Bil-Nilsson Story: Hanna Lorin är en ambassadör för gymnastiken

Hanna Lorin är en ambassadör för gymnastiken

Hanna Lorin AIF gymnastik

Ingen vet hur det kommer sig att Hanna Lorin ville börja med sporten. Men desto fler vet varför hon fortsätter.

– En dag när jag var sju år sa jag till mamma att jag ville träna gymnastik, och jag kommer inte ihåg varför. På något sätt väcktes ett intresse och jag fastnade.

Jag träffar Hanna Lorin i Gymnastikens hus i Alingsås. Gymnastiken för kanske en lite undanskymd roll i stan, trots att AIF Gymnastik är en av Alingsås största föreningar med 500 medlemmar. Här tränar tjejer och killar i alla åldrar. De allra yngsta är fyra år. Vid intervjuns tillfälle börjar sommarskolan i gymnastik med nya årskullar som kommit för att testa på sporten i hallen som är en av Västsveriges största.

Hanna Lorin är en av många föräldrar som är ideellt engagerade i föreningen. 2015, när äldsta dottern var sex år, startade Hanna upp en grupp som hon fortfarande tränar. Idag tränar hon också yngste sonens grupp.

En träning varar upp mot tre timmar. Dotterns grupp tränar 2,5 gånger i veckan och sonens en gång i veckan.

Hanna lägger med andra ord många timmar av sin fritid i hallen.

– Jag drivs av lusten och glädjen i att se barnen utvecklas. Jag tänker aldrig ”oj, vad mycket tid jag lägger”, det får min man göra, säger Hanna med ett skratt.

Hanna Lorin handstående

Slutade som aktiv i ung ålder

Hanna Lorin är uppvuxen i Lerum. Där fanns ingen gymnastikförening så hon fick åka till Sävedalen under de första åren för att träna. Sedermera började hon i en förening i Göteborg, innan hon slutade 15 år gammal.

– Min grupp skulle träna mot junior-SM. Jag var mycket i stallet och kände att jag inte hade tid att träna så mycket gymnastik som jag behövde.

Men gymnastiken lämnade hon inte. Ett år senare började hon en ledarutbildning inom gymnastiken. Och på den vägen är det.

– Redan som nioåring drog jag ihop kvarterets barn och hade gymnastikgrupper. Det var så roligt, minns jag. Så det kom sig naturligt att fortsätta med det.

Efter studierna till sjuksköterska och familjebildning började hon engagera sig i AIF Gymnastiks truppgymnastikavdelning. Sedan dess växer klubben så det knakar. Sedan 2015 har antalet träningsgrupper som sysslar med truppgymnastik ökat från tre till åtta.

Gymnastikens hus i Alingsås
Gymnastikens hus i Alingsås är en av Västsveriges största gymnastikhallar.

Gymnastikens grenar

Gymnastiken är en sport som är uppdelad i den lagbaserade truppgymnastiken och den individuellt inriktade artistiska gymnastiken. I Sverige är truppgymnastiken störst och det är där Hanna Lorin har sitt hjärta. 

– Gymnastik har allt. Du tränar rörlighet, styrka och kroppskontroll. Jag märker att barnen får ökat självförtroende i takt med att de klarar övningarna. Gymnastik ger också en bra grund för alla idrotter.

– I truppgymnastik är det en stark lagsammanhållning. Gemenskapen och att jag ser hur tjejerna och killarna utvecklas gör att jag fortsätter som ledare, säger hon.

En tävling i truppgymnastik består av tre delar som bedöms av domare. Gemensamt för trampetten, tumblingen och fristående är att laget behöver vara synkroniserat. Ju tajtare och svårare övningar, desto högre poäng av domarna.

Hanna Lorin på bommen

Rörelseglädje i centrum

Ett av målen för föreningen är att behålla gymnaster längre upp i åldrarna.

– Det är en utmaning att behålla dem som inte vill eller kan lägga ner lika mycket tid som andra, säger hon.

Därför finns det nu träningsgrupper, tävlingsförberedande grupper och tävlingsgrupper. Träningsgrupperna är åldersbaserade medan tävlingsgrupperna är kunskapsbaserade. Grunden i föreningen är lusten till att träna.

– Jag själv drivs av lusten och skulle inte hålla på som jag gör om det inte vore för att jag tycker det är roligt. Jag vill att det också ska vara så för barnen jag är ledare för. Rörelseglädje och gemenskapen är det viktigaste.

Text: Christoffer Hiding

Tips: ställ barnet i kö.

Just nu står 250 barn i kö till verksamheten. Vill du vara säker på en plats i någon av grupperna så engagera dig som ledare. Sporten behöver fler föräldrar som är med och hjälper till.

Testa på gymnastik som vuxen? Varför inte!

AIF Gymnastik har en vuxengrupp som samlar äldre erfarna gymnaster men också nybörjare som aldrig idrottat. Gruppen har legat på is under coronan men förhoppningen är att kunna dra i gång träningen så fort restriktionerna lättar. Vuxengruppen tränar på måndagar 20–22.

Läs mer

Aktuella kampanjer