Hur länge håller ett batteri i en elbil?

Xc40 Recharge batteri
Funderar du på att köpa eller leasa en elbil? Då undrar du säkert hur länge batteriet håller. Till viss del kan du själv påverka livslängden. Läs vidare för att få svar på dina frågor.

En av de första elbilarna som gick att använda var Electrobat. Den kom 1894 och hade en räckvidd på drygt en mil. Den två ton tunga bilen hade hjul av stål och gick i 25 km/h.

Sedan dess har det hänt en del och de senaste åren har allt fler valt att köpa elbil. En av de viktigaste komponenterna i en elbil, batterierna, fortsätter att utvecklas i en hög takt. Hur länge håller ett modernt elbilsbatteri? 

Tillverkarna brukar garantera åtta års livslängd – men studier visar att batterierna håller längre

En vanlig batterigaranti från elbilstillverkarna är åtta år. Men flera studier visar att batterierna håller betydligt längre än så.

  • En norsk studie undersökte taxibilar med minst 20 000 på milkontot. Efter så många mil hade bilarnas batterier tappat mellan 15 och 25 % av ursprunglig effekt.
  • Företaget Geotab samlade in information från 6300 elbilar med totalt 1,8 miljoner kördagar. Statistiken visade att det genomsnittliga tappet för ett elbilsbatteri var 2,3 % av kapaciteten per år. Räckvidden blir därför något kortare varje år, men samtidigt påpekar Geotab att batteriets livslängd oftast kommer vara längre än fordonets.
  • Biltillverkaren Nissan gjorde en studie på 400 000 Nissan Leaf och kom fram till att batteriet i genomsnitt skulle hålla i 22 år. Längre än fordonet i sig, enligt Nissan.

Vilka faktorer påverkar batteriets livslängd?

Kvalitén på batteriet

Kvalitén på elbilsbatterierna skiljer givetvis mellan olika elbilsmodeller. Aftonbladet har utfört ett stort test på över 6300 el- och laddhybridbilar. Det visade sig att vissa bilar knappt tappade något alls, medan andra kunde förlora så mycket som 4 % av sin kapacitet under ett år.

Sättet du laddar bilen på

Att snabbladda batteriet ofta kan påverka livslängden negativt. Samma sak gäller om man laddar ur batteriet eller laddar det till max. Du kanske har hört att mobilbatteriet mår bäst av att ligga på 20–80 %? Sanna sak gäller för batteriet i en elbil.

För ett elbilsbatteris livslängd är det alltså gynnsamt att ladda bilen hemma med en laddbox, där du kan styra att batteriet laddas upp till 80 %. 

Behöver du någon gång då och då fylla batteriet till 100 % gör det inte något, men gör du det varje gång du laddar batteriet så råder vi dig att byta strategi.

Klimatet bilen används i

Vi som bor i ett kallt klimat gynnas när det kommer till batteriets livslängd. Det har nämligen visat sig att elbilars batterier håller kortast tid i varmare länder. Och ju varmare desto sämre är det för batteriets livslängd. Kanske förvånande då batteriets räckvidd blir sämre vintertid? Det är lätt att tänka att det då också borde gälla för livslängden, men så är alltså inte fallet.

XC40 Recharge

Detta kan du göra själv för att optimera batteriets livslängd

Ha rätt laddningsnivå

Som vi tidigare nämnt så är det mest gynnsamma för batteriet att ligga på mellan 20 och 80 %. Enklast är att ha en intelligent laddbox hemma.

Undvik höga temperaturer

Parkera i skuggan om möjligt. Ställ in bilen i garaget även sommartid om du har möjlighet. Var medveten om att höga temperaturer påverkar batteriets livslängd negativt.

Ladda bilen hemma och undvik snabbladdning

Att snabbladda bilen någon gång då och då är inget farligt, men gör det inte till vardags. Se istället till att planera så att du har tillräckligt med räckvidd när du lämnar hemmet, om du har möjlighet.

Läs mer

Aktuella kampanjer