Johanna Hektor, Hektors Blommor

Hektors blommor: Kärlek till hantverket

Blommor har alltid spelat en central roll i Johanna Hektors liv – från uppväxten i radhusområdet ”hönshusen” på Köpmansgatan till livet som florist i dag. För sex år sedan tog hon steget från anställd till egenföretagare och startade sin butik Hektors blommor i Hallbergs gamla lokaler.

Barnen började bli större och efter en hel karriär som florist började Johanna Hektor se sig om efter alternativ. Kanske ville hon göra något annat? Men då dök erbjudandet upp om att ta över lokalen där Hallbergs blommor låg.

Utan tidigare erfarenhet av att driva företag tackade hon ja till erbjudandet och startade Hektors blommor på platsen där livet som florist startade.

– Jag praoade faktiskt på Hallbergs på högstadiet och jobbade sedan extra där under hela skoltiden. Sedan bar det iväg till Norrköping för utbildning, men Alingsås lockade mig tillbaka och jag har bott här sedan dess, säger Johanna Hektor.

Hektors Blommor Alingsås

”Omvälvande och spännande tid”

Det historiska läget för en blomsterbutik där många alingsåsare handlat genom åren gjorde uppstartsjobbet med företaget 2014 lite lättare. Johanna Hektor tog över många stamkunder från Hallbergs. Hon nämner också att hennes kontaktnät i staden hjälpte till efter mer än 20 år som florist. Samtidigt:

– Det var en omvälvande och spännande tid. Jag kunde ju ingenting om att driva företag. Idag känner jag att jag landat i det. Visst är det mycket jobb, men det ger så mycket tillbaka.

Följer årstidernas växlingar

Kärleken till hantverket och mötet med kunderna är det som driver henne att lägga ner all den tid och energi som krävs. Det bästa med jobbet är det kreativa och den intima kontakten med årstidernas växlingar.

– Jag kan inte se något annat jobb där man jobbar mer i samklang med årstiderna. När man har tröttnat lite på en typ av blommor och växter börjar det bli dags för nästa säsong. Just nu ser vi fram emot julen.

Ljung på Hektors Blommor Alingsås

Ett gott rykte ser hon som en förutsättning för att kunderna ska komma. Hantverket är en central del i det:

– Jag vill föra vidare god floristisk kunskap och ett fint hantverk där jag kan stå för produkten. Den personliga prägeln och att ge våra kunder en fin upplevelse i butiken är också centralt.

– Dessutom jobbar vi med så mycket svenskodlat som möjligt. Mycket av importen tär på miljön, och för oss är det en självklarhet att försöka jobba miljömedvetet.

Kruka med växter och en skål med pumpor. Johanna Hektor i bakgrunden.

Stor mix av kunder

En vanlig dag är hon på jobbet halv åtta och sätter igång med dagens ordrar. De består av en mix av företagsbeställningar, bröllop, begravningar och blombud, mixat med kunder i butiken. I våras minskade besöken i butiken av naturliga skäl, men i gengäld ökade blombuden kraftigt.

– Jag blev alldeles lamslagen när coronan kom. Skulle detta bli det som tog knäcken på oss? Men vi har klarat oss bra. Dels har vi en stor kund i Alingsås kommun, dels levererade vi enormt många blomsterbud till äldre vars anhöriga inte kunde träffa dem.

I höst märker hon att fler hittar tillbaka till butiken. Mycket tid hemma innebär att folk vill piffa till hemmet. Och då får hon göra det hon älskar:

– Mötet med kunderna är fantastiskt. Allt från den söta lilla tanten till det stora företaget. Att förstå vad kunden vill ha och kunna leverera det är en fin känsla. Vi är med dem i livets stora ögonblick: från bröllop till begravning, och det är speciellt att få bidra till sådana tillfällen.

Färdiga buketter

Fina medarbetare och miljömedvetenhet

Johanna Hektor är noggrann med att lyfta sina medarbetare, som i dagsläget är fyra till antalet:

– På Hektors blommor har vi fantastiskt duktiga tjejer med fingertoppskänsla för vad som passar den enskilda kunden, det är jag glad över!

Som en del av blomsterbranschen ser hon att hållbarhet blir allt viktigare och att branschen måste hålla jämna steg med utvecklingen i samhället. Hon tror att det är viktigt att blommorna och växterna i allt högre grad blir svenskodlade. För egen del ser hon bara en sak framför sig:

– Jag har svårt att tro att jag kommer göra något annat. Nu ska jag förvalta Hektors blommor och göra det så bra som möjligt. Det måste vara kul att gå till jobbet och det tycker jag verkligen att det är!

Text och foto: Christoffer Hiding

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Lär känna fler lokala entreprenörer:

No19: Sammanhållning som smittar

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

Skosalongen satsar på vandring

Taxi Alingsås: 95 år i samhällets tjänst

Cervera: ”Vi tror och hoppas Alingsås”

Karin S: Högklassigt mode på Nygatan

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

Ekstedts: Bageri med hundraåriga anor

Till toppen av sidan