Hur länge håller vinterdäck

Hur länge håller vinterdäck?

Däcken är bilens enda kontakt med vägen. För din och dina medtrafikanters säkerhet är det därför livsviktigt att däcken är dugliga. Men hur länge håller vinterdäck i regel? Och vad kan du göra för att öka livslängden? Fortsätt läs och få reda på svaret.

Vintern börjar närma sig och det har återigen blivit dags att montera vinterdäcken. Som bekant finns det två däcktyper att beställa i Sverige, anpassade för olika typer av nordiskt klimat: dubbdäck och friktionsdäck.

Dubbdäcken är bäst på isiga väglag, medan friktionsdäcken lämpar sig bäst på barmark, slask och lös snö. På hård snö fungerar dubbdäck och friktionsdäck lika bra.

I trakten runt Alingsås kör många med nordiska friktionsdäck. Det rekommenderar också vi, förutsatt att bilen har antisladdsystem. Saknar din bil antisladd råder vi dig att köpa dubbdäck.

Vinterdäckens hållbarhet

I snitt brukar man säga att ett vinterdäck håller i 3500–5000 mil eller i fem–tio år. Men det är svårt att ge ett rakt svar på frågan om hur länge ett vinterdäck håller. Mycket beror på din körstil och hur stark din motor är. Kör försiktigt utan alltför snabba accelerationer så slits däcken mindre. Att ha rätt lufttryck är också ett sätt att förlänga livslängden. Kontrollera därför ditt lufttryck en gång i månaden.

Kyla leder till minskad luft i däcken, så fyll på kontinuerligt. För mjuka däck ökar också förbrukningen. Korrekt lufttryck är därför bra för din säkerhet, för däckens hållbarhet och för din plånbok.

Idag är många bilar framhjulsdrivna. Dessa sliter ofta mer på framdäcken. Därför kan det vara en bra idé att byta ut framdäcken och behålla bakdäcken ett tag till. Men se i så fall till att sätta på bakdäcken där fram. För din säkerhet ska de bästa däcken sitta baktill.

När ska man byta däcken?

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på åtta–tio mm. Vår rekommendation är att byta ut dem vid fem mm mönsterdjup. Vinterdäck med mönsterdjup under tre mm är olagliga att köra med.

Har du däck på vårt däckhotell kontrollerar vi däcket och hör av oss i god tid till dig när det är dags att byta.

I vår däckshop kan du söka på ditt registreringsnummer och få fram däck som passar din bil: bilnilsson.compillator.com

Vi har däck i alla prisklasser och till alla bilar.

Boka tid för däckbyte här>

Till toppen av sidan