Renault R8 Gordini
Renault Sport har en ikonisk historia med en lång rad framgångsrika modeller. R8 Gordini är en av de mest legendariska.

När Renault R8 Gordini presenterades hösten 1964 stod stjärnorna rätt för den franska biltillverkaren. Modellen baserades på Renault 8, men när trollkarlen Amédée Gordini modifierat åttan till att bli en sportbil gick den knappt att känna igen. Den fyrcylindriga motorn på 1108 cc var nästan dubbelt så stark och styrning, bromsar samt utrustning var uppgraderade för att kunna hantera Gordinins toppfart på 170 km i timmen. På huven syntes de karaktäristiska vita stripesen.

Stark tävlingsdebut

Gordini var byggd för att tävla. Det visade sig när bilmodellen debuterade i tävlingssammanhang under 1964 års Tour de Corse. De yttre förhållandena var riktigt tuffa och av de 79 startande tog sig endast åtta i mål. Gordini tog första, tredje, fjärde och femte plats. En imponerande debut som skulle följas upp med segrar 1965 och 1966.

Gordinis ansiktslyft

1966 fick ”la Gorde” ett ansiktslyft med starkare motor, femväxlad låda och dubbla lampor där fram. I samband med detta startade legendariska racingtävlingen R8 Gordini Cup som blev en populär tävling för Gordiniförare. Bilen fanns även till salu för ”vanligt” folk och kunde ses på gatorna i Europa. 8 Gordini kom till Sverige 1965 och importerades i 30 exemplar av de 11 626 som tillverkades totalt. 1970 ersattes R8 Gordini med R12 Gordini.

Läs mer:

Renault Type A: Starten på en ny era

Renault 4CV: första franska småbilen över miljonen

Kampanjer på dagens Renaultbilar:

Nya Renault Clio

Nya Renault Captur

Nya Renault Zoe