Anna Hartman

Grand Hotel: En naturlig mötesplats i Alingsås

Visionen för Grand Hotel i Alingsås är lika enkel som självklar. En plats att mötas på för alingsåsare och besökare med rum och mat i högsta klass.

Den leende vd:n Anna Hartman tar emot i Grand Hotels vackra lobby. På väg till restaurangen berättar hon upprymt att ett stort filmteam bor på hotellet sedan ett par dagar tillbaka. Den svenska storfilmen Utvandrarna filmar på landsbygden i Alingsås under tre veckor och har tillfälligt husrum på Grand Hotel. Filmen är den senaste i raden produktioner som spelats in i Alingsås de senaste åren, där Min pappa Marianne är den film som setts av flest svenskar.

Gästerna som gör Utvandrarna är ett välkommet tillskott i en annars lite dyster verklighet. Covid-19-virusets sätt att dränera besöksnäringen har väl inte undgått någon och Grand är inte ett undantag. 2020 har kanske varit det allra tuffaste sedan familjen Hartman/Persson köpte Grand Hotel 1992.

Grand Hotel i Alingsås

Ung vuxen i ny stad

Det var i samband med köpet av hotellet som Anna Hartman flyttade till Alingsås. Pappan ägde Grand Hotel i Falkenberg sedan början av 80-talet och Anna hade jobbat en del extra där. För den nybakta studenten Anna var tanken att plugga på hotellskola i Schweiz, men då slog 90-talskrisen till. Familjen hade inte råd. Istället blev hon erbjuden att börja jobba på det nyinköpta hotellet.

– Jag sa ”jag flyttar till Alingsås och jobbar, bara ni inte flyttar med”, säger Anna Hartman.

Och så blev det. Hennes första uppdrag blev att ta tag i den insomnade restaurangen och få fart på nattlivet. Dessutom var beläggningsgraden låg på de slitna rummen. Steg för steg renoverades hotellet och antalet rum utökades från 66 till dagens 112. Ganska snabbt blev hon ägarrepresentanten på plats.

Anna Hartman sitter i en lila soffa

Står på egna ben

2016 bröt sig Grand Hotel loss från First Hotels. I samband med det gjorde man ett varumärkesskifte.

– Vi ville skapa något som är unikt för Alingsås. Vi måste skapa reseanledningar till oss och gjorde ett gediget arbete med det unika med vår stad. Det är Alingsås som destination vi ska lyfta.

– Den nya logotypen fick symbolisera det med en stiliserad potatisblomma på platsen där kungakronan annars brukar vara i Grand Hotels logotyper. Det skapar en grundmurad känsla och koppling till vår 400-åriga historia, säger Anna Hartman.

Lobbyn på Grand Hotel i Alingsås

Stark ”jordad” känsla

Potatisblomman sänder ett jordat budskap som går igen i restaurangens mat, enligt Anna Hartman.

– Våra fyra välutbildade kockar plockar gärna in lokala råvaror när tillfälle ges, och blandar upp det med en internationell känsla i vår säsongsbaserade meny. När det kommer till dryck har vi Alingsås bryggeri, det är ett fantastiskt varumärke.

Bilden av Alingsås som fikastad är något som hotellet vill förstärka genom att erbjuda hembakt bröd och kakor. Det som inte bakas på Grand levereras av Gerdas.

– För oss är det viktigt att helhetsintrycket signalerar kvalitet – allt från maten till rummen, säger Anna Hartman.

Middag på Grand Hotel i Alingsås

Inga funderingar på att sälja

30 år har snart gått sedan familjen Hartman tog över Grand. Ägarfamiljen har förvandlat ett nedgånget hotell till ett i toppklass. Och det finns inga funderingar på att sälja.

– För egen del tycker jag att det är väldigt roligt att få människor att känna sig välkomna och vilja komma tillbaka. Nu står vi inför en stor utmaning i ett osäkert läge. Den närmaste framtiden är oviss och vi försöker göra det vi kan för att Grand Hotel ska överleva krisen.

Det är ingen överdrift att påstå att krisen slog till stenhårt mot Grand i början av våren. Alla som ringde, ringde för att avboka. Över en natt förvandlades troliga rekordmånader till 80-procentiga intäktstapp. Åtgärder sattes in och permitteringar genomfördes.

– Det var katastrofkänslor. Jag är till viss del fortfarande orolig över att behöva stänga verksamheten. Huset blev tomt.

Baren Grand Hotel Alingsås

Krisen tvingar fram nya lösningar

För att öka beläggningen i våras bjöd hotellet in alingsåsarna att göra en hemester med trerätters och rum till ett oslagbart pris.

– Det var faktiskt ganska många som nappade. Bara känslan att se alingsåsare som var glada och checkade in gav lite självförtroende. De är våra bästa ambassadörer oavsett om det är genom att bjuda hit släkt och vänner, arrangera en arbetskonferens eller en idrottscup som till exempel Alingsås HK gör med Potatiscupen, säger hon.

Framtiden är oviss, och Anna Hartman längtar efter långsiktiga förutsättningar. Just nu träffar hon tyska och holländska researrangörer som tror att det finns en marknad för Alingsås. Hotellet är stort och det är ingen direkt trängsel, vare sig inne på hotellet eller i staden i stort.

– Just nu sitter vi i möten med en tysk arrangör som vill utgå från Alingsås, med dagsutflykter till Läckö Slott, Pilarne kulturutställning på Tjörn och Göteborg. Vi har ett gynnsamt läge, och jag hoppas att den typen av turism kan öka, vi behöver få in fler gäster, säger Anna Hartman.

Text: Christoffer Hiding

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Lär känna fler lokala entreprenörer:

Hektors blommor: Kärlek till hantverket

No19: Sammanhållning som smittar

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

Skosalongen satsar på vandring

Taxi Alingsås: 95 år i samhällets tjänst

Cervera: ”Vi tror och hoppas Alingsås”

Karin S: Högklassigt mode på Nygatan

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

Ekstedts: Bageri med hundraåriga anor