Karin S.

Karin S.: Högklassigt mode på Nygatan

– Man kan inte dö nyfiken!
När butiken på Nygatan stod tom bestämde Karin Sandgren sig. Efter att ha jobbat i butik hela livet skulle hon nu starta eget på riktigt. I år är det 13 år sedan Karin S. började förgylla Alingsås innerstad med exklusiva damkläder.

Enligt forskning tar det sju sekunder innan vi bildat oss ett intryck av en person eller ett företag. Det har klädbutiken ”Karin S.” i Alingsås innerstad – medvetet eller ej – tagit vara på. Butiken signalerar stil från första ögonkastet: Allt från de vackra och inbjudande fönstren; till rymden i form av det höga taket som möter en i entrén; till sättet kläderna, väskorna och smyckena presenteras på.

Vit blomma i vas med textilier i bakgrunden på Karin S

Visst känns det som att Karin Sandgren är en branschveteran som vet vad hon gör. Hon är utbildad sömmerska, har läst mönsterkonstruktion och började jobba extra i klädbutiken Centrum redan som 14-åring.

– Jag litar på min magkänsla, både vad gäller utbud och hur butiken ska se ut. Jag vet själv hur det är när man springer på stan på lunchen och tvingas gräva för att hitta något. Man ska kunna skanna av utbudet snabbt för att se om det är något för mig eller inte. Jag strävar efter en luftig bild, säger Karin Sandgren.

Danskt och svenskt favoriterna

Kvalité och material är viktiga komponenter när Karin väljer varumärken. I dag säljer hon mycket av det danska märket Mos Mosh. Och ett favoritmärke om hon själv får välja är svenska House of Dagmar.

– Visst, de är lite dyra, men man kan alltid lita på kvalitén och jag gillar hur de tänker, säger hon.

– Vår bransch har präglats av slit och släng. Nu är hållbarhet i fokus, och det har verkligen tagit fart de sista åren. Det känns roligt att ta in märken som arbetar med slitstarka material.

Karin Sandgren på Karin S viker nya höstkollektionen

Nuförtiden har de flesta av hennes leverantörer showrooms i Stockholm. Dit åker hon för att i lugn och ro kunna botanisera bland kollektionerna.

– Jag måste lita på min magkänsla när jag väljer ut det som jag vill plocka in och har under de senaste åren blivit hårdare både mot mig själv och mina leverantörer.

Åren fulla av höjdpunkter

Utbudet är handplockat med varsamhet och kärlek. Den magkänsla Karin pratar om har byggts upp genom många års klädintresse samt utbildning i både mönsterkonstruktion och som sömmerska. Karin S. erbjuder inte bara ett gediget utbud, utan utför också ändringar åt kunderna. Den hittills 13-åriga resan har varit full av höjdpunkter, däribland en modevisning på Palladium, och Karin betonar att hon verkligen älskar sitt jobb. Hon jobbar mycket, och det passar henne.

– Jag tycker jag har världens roligaste jobb. Många av mina kunder har blivit vänner genom åren. Man behöver kanske inte jobba så mycket, men på kvällarna kan jag lika gärna sitta och sy och lyssna på ljudbok, det tycker jag är hur mysigt som helst, säger hon.

Karin med delar av hennes butik

”Det var som att någon släppt en bomb”

I våras slog Corona till och under några veckor präglade en spöklik känsla Alingsås innerstad. Att driva en butik var inte en dans på rosor.

– Det var som att någon hade släppt en bomb. Jag hade hela hösten beställd och kunde inte göra några ändringar. Jag står i tacksamhetsskuld till trogna kunder som gjort att jag finns kvar idag. Min största rädsla har varit att bli sjuk, säger Karin och fortsätter:

– Då hade jag fått stänga ett tag. Jag har drömt mardrömmar om att få gå ner på nätterna med munskydd och packa web-beställningar och sen inte veta hur DHL skulle komma åt paketen, säger hon och skrattar mitt i allvaret.

Provrummen på Karin S.

Framtiden ser ljus ut

Karin S. klarade sig ur den värsta krisen och siktar på framtiden med gott hopp.

– Jag tror att coronavåren fick folk att tänka till. Vill man ha kvar stadskärnan och butikerna får man också handla där. Vi som butiksägare har en uppgift att göra stan ännu mysigare och hitta på saker tillsammans för att locka folk.

– Själv har jag haft kontakt med en butik i stan och vi hoppas göra en modevisning när det lättar upp.

Med oförtruten energi driver Karin Sandgren sin ögonsten. Bara en sak önskar hon:

– Kan inte någon bara ge mig fem timmar till på dygnet? Det hade varit världens bästa present.

Karin S. hemsida

Text: Christoffer Hiding

Karin S. utanför butiken

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Lär känna fler lokala entreprenörer:

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

Skosalongen satsar på vandring

Cervera: ”Vi tror och hoppas Alingsås”

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

Till toppen av sidan