Bil-Nilsson Story: Hollanders glass: Prisbelönt gelato från Alingsås

Hollanders glass: Prisbelönt gelato från Alingsås

Joachim Hollander,Hollanders glass

Joachim Hollanders förhållande till glass är en kärleksresa som startade på Amalfikusten i södra Italien. I dag driver han sin egen gelateria och har prisats för sitt hantverk.

Få ord i det svenska språket är så positivt laddade som glass. Vi bär med oss de känslorna sedan barnsben. Då var det strutar fyllda av GB-glass big pack och tutti-frutti-strössel, eller på sin höjd en bit av en halvliter krossad choklad eller jordgubbsglass av samma märke. Under de eviga somrarna stod vi i campingkiosk-kön ute vid Lygnared och suktade efter daimstruten – glassarnas glass – men fick oftast nöja oss med piggelin.

Glassboom i frysdiskarna

I dag är utbudet radikalt förändrat. I frysdiskarna i valfri matbutik finns en myriad sorter av lyxglass som Ben & Jerry’s, det svårstavade Häagen-Dazs (ja, jag fick googla) eller Lejonet & Björnen. Och även om innehållet känns lyxigare än barndomens GB-glassar är alla fabrikstillverkade. Inget fel i det, men för att äta riktig hantverksglass kan vi faktiskt börja leta i Alingsås innerstad.

Joachim Hollander driver sedan några år tillbaka sin egen småskaliga gelateria (glasskiosk på glassens ursprungsspråk italienska). Där säljer han sin prisbelönta glass som i stor utsträckning görs på lokala råvaror.

Joachim Hollander bakom disken på gelaterian

Varma medelhavsvindar och glass

Allt började när Joachim och hans flickvän (numera fru) var nykära.

– Eva-Lena läste ett reportage om italienska Amalfikusten söder om Neapel och det lät romantiskt och mysigt. Vi åkte dit och föll pladask, säger Joachim.

– Vi landade mitt i natten. När vi vaknade på hotellet morgonen därpå och slog upp den franska balkongen möttes vi av det azurblå havet och de speciella dofterna. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Sedan dess har det blivit många resor tillbaka. Och en av höjdpunkterna är att söka sig bort från turiststråken och hitta de lokala gelateriorna som brinner för hantverket.

– Där har jag ätit mitt livs bästa glass.

Hollanders glass amalfi

Mamma Birgittas matintresse smittade av sig

En annan stor inspiration till sitt eget glasshantverk är uppväxten ute på landet.

– Min mor lagade mycket mat från grunden och vi odlade våra egna grönsaker. Jag minns de sköna somrarna bland ärtskidor och annat, som en djungel vi kunde plocka ifrån, säger han och fortsätter:

– Det är de känslorna som har lagrats i mig och som smittar av när jag gör min glass.

Joachim Hollanders glass är ett hantverk. Han använder inga genvägar och inga tillsatser. Alla råvaror är ekologiska.

– Jag värnar det lokala och gillar det småskaliga. Mina ägg kommer från en bonde som jag känner i Vara och mjölken från kravmejeriet Nyckleby utanför Upphärad.

Hollanders glass strachiatella

Fina råvaror, få ingredienser

Hans glass består av få ingredienser. I regel använder han tre olika baser. Sedan tillsätter han de olika smakerna.

Baserna är en getmjölksbas, en komjölksbas och en yoghurtbas med fjällkoyoghurt från Falköping. De många smakerna – däribland prisbelönta brynt smör och rosmarin samt hallon – tillförs i exakt rätt mängd.

– Jag har så mycket känslor för alla mina smaker. Och samtliga har bara kommit till mig.

– Ett exempel är nypon och kanderade mandlar. Inspiration från den fick jag från min barndom då min mor serverade nyponsoppa med vispgrädde och mandelbiskvier. Kan jag berätta den historien för mina kunder så blir det äkta och sprider en känsla, säger han.

Hollanders glassmakeri

Utveckling av Hollanders glassmakeri

Under 2021 har Joachim Hollander flyttat in i egna produktionslokaler på Hemvägen. Här vill han landa och utveckla sitt glassmakeri i några år. Men att växla upp och bli en glassfabrik, det vill han inte.

– Det finns inte på kartan. Jag vill vara det lilla och personliga stället som inte tummar på råvarukvalitén och det lokala.

Men kanske att vi får se honom en tv-produktion, om hans galnaste drömmar slår in:

– Jag har en vision om att göra en glassresa i en husbil genom Europa, där jag hälsar på olika bönder och tillverkar glass som är specifik för den regionen.

– Efter det vill jag sälja glassen på piazzan för att sedan dra vidare till nästa destination. Men var sak får ha sin tid.

Text: Christoffer Hiding

Joachims tre favoriter

Brynt smör och rosmarin

Glassen som blev bronsmedaljör i SM i mathantverk 2020 står högt upp på listan. Den är gjord på en klassisk komjölksbas med vanilj.

Mangopassion

Bland fruktglassarna stod valet mellan mangopassion och prisbelönta hallongelaton. Båda är gjorda på getmjölk. Till sist föll valet på mangopassion.

Cashew/saltkaramell

Cashew/saltkaramell är en vaniljglass med ripplingar av salt kolasås och hela cashewnötter i.

Öppettider Hollanders sommargelateria på Plangatan 7

Öppet maj–augusti. Torsdagar 15.00–18.00, fredagar 14.00–18.00 och lördagar 11.00–16.00.

Sommargelaterian ligger bredvid Planeten Ekobutiken som också är väl värd ett besök.

Amalfi Hollanders glass gelato

Läs mer

Aktuella kampanjer