen. Det minskar risken att hjulen låser sig.

4. Ha inte övertro på tekniken

Inbilla dig inte att du är säker, bara för att du har antisladdsystem eller ABS-bromsar. Missförstå oss inte – tekniken är alltid bra och säkerhet är Volvos adelsmärke – men det innebär inte att du kan köra utan att anpassa dig efter väglaget.

Skulle du få sladd gäller det att hålla sig lugn, vilket är lättare sagt än gjort. Sladdar du med bakänden av bilen åt vänster ska du också tänka på att vrida ratten åt vänster. Det bästa är att aldrig sätta dig i situationer där du behöver parera.

5. Ha alltid följande saker i bilen om något skulle hända:

  • Ficklampa
  • Reflexväst
  • Filtar, varma kläder
  • Lättare mat, typ nötter, samt något att dricka
  • Startkablar
  • Isskrapa och snöborste
  • Låsolja
  • Laddsladd till mobilen
Källa: Trafikverket
Till toppen av sidan