Huj: Framtidens pålägg

Hujs växtbaserade pastejer och färskostar har tagit svenskar som vill äta mer vegetariskt med storm under året. Från lokalerna i Arlas gamla fabrik på Mejerivägen siktar Huj mot stjärnorna.

Alice Knap var uttråkad. En morgon i slutet av 2016 blickade hon ut från fönstret och åt en trist macka med smör och salt på. Sedan övergången till en växtbaserad kost var frukostmackan inte densamma. Då kom tanken till henne:

– Varför finns det inga bra växtbaserade pålägg? Efter frukosten satte jag mig framför datorn och hittade vegetariska pastejer och ostar från Tyskland. Tyvärr var de inte goda, men jag blev inspirerad av hur de hade byggt sina produkter, säger Alice Knap.

Någon månad senare började hon experimentera hemma parallellt med sitt dåvarande jobb.

– I början testade jag mig fram för att hitta rätt bas till pastejen. Bara det tog några månader, säger hon.

Alice Knap i produktionen på Huj

Ingenting lämnades åt slumpen

Fast besluten över att hitta den ultimata grunden testade hon 15-talet baljväxter i alla möjliga kombinationer. Smaken, konsistensen och priset på råvaran var alla viktiga faktorer. Till slut utkristalliserade sig den vinnande kombon: vita bönor, solroskärnor och karljohansvamp.

Därefter började arbetet med att hitta rätt smaksättning. Sommaren 2018, 1,5 år efter att idén kläcktes, var Hujs första produkt redo att börja produceras. Huj vegopastej original har en kryddsättning som påminner om leverpastej, med kryddpeppar och ingefära.

– Vi lät 500 personer smaktesta pastejen under sommaren genom att åka ut till större företag och bjuda på frukost. För oss var och är det viktigt att ta in feedback för att kunna göra en så bra produkt som möjligt, säger hon.

Hujs pastejer med knäckebröd

Ica Maxi i Alingsås var en tidig samarbetspartner

I samma veva tog Huj kontakt med Ica Maxi i Alingsås, där Sofia Hällström i färskvaruavdelningen blev ett bra bollplank. Hon var positiv till produkten och när Huj började producera i sina lokaler på Hemvägen ville Maxi sälja de vegetariska pastejerna.

Nu fick Alice äntligen visa upp de produkter som hon satsat så hårt på. I dag finns Huj i alla matbutiker i Alingsås utom Willys och Lidl.

Både pastejerna och färskostarna är gjorda med råvaror från grunden. Grunden till ostarna är en blandning av vita bönor och cashewnötter som sedan smaksätts på olika sätt. Cashewnötterna är sedan tre veckor fairtrademärkta. Storsäljaren i sortimentet är Creamy Cashew med örtsmak.

– Vi köper in torra bönor, blötlägger och kokar här. Det är viktigt att vi har en bra näringsprofil och i pastejerna har vi tillsatt järn.

Alice Knap med några förpackningar färskost från Huj i händerna

Drivit städföretag och gjort magasin om entreprenörer

För grundaren Alice Knap är företagande inte något nytt i och med Huj. Efter utbildningen till ekonom och miljövetare på Handels i Göteborg startade hon städföretaget Priorent, där hon anställde unga människor under 25 år. Hon ville hjälpa andra alingsåsare ut i arbetslivet och göra en insats för staden.

Två och ett halvt år senare lämnade hon över företaget till två av sina anställda och började jobba som ekonom. Det jobbet möjliggjorde sedan satsningen på Doers Magazine, ett webbaserat magasin om svenska entreprenörer, och sedermera Huj.

– De tidigare företagen har varit som kortare spännande projekt för mig. Jätteroliga och lärorika som sjutton, men Huj i sig är mer skalbart och vi har större och mer långsiktiga visioner.

Hujs färskostar och knäckebröd

Från 30 till 225 butiker på ett halvår

När Huj ville skala upp produktionen 2019 behövde man också investerare. I dag ägs majoriteten av grundarna men Lantmännen, Gerdsken förvaltning och fem affärsänglar från olika bolag har gått in med kapital. Investerarna möjliggör fortsatt expansion och en långsiktighet i satsningen.

År 2020, mitt under brinnande pandemi, har det exploderat. Företaget har vuxit från tre till elva anställda och man har flyttat till gamla Arla. Där bedriver man nu en verksamhet som förser 225 svenska butiker med växtbaserade pastejer och ostar. I april i år fanns Huj i 30 butiker.

En förklaring till den snabba tillväxten är att Alice anställde säljaren Lisa Backlund samt Margareta Ekman som insäljare. Nu är planen att expandera ytterligare genom att anställa en säljare i Stockholm.

– Det är ett stort steg, hen blir den första medarbetaren som inte utgår från Alingsås, säger Alice.

Det sammanfaller med att man håller på att köra in nya maskiner som kommer att utöka kapaciteten i fabriken på Mejerivägen ytterligare.

– För oss är det himla viktigt att vi håller oss till Alingsås. Vi pratar mycket om att vi är härifrån, säger Alice.

Alice Knap visar upp en av Hujs färskostar

 

Alingsås kommun har varit ett stöd redan från start

Hon nämner Alingsås kommun som en viktig samarbetspartner. I ett tidigt skede var näringslivsstrategen Christoffer Zevin på besök och i dag hjälper flera dagligverksamheter, däribland Actus på Brogården, till med att etikettera förpackningarna till pastejerna och ostarna.

– Utan deras hjälp vet jag inte hur vi hade hunnit, för det är ett jättejobb. I veckan producerade vi 3000 förpackningar.

Högt uppsatta mål för framtiden

Hårt slit för en god sak. Så kan man sammanfatta Alice Knaps syn på sitt yrkesliv de senaste åren.

– Jag brinner för det här. Vissa dagar har varit tuffa, men när jag har kört fast har jag tänkt: Ska inte alla som vill börja äta mer växtbaserat få goda pålägg? säger hon och fortsätter:

– Gör jag inte det kommer någon annan göra det. Min målsättning är att Huj ska bli ett av de stora växtbaserade varumärkena i Sverige inom några år. I framtiden vill vi vara ett av de varumärken som blir det nya Arla, Philadelphia eller Scan.

Text: Christoffer Hiding

Klicka för att besöka Hujs hemsida>

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Till toppen av sidan