Jesper Horn i Gerdskens BK

För Jesper Horn är Gerdskavallen ett andra hem

Sedan första träningen som femåring i Lendalsskolans gympahall har Jesper Horns hjärta bultat lite extra för Gerdskens BK.

– Jag har alltid varit en föreningsmänniska. Det jag gör i klubben nu ser jag som ett sätt att betala tillbaka till min moderklubb, säger han.

Jesper Horn tar emot mig i Gerdskens klubbstuga. Han har gerdskenjackan på och kommer direkt från jobbet som elevassistent i en SU-grupp på Ängaboskolan. Där är han ett stöd för barn med diagnoser eller inlärningssvårigheter.

– Det är ett riktigt roligt jobb. Och märker jag att eleverna har bolltalang bjuder jag med dem till GBK.

Mycket av livet kretsar kring fotbollen för 32-årige Jesper Horn. Sin egen fotbollskarriär avslutade han som 13-åring när handbollen tog mer tid. Men redan som 16-åring började han hjälpa till som lagledare i Gerdskens juniorlag där han var med i ett par år.

Efter ett glapp i engagemanget har han under de senaste sju åren tagit sig an olika roller i klubben, bland annat som styrelseledamot och inom Gerdskens akademi. Idag är han en del av organisationen kring A-laget.

– Jag kan tänka mig att göra vad som helst, bara det är Gerdsken. Det finns inga gränser. Frågar någon om hjälp ställer jag upp.

Jesper Horn Gerdskens BK

Tankarna går till ”Flabbis”

Jesper Horn vill ogärna lyfta fram sig själv som eldsjäl. I stället nämner han andra, som sportchefen Joakim Nogander (f.d. Andersson), den nyligen bortgångne Kent ”Flabbis” Vilson, Gunilla Olofsson som har hand om köket och servering vid matcher samt Lars ”Godis” Johansson.

– Kom tillbaka när jag varit här i 40 år, säger han och skrattar hjärtligt.

Just ”Flabbis” lämnade ett starkt avtryck på Jesper.

– Man saknar honom. Han var här i 50 år och har gnabbats med de flesta. Sista gången han var nere var förra sommaren. Då fick han se sitt Gerdsken slå Holmalund i derbyt. Det var fint, säger han.

– När ”Flabbis” fick ta emot Årets hederspris på Fotbollsgalan 2018 gick det upp för honom hur mycket han har betytt för många. Hans hårda skal mjuknade lite den kvällen.

Ett foto på Kent Flabbis Vilson

”Vi är som en stor familj”

Lagsammanhållningen och fokuset på att de egna talangerna ska fostras både till bra fotbollsspelare och människor är viktiga för Jesper Horn.

– Vi är som en stor familj. Och jag ser hellre Gerdsken spela med 25 egna produkter i division sex än i ettan med ett ”köplag”, säger han.

Klubbens fokus på ungdomar samt att A-laget ska bestå av 80 % egna talanger ger bredd men också topp. Senaste exemplet på det är Oliver Zandén som fostrades i GBK men som tagit steget till Elfsborg i Allsvenskan. I andra änden nämner Jesper hur det kontinuerligt fylls på med de allra minsta.

– Nu börjar 50 pojkar födda 2015 spela. Jag är imponerad över hur ledarna lyckas ro det projektet i hamn. Hatten av till Claes Johansson, Niklas ”Knicken” Andersson och Jimmy Andersson som är ledare för dem.

Gerdskens A-lag laddar upp

Gerdsken bygger ut

Gerdsken är en klubb som ständigt blir större och har länge varit trångbodda. Arbetet med utbyggnaden av klubbhuset är på gång och klubben ska köpa loss huset från kommunen. Nya omklädningsrum, kök, ett konferensrum och en stor altan som binder samman den nya vänstra flygeln med den på andra sidan ingår i planerna.

–Det kommer bli fantastiskt bra när det är klart, inflikar sportchefen Joakim Andersson som är ansvarig för projektet.

– Vi hoppas kommunen snabbar på lite i ärendet nu när det handlar om barn och ungdomars fritid, säger Jesper.

Gerdskavallens huvudentré

Starka känslor

Under åren har Jesper varit med på resan från division fyra till ett etablerat lag i division tre. Under de senaste fyra åren har GBK kvalspelat två gånger för en plats i division två. Men bästa minnet för Jesper är när laget gick upp till division tre 2016.

– Sista kvalmatchen mot Borås AIK är bland det värsta jag har varit med om. Vi behövde vinst eller kryss för avancemang.

Gerdsken hamnade tidigt i underläge med 0–1 men vände under en tiominutersperiod till 2–1 genom två straffmål av Jacob Borg. Borås kvitterade sedan till 2–2, även det på straff.

– Sista tio minuterna av matchen låg jag på golvet inne i omklädningsrummet för att jag var så nervös. Men vi löste det. Det blev en bra gulsvart kväll på byn den lördagen, säger han.

Den starka kärleken för laget lever vidare och driver på engagemanget.

– Det äkta ruset av känslor får jag bara när Gerdsken spelar. I år hoppas jag att vi är med i toppen även om vi har fyra spelare med knäskador. Det vore häftigt att ta klivet upp till tvåan, där vi aldrig har varit.

Text: Christoffer Hiding

Kent Vilsons minnesfond:

Gerdskens BK har instiftat en ungdomsfond och stipendium till minne av materialförvaltaren Kent ”Flabbis” Vilson. Syftet med fonden är att stötta aktiva ungdomsspelare som av olika anledningar behöver ekonomiskt stöd. Stipendiet delas ut två gånger per år.


Till Gerdskens BK:s hemsida>

Till toppen av sidan