Greenlife by Anna

Green Life by Anna: Lokalproducerad kombucha

Kombucha som inte snålar med råvarorna

Alingsåsaren Anna Flodin har tagit kombucha-älskare med storm. Hennes bryggeri Green Life by Anna har till och med fått förfrågningar av Michelin-Guide-restauranger!

Har du hört talas om kombucha? Inte? Du är inte ensam. Bakom ordet döljer sig en dryck på fermenterat té som växer i popularitet – speciellt i hälsokretsar. Alingsåsaren Anna Flodin har på kort tid byggt upp ett rykte om sig som en av Sveriges skickligaste kombuchatillverkare. Hon driver sitt småskaliga bryggeri på Hemvägen. Men det har inte varit helt säkert att hon skulle satsa på sin grej.

– Jag tänkte många gånger att jag kanske skulle göra något annat. Men när en Michelin-guide-restaurang hörde av sig och ville ha mina produkter på menyn blev jag uppmuntrad att satsa, säger Anna Flodin.

Kombucha från Greenlife by Anna

Kärleken växte fram

Första gången Anna Flodin kom i kontakt med kombucha tyckte hon att det smakade sådär.

– En kompis hade skaffat sig en bakteriekultur och bryggt egen kombucha. Jag fastnade inte då, men ett halvår senare köpte jag en flaska i Göteborg. Det var gott och jag bestämde mig för att testa göra egen, säger hon.

Hon började experimentera med olika smaker och fick höra från sina kompisar att hon borde sälja det. Till slut gav hon med sig och sålde en flaska till en vän som i sin tur spred ryktet till sina vänner.

Tillverkningen skedde hemma i köket och det slutade med att hon hade över 100 liter ståendes hemma. Köket var fullt! I samma veva ville Planeten Ekobutiken börja sälja hennes produkter och hon började leta efter lokal.

Efter mycket om och men fann hon en på Hemvägen. Där har hon skapat en egen oas och utöver sitt bryggeri har hon också bjudit in till uppskattade kombuchaprovningar och workshops.

Scopy Greenlife by Anna
Anna Flodin med den bakterie- och jästkultur, scoby, som används vid tillverkning av kombucha.

Hälsodryck

Kombucha, berättar Anna, är en hälsosam dryck där fermenteringen bidrar till att olika bakterier och syror som är nyttiga för tarmen och magsmältningen bildas.

– Många berättar att deras magar blivit mindre svullna och lugnare sedan de började dricka kombucha. En deciliter om dagen räcker för att få hälsoeffekt, säger hon.

Bakteriekulturen kallas för scoby, ser ut som en manet och består av jäst och bakterier. Scobyn är sprängfylld av nyttigheter. Själva kombuchadrycken framställs genom att fermentera startvätska och scobyn med avsvalnat té och socker. Till detta kan man tillsätta olika smaker.

För att få fram en färdig dryck räknar Anna med tre till fem veckor. Fermenteringen sker i glasburkar eller rostfria kärl täckta av kökshanddukar. Hemligheten bakom Annas framgångar är att hon inte snålar med smakerna, säger hon:

– Vissa snålar med ingredienserna, men jag har alltid i ordentligt med fina ekologiska råvaror. Det är också viktigt att drycken ser fin ut, säger hon och visar mig den nya exklusiva saffranskombuchan.

En flaska med saffranskombucha från Green Life by Anna

Sanningens ögonblick: smakprovningen

I flaskan med saffranskombucha ligger hela pistiller kvar av saffran. Drycken är bärnstensfärgad. Anna häller upp ett glas. Det smakar himmelskt med tydlig syra och mycket smak av saffran. Jag är såld. Smakprovningen går vidare och jag får blindtesta en annan favorit. Här ställer hon mina smaklökar på prov. Jag anar en smak av ros, men den andra ingrediensen – ringblomma – var jag tämligen chanslös på av förklarliga skäl.

– Kombuchan är en spännande dryck och jag gillar att experimentera med lite ovanliga råvaror. En favorit är tulsi/lime-kombuchan. Tulsi, eller helig basilika är en speciell sort som inte så många känner till, säger hon.

Anna Flodin vid bordet i sin lokal på Hemvägen

Varje flaska är unik

Anna berättar vidare att drycken fungerar utmärkt som måltidsdryck men även vid festligare tillfällen som ett alkoholfritt alternativ till bubbel. Drycken är naturligt kolsyrad, och varje flaska har sin egen grad av kolsyra. Vissa har mer än andra. Det gör att varje flaska är unik.

Idag säljer Anna Flodin främst till caféer, butiker och restauranger. I Alingsåsområdet säljer bland annat Planeten Ekobutiken, Lokalen, ICA Stadsskogen och Nolbygårds Ekobageri hennes kombucha. Andra kunder är anrika restaurangen Thörnströms kök och mysiga Brukets godaste i Dalsland.

– Det finns tankar om att expandera utanför Västsverige. Men att nå utomlands har jag inga tankar på. Så länge det är roligt och jag får bra feedback så kommer jag fortsätta, säger Anna Flodin.

Vill du boka kombuchaprovning? Hör av dig till Green Life by Anna.

Text och foto: Christoffer Hiding

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Till toppen av sidan