Johanna Bergström framför en Volvo XC90

”Att sälja Volvo var drömmen”

Vår Volvo-säljare Johanna Bergström befinner sig mitt i småbarnsåren, har regelbundna bjudningar med en stor släkt och många vänner samt högt tempo på jobbet. Det passar henne som handen i handsken.

Johanna Bergström har varit i gång i ett år efter mammaledigheten med andra dottern Stella.

– Jag tajmade ledigheten ganska bra under corona, och känner att det flyter på bra nu, säger hon.

Intresset för bilar har alltid funnits där. Men under uppväxtåren var det främst hästar som upptog hennes tid. Gymnasiet tillbringades på hotell och restaurang-programmet.

– Jag kan knappt koka makaroner, så varför jag valde det är ett frågetecken. Jag gillar att ha bjudningar och är intresserad av att hålla i event, så det var kanske därför.

Efter gymnasiet blev det plugg till nagelteknolog. Hon drev därefter eget på en salong i Linnestaden. Det blev långa dagar, många fina samtal med kunder från när och fjärran, men också en trilskande rygg som gjorde att hon ville sadla om.

– Varje kund blev lite som en kompis. Det var många fina damer från Näset som kom med sina porschar och gjorde sina naglar. Det var jättekul. Men jag kände att jag inte kunde hålla på med det resten av livet.

Johanna Bergström Volvo

Fick upp ögonen för bilsälj

Hon landade i att hon ville jobba med sälj i stället, hoppade på en YH-utbildning och fick praktik på Bilia i Kungsbacka.

– När jag gick säljskolan hade jag bestämt mig för att det var bilar jag ville sälja. Volvo var drömmen, säger Johanna.

Efter studierna dök det upp en heltidstjänst som Ford- och begagnatsäljare på Bil-Nilsson.

Hur var det att börja på Bil-Nilsson?

– Det var väldigt roligt och lite mysigt att komma till Alingsås. Definitivt en kulturkrock från Bilia. Där var det lite högre tempo, här fanns det lite mer lugn och ro. Det var kanske lättare att ge varje kund den tid som den är värd, säger hon.

– Det personliga vi har här tror jag är svårare att få i Göteborg. Det är familjärt här.

Johanna Bergström började på Bil-Nilsson 2014 och två år senare blev hon Volvo-säljare.

– Volvo ligger mig varmt om hjärtat. Min första egna bil var en Volvo. Det är väldigt kul att sälja en produkt som jag brinner för, säger Johanna.

Johanna Bergström med sambo Andreas och barnen Stella och Vilda

”Har aldrig haft några problem i branschen”

Att hon jobbar i en historiskt mansdominerad bransch är inget hon känt av, även om många vänner kommenterade att hon skulle ge sin där.

– Jag har aldrig reflekterat över det, för jag har aldrig haft några problem. Visst har man märkt att vissa äldre herrar vill kunna mycket, men där kan jag mer så det har aldrig varit ett problem.

Johanna lyfter gärna sina kollegor.

– Vi är lite som en familj i säljgänget och skrattar mycket tillsammans. Dagarna är långa och roliga, vi hjälper varandra mycket. Det är ett starkt team.

– Många kunder säger: ”det är alltid så härligt att komma in”. Stämningen verkar smitta av sig.

”Alla kunder är lika viktiga”

Johanna Bergström vill att alla kunder ska känna sig sedda och välkomna på Bil-Nilsson.

– Alla kunder är lika viktiga och förtjänar min tid. Det personliga är viktigt för mig. Mötet med kunden är mer än bara att prata bilar, säger hon.

Utanför jobbet beskriver hon sig som rastlös som gärna vill ha flera projekt i luften. För tre år sedan byggde hon och sambon Andreas ett hus i Stenkullen. Stommen var klar när de köpte det, men insidan fick de vara med och planera.

– Det var kul. Vi trivs jättebra och barnen har många kompisar på gatan. Men jag tittar redan på nästa projekt. Andreas är dock inte lika sugen, säger hon.

– Vi har bestämt oss för att bo kvar till att barnen är i gymnasieåldern. Då vill vi uppfylla vår dröm om att bygga ett hus vid havet.

Nya bilar från Volvo>

Till toppen av sidan